IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Сребърният фонд да не влага в ДЦК, а други гаранционни схеми да го правят?

Фондът за гарантиране на влоговете в банките, Гаранционният фонд по Кодекса за застраховане и Фондът за компенсиране на инвеститорите влагат в български ДЦК

14:20 | 09.04.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Защо Сребърният фонд да не влага в ДЦК, а други гаранционни схеми да го правят?

Тъй като тези фондове не защитават от системен риск (съответно в пенсионната система, банките, инвестиционното посредничество или щетите от незастраховани лица), то няма проблем да инвестират в ДЦК, и 3 от 4-те фонда го правят.

Например Сребърният фонд не може да защити плащанията към пенсионерите, ако държавата фалира. Това е така защото годишните плащания за пенсии са около 7,5 млрд. лв. и 75 млрд. лв. за 10 години. Ако държавата фалира, тези 2,1 млрд. лв. в Сребърния фонд ще са крайно недостатъчни за изплащане пенсии. Те дори не са достатъчни за увеличение на всички пенсии с 5% за 10-годишен период, защото стигат за само 2,8% увеличение.

По същия начин Фондът за гарантиране на влоговете в банките с неговите активи за 1,55 млрд. лв. може да гарантира вложителите в няколко банки (до сумата от 196 000 на вложител), но не и да плати ако повечето банки са неплатежоспособни.

Подобна е картината и за другите два фонда. Гаранционният фонд по КЗ няма да има достатъчно пари, ако всички водачи на МПС не сключват застраховка Гражданска отговорност. Фондът за компенсиране на инвеститорите с неговите около 10 млн. лв. е малък дори на фона на свития роден капиталов пазар.

След като Сребърният фонд не може да защити пенсионерите при фалит на държавата, защо му се забраняват вложенията в български ДЦК, когато на другите гаранционни фондове са разрешени?

Ако бъде създаден фонд за компенсиране на пострадалите при природни бедствия (т. нар. задължителна застраховка имущество), вероятно този фонд също ще може да влага в български ДЦК, както Гаранционният фонд изплаща обезщетения на пострадали при ПТП от водачи без гражданска отговорност.

В обобщение, тези гаранционни фондове са буфери срещу малки кризи. В този смисъл и Сребърният фонд не може да защити пенсионната система при фалит на държавата и при всички случаи пенсиите са обвързани със съдбата на държавата, а не с тази на Сребърния фонд. Тоест дали средствата на фонда ще бъдат влагани в български ДЦК или не няма да промени съществено размерът на пенсиите.

Разбира се тъй като българските ДЦК носят по-висока доходност от сегашните нисколихвени депозити на Сребърния фонд в БНБ, то инвестирането им в български ДЦК може да увеличи пенсиите, макар и несъществено. Рискът от фалит на държавата и орязване на пенсиите така или иначе се носи от пенсионерите и Сребърният фонд е твърде малък, за да ги защити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
хръм
преди 12 години
Видяла жабата "Сребърният фонд", че подковават коня "Норвежкия, руския, сингапурския или катарския държавни фондове" и вдигнала крак. Но ние не сме тези страни за да имаме потенциал и право да натрупваме в такъв фонд, когато текущи разходи като децата и образованието са недофинансирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още