IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моментът за използване на Сребърния фонд отдавна е настъпил

Средствата в него обаче са незначителни на фона на дефицитите в бюджета на НОИ за последните три години

08:34 | 01.03.12 г. 48
Моментът за използване на Сребърния фонд отдавна е настъпил

Правителството възнамерява да промени правилата за управлението на т. нар. Сребърен фонд, за да може той да купува ДЦК.

"Пари от Сребърния фонд ще се използват за плащане на суми по външния дълг на страната с падеж в началото на 2013 г.", посочи Дянков. През януари 2013 г. България ще трябва да рефинансира падежиращите еврооблигации за 818,5 млн. евро.

В момента парите в Сребърния фонд носят годишна доходност от едва 0,2% спрямо например 5,35% лихва по 10-годишните ни ДЦК.

Според мнозина закупуването на ДЦК с пари от фонда ще е равносилно на неговото "унищожаване". Защитава се тезата, че това са "парите за пенсии на хората".

На практика обаче това са пари за стабилизиране на пенсионната система, която вече е с дефицит.

Бюджетът на НОИ за 2012 г. планира плащане на пенсии в размер на 7,3 млрд. лв., но за да го направи държавата ще му преведе 4,3 млрд. лв., защото приходите от осигуровки са крайно недостатъчни.

Тоест ако НОИ разчита само на приходите от осигуровки, за да плаща пенсии, ще е фалирал.

Тоест моментът за използване на парите от Сребърния фонд, наречен "Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система" е настъпил отдавна, защото пенсионната ни система е не просто неустойчива, тя е банкрутирала.

Дефицит от 4 млрд. лв. в НОИ имаше и през 2010 г. и през 2011 г. Само за 3-те години до 2012 г. това са 12 млрд. лв. дефицит.

В тази връзка 2,1 млрд. лв. от Сребърния фонд са капка в морето от проблеми на българската пенсионна система.

По презумпция приходите от данъци не могат да се ползват за плащане на пенсии. Те трябва да се използват за всички други държавни разходи като публични услуги (администрация, охрана, сигурност, образование), инфраструктура и други.

За пенсии трябва да се използват парите от осигуровки, но НОИ си осигурява едва половината от необходимите му средства.

Малцина осъзнават, че в момента България на практика тегли кредити, за да плаща пенсиите. Държавният дефицит за 2010 г. е 2,8 млрд. лв., като дефицитът на НОИ е 4 млрд. лв. Тоест ако не бяха проблемите с ранното пенсиониране, инвалидните пенсии и ниската пенсионна възраст, и съответно нямаше дефицит в НОИ, България щеше да има излишък от 1,2 млрд. лв. през 2010 г.

Тегленето на кредити за плащане на пенсии е индикатор за нещо много сгрешено в България. В Германия например дълг може да се емитира само за инвестиции, не и за плащане на пенсии.

Времето Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система да започне да гарантира тази устойчивост е настъпило отдавна и фондът трябва да бъде изхарчен по един или друг начин, например за покупка на ДЦК и така да намали държавните разходи за главници по външния дълг.

Разбира се Сребърният фонд е прекалено малък, за да реши проблемите на пенсионната ни система и е необходимо ново увеличение на пенсионната възраст и осигурителния стаж. Разбира се алтернатива на увеличението им има и тя е ниски пенсии.

Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е и сред 5-те страни в света с най-застаряло население през 2009 г. По този показател сме се наредили до Япония, Германия, Италия и Швеция, но не сме толкова богати и индустриално развити.

След като сме страната с най-лошата ситуация, очевидно се налага да вземаме най-строги мерки. Дали обаче политиците ще имат смелостта да направят реформи, а населението зрелостта да не скача по площадите и да не гласува срещу реформаторите?

Според някой трябва да бъдат повишени осигурителните вноски, за да се попълни бюджета на НОИ, от сегашните около 25% на примерно 50%. Това обаче вероятно би предизвикало емиграцията на стотици хиляди млади българи, след което няма да остане кой да плаща за пенсиите на армията от пенсионери.

Сребърният фонд е една неуспешна реализация на идеята, че с пари от приватизация, тоест с парите от продажбата на предприятията, изградени от сегашните пенсионери, ще може да се подобри размерът на пенсиите им.

Ако фондът беше с размер, да кажем 5 пъти размера на годишните плащания за пенсии (7,3 млрд. лв. по 5, или 36 млрд. лв.), то тогава би имал някакъв шанс да изпълни мисията си. С 2,1 млрд. лв. обаче той е крайно недостатъчен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 0 rate down comment 0
blago72
преди 12 години
Борда ще го крЕпи новият обменен курс евро/леф, в сила от края на тази година,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
как кой - МВФ - с няколко условия по реда на номерата:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
А кой и с какво ще крепи хилавия борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
sillyboy
преди 12 години
"държавата за да даде на едни трябва да вземе от други."Добре де, ама не те ли гложди това, че се взема от данъци и осигуровки, които трябва да се инвестират в младото поколение? В децата ни ? В примитивните общества и племена на това му се вика канибалзъм.В едно "цивилизовано" общество, на това му се вика справедливост, състрадание и прочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
+++++++++++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Естествено е да банкрутира Пенсионната система. едно ЧЕНГЕ взима пенсия от 45г. до 63 са 18г по 500 лв. = 108 000лв. Останалите *** БАЧКАТ до 63 и умират на 70 г. 3 г. взимат пенсия средно по 250 лв. = 9 000 лв. Следващата измислица на власта 100 ченгета за месец взимат 100 х 500 = 50 000 лв. 100 пенсионера 100 х 250=25 000 лв. РЕЗУЛТАТАТ от тази политика през следващите 10 г. по улиците около кофите за смет ще се водят войни от нашите родители с *** кланове за няколко шишета и хартия. т.е. основната маса от КЛОШАРИ ще е от ВЪЗРАСНИ хора на които не им достига пенсията. Всеки млад човек издържа по 2 пенсионера по 1 безработен и по 1 социално слаб е значи е ЩАСЛИВ и ще работи до 73 г. както го каза Шведския министър. БЪДЕТЕ щастливи всички *** главици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Прощавайте че пиша не по темата. Марияне напишете някоя статия с анализ на механизма за грабеж на топлофикациите!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
живите ще завиждат на умрелите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 3
status
преди 12 години
ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ , при това пълна с откровени лъжи и инсинуации. Доста от коментарите са същата "боза".Момченца "финансови еничерчета" , жълтурчета мамини либерестчета, сами си копаете гроба и този на поколенията си. Днес сте готови да жертвате майките и бащите си - утре ще сте на тяхно място но в пъти по-зле. И не чакайте някой "инвеститор" отвън да ви "оправи". Тези отвън може да "оправят" жените и дъщерите ви или срещу 30 сребърника да ви вземат всичко за което дедите ви са умирали.Мноого сте еФтини ...и жалки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 0
Pivoley
преди 12 години
Както и да го въртим и сучем, каквото и да го правим този Фонд, важното е дали някога в България ще бъде изградена по-добра бизнес среда, която да привлече чуждестранни инвестиции и да стимулира и вътрешните инвестиции. Това включва като за начало, цялостна реформа на съдебната система, администрацията, образованието; изграждане на електронно правителство по модела на Естония; драстично намаляване на броя на лицензионните и разрешителните режими. Съмнява ме, обаче, че това ще стане някога. Само го дъвчем над 20 години и няма почти никакъв напредък, уви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още