IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят единен списък на медицинските изделия, плащани от бюджета

Според управляващите промените ще ограничат корупционните практики, опозицията е против

12:00 | 24.03.11 г.
Готвят единен списък на медицинските изделия, плащани от бюджета

Парламентът прие да бъде създаден единен списък на медицинските изделия, предлагани на пазара и заплащани с обществени средства. Това стана при гласуването на първо четене на промени в Закона за медицинските изделия.

Предлага се Изпълнителната агенция по лекарствата да поддържа на страницата си в интернет списък на медицинските изделия, които могат да бъдат заплащани с бюджетни средства.

Списъкът трябва да съдържа характеристики на медицинското изделие, сертификационен и регистрационен статус, търговска информация, продажна цена и стойност.

Според вносителите от ГЕРБ целта на предложението е да се защити правото на пациентите на качествено лечение. Пациентът трябва да знае срещу парите си какво точно закупува и дали то е качествено, каза бившият председател на здравната комисия Лъчезар Иванов. Абсолютно неприемливо е медицински изделия в страната ни да струват по-скъпо, отколкото в други европейски страни, допълни той.

По думите му с този законопроект ще се спрат корупционните практики. Това е списък, в който производителите или търговците да упоменават цената на медицинското изделие.

Критики към законопроекта отправиха от Коалиция за България и ДПС. Според Мая Манолова от БСП няма гаранция, че най-нискокачествените изделия няма да бъдат записани на високи цени. Хасан Адемов от ДПС посочи, че има огромно разминаване между добрите намерения, записани в мотивите, и това, което пише в законопроекта.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още