IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Инвестирането на Сребърния фонд в ДЦК може да ни понижи рейтинга*

МФ ще изпадне в конфликт на интереси, след като от една страна е емитент на държавни облигации, а от друга ще бъде инвеститор в тях, посочва комисията

17:40 | 26.03.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор
КФН: Инвестирането на Сребърния фонд в ДЦК може да ни понижи рейтинга*

Инвестирането на средства на Сребърния фонд в български ДЦК означава финансиране на държавния бюджет със средства от Фискалния резерв (част от който е Сребърният фонд) и би довело до нарушаване на финансовата стабилност, се казва в официална позиция на КФН.

Възможните последици от подобни действия са понижаването на кредитния рейтинг на държавата, повишаване на рисковата премия на страната и увеличаване на лихвените проценти, по които се финансира правителството и частния сектор, предупреждават от Комисията за финансов надзор.

Евентуалното използване на средствата на Сребърния фонд за придобиване на български ДЦК ще постави Министерството на финансите пред съществен конфликт на интереси и ще създаде условия за сериозни пазарни манипулации на цените на ДЦК.

От една страна, в качеството си на емитент, Министерството на финансите ще цели постигането на възможно най-ниска доходност при пласиране на нови емисии държавни облигации. От друга страна, в качеството си на управляващ Сребърния фонд, Министерството следва да цели реализирането на по-висока доходност.

КФН счита, че превръщането на Сребърния фонд в кредитор на правителството и използването на средствата му за покриване на бюджетен дефицит за недопустимо.

Инвестирането на средства от Сребърния фонд на българския капиталов пазар, който се характеризира с ниска ликвидност, ще доведе до деформации на ценовите нива при придобиване, съответно продажба на ценните книжа, като и в двата случая отклоненията ще бъдат неблагоприятни за Сребърния фонд и стабилността на бъдещите пенсии на населението.

Съществува реална опасност, инвестирането в ценни книжа на български предприятия да доведе до преразпределение на значителни по размер средства към относително малък брой български компании, което създава предпоставка за прилагането на подход при оценката и фактори за инвестиционно решение, разминаващи се от икономически обоснованите.

КФН препоръчва договарянето на по-висока лихва за депозитите на Сребърния фонд в БНБ, включително чрез удължаване матуритетите на тези депозити.

От КФН алармират, че създадената Държавна консолидационна компания (ДКК), чрез която се приватизират държавни предприятия и остатъчни дялове пренасочва средствата, които биха постъпили в Сребърния фонд към Държавния бюджет. Пример за това е, че приходите от продажбата на държавните дялове от по 33% в ЕВН България Електроразпределение и ЕВН България Електроснабдяване няма да постъпят в Сребърния фонд.

Необяснимо остава пасивното поведение на Управителния съвет на фонда в последните години, смятат от КФН и питат защо не са използвани възможностите, които дава законът за инвестиране на средствата в по-високодоходни инвестиции? Възможностите са за депозити в чужби банки, акции на дружества от ЕС и трети страни, чуждестранни облигации и други.

Комисията за финансов надзор изразява становището, че гореизброените проблеми при управлението на средствата на Сребърния фонд представляват:

- подмяна на основната цел и предназначения на фонда;
- нерешаване на проблемите с обслужването на външния дълг на страната;
- биха довели до пазарни деформации;
- ще намалят доверието на чуждестранните инвеститори;
- биха представлявали сериозен конфликт на интереси по отношение на Министерството на финансите;
- биха се тълкували като нарушение на Конституцията на ЕС, което води до наказателни процедури, финансови санкции и репутационни рискове.

Вижте официалната позиция на Комисията за финансов надзор във връзка с ползването на средствата от Сребърния фонд и потенциални рискове за българската икономика, приета на заседание на КФН, проведено на 07.03.2012 г.

