IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ одобри поръчки за само 7% от предложените шестмесечни ДЦК за 25 млн. лв.

Емисията е била презаписана близо 2,5 пъти, като средната годишна доходност на одобрените поръчки е 1,38% при рекордно нисък спред спрямо германските бундове

12:52 | 10.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
МФ одобри поръчки за само 7% от предложените шестмесечни ДЦК за 25 млн. лв.

Министерството на финансите е провело вчера аукцион за продажба на шестмесечни сконтови държавни ценни книжа, съобщават днес от МФ.

За предложените ДЦК в обем от 25 млн. лв. са били подадени поръчки за 60,5 млн. лв., т.е. търсенето е надвишило предлагането с близо 2,5 пъти.

Въпреки високото търсене министерството е одобрило по-малък размер от предложените за продажба ДЦК. Одобрени са били поръчки с обща номинална стойност 1,8 млн. лв. (7,2% от предложените книжа), която съответства на средна годишна доходност от 1,38%.

Решението на МФ кореспондира с отсъствието на временни краткосрочни дисбаланси в ликвидността на държавните финанси и настоящите перспективи по отношение на състоянието на бюджетния баланс, както и с актуалната макроикономическа обстановка в страната, се казва в съобщението.

Като се отчита наличието на подходящи условия за това, въздържането от заемни операции следва да бъде допълнителен стимул на ликвидността във финансовата система и оттам за нарастване на кредита за реалния сектор, посочват от Министерството на финансите.

Продължава позитивната тенденция за намаляване на спредовете спрямо бенчмарковите германски федерални облигации по всички матуритетни сегменти, констатират от министерството.

Регистрираният спред към германските бундесбондове със сходен матуритет е около 0,23%. Това е най-ниският спред спрямо бундесбондовете, регистриран на първичен пазар за съкровищни бонове, отбелязват от МФ
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Fiscalist
преди 13 години
Найс, много найс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още