IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаме ЕС да признае гроздовата ракия за традиционна българска напитка

Правителството очаква да се намали акцизната ставка на питието и положителен икономически ефект от мярката

12:45 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Искаме ЕС да признае гроздовата ракия за традиционна българска напитка

Правителството одобри доклад на министъра на земеделието и храните за традиционния характер на българска спиртна напитка „гроздова ракия”.

Кабинетът възложи на министъра на финансите да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз, за да може България да прилага намалена ставка на акциза, по-ниска от минималната, по отношение на продуктите, които представляват винена дестилатна спиртна напитка - гроздова ракия, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Според доклада спецификата на гроздовата ракия, като традиционна българска спиртна напитка, се дължи на вида на дестилационните апарати и на технологията на дестилирането. Специфичните характеристики на напитката се постигат чрез комбинацията на различни процеси.

Процесът на дестилация цели отделянето и концентрирането на съдържащия се във виното етилов алкохол заедно с част от летливите вещества, които придават специфичния аромат на ракията.

Признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта. Според министрите това ще има и положителен икономически ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още