Вижте становището на КФН във връзка с проект на Решение на Министерски съвет за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

* Статията е актуализирана на 12.04.2012 г. с публикуваните същия ден официална позиция и становище на КФН по темата, които са достъпни чрез горните линкове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 12 години
Ще ви напиша един много много *** сценарий: Симеон Дянков ми е приятел. Ние двамата си имаме някакви бизнес взаимоотношения, но решаваме да изкараме още малко парички. Аз случайно имам предприятие, което е публично и е на БФБ. Та Дянката, моят добър приятел излиза пред народа и казва: "Дайте тука да отвориме Сребърния фонд да изкараме много пари". Той разбира се има предвид, че той и аз ще изкараме много пари, а не народът. 30% от 2млрд. лева са 600 млн. лв. - 5% от тези 600 млн. са 30 млн. лева, които ще влезнат директно в моята фирма. Бели пари за черни дни. Да си имаме. А Пенсионерите? Кучета ги яли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Кучето си лае кервана си върви.И тез избори пак Борискато ще победи уви. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 12 години
Кухи приказки на ангро. Няма НИЩО ВЯРНО в това, което си написал. Такива лакърдии ги приказва и самият рапонь.Първото нещо е, че т.н. магистрали трябваше да се строят не с пари от бюджета, а от европейски пари. Ама тях ги няма, щото и проектите и изпълнителите нещо не отговарят на поставените условиятВторото нещо е, че парите потъват в "наши фирми", които работят на "специални". Това оскъпява строителството средно с около 30-40%. Иначе комисиони нанай. Батьо не е вчераше, та да изпусне келепира.Третото нещо, държавата губи няколко милиарда от контрабанда на акцизни стоки, като процентът се е увеличил за последните почти три години от 22% на 40%. Отделно съсипването на цялата българска икономика с непоносимите цени на газа, като резултат от врътките, които правят "Булгаргаз" и посредниците. Резултатът е два пъти по-скъп газ за крайните потребители, отколкото в Холандия например.Ето линк за малко подробности: http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=4971&page=0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
rogers
преди 12 години
Симов може ли такава неграмотност - само ти ли не разбра до сега, че парите не са за "папкане", а за плащане на вноски по външния дълг. А и между другото не знам дали бориската е изпапкал 7.7 милиарда ама със сигурност не ги е раздал на свои фирми, както направи отбора на червените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Чичо Уорън
преди 12 години
Най-смисленото нещо излизало някога от КФН !!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
йосиф
преди 12 години
симов плямпаш като *** комунист... тези общи приказки за папкането са показателни колко разбираш от финанси ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте growth,Икономическата същност на грешката е, че съответно държавно финансово управление не съответства на качества на ползвани Незлатни пари, поради което се развиват диспропорции и (при достатъчно време) криза.В политически аспект - грешката е липса на целеви правила за държавно финансово управление при стопанство с "Незлатни пари" е причината, поради която се развива сегашната стопанска криза.За да е неутрализирана тази световна държавна финансова грешка е потребно при стопанство с Незлатни пари да се ползва (спрямо времето със Златни пари) УСЪВЪРШЕНСТВУВАНО държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Конпетентният орган за инициатива за осъществяване на нужното подобрение при държавното финансово управление е съответно Министерство на финансите.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 12 години
Искам да ми кажеш къде щеше да е икономиката без "папкането" - магистрала Тракия , Метрото и т.н. Спада в строителния бранш нямаше да е 50 % а 95 % , безработицата нямаше да е 11 % официално а барем 20 % . Така че непапкането винаги има и обратна страна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
growth
преди 12 години
Г-н Митев, моля стига общи приказки - дайте конкретно предложение! Вероятно предлагате да се обезцени лева, така ли да разбирам??! Коя е тази финансова грешка?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
Иван Митев
преди 12 години
Опасността от развитие на стопанска криза в България не се влияе пряко от това как се ползват средствата от Сребърния фонд, а е заради наличие на държавна финансова грешка, поради която българското държавно финансово управление е НЕПРИГОДНО за сегашния Валутен борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още