IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалният резерв достигна 6,5 млрд. лева заради емисията еврооблигации

4,25 процента лихва е доста по-добра от лихвите на Италия, на Испания и на Словения, обяви Симеон Дянков пред депутатите

19:56 | 10.07.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фискалният резерв достигна 6,5 млрд. лева заради емисията еврооблигации

Емисията еврооблигации беше значителен успех“, заяви днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред парламента. Той благодари на народните представители за това, че ратифицираха необходимите документи в началото на юни, предаде БТА.

Търсенето беше седем пъти по-голямо от предлаганата сума, имаше нови инвеститори от Азия и Близкия Изток, а американски инвеститори взеха една четвърт от облигацията, отчете Дянков. 

Фискалният резерв е нараснал с 1,84 млрд. лв., като 942 млн. евро от тях България получи под формата на заем, но поемайки дълг с главница 950 млн. евро при пласираната миналата седмица облигационна емисия, поясни Дянков. По този начин днес фискалният резерв на България е близо 6,5 млрд. лева, а до края на месеца той ще достигне 7 млрд. лева.

Днес Дянков за пореден път посочи, че 4,25 процента лихва е доста по-добра от лихвите  на Италия, на Испания и на Словения. Този успех се дължи както на труда и търпеливостта на екипа на МФ, така и на голямата подкрепа, която получихме от вас, обърна се Дянков към  депутатите и им благодари.

От днес на разположение на народните представители в деловодството на парламента ще  бъдат всички документи от сделката.

"По време на ратификацията на документите по еврооблигациите бях поел и едно обещание, което днес изпълнявам, а именно да предоставя цялата документация. От началния ден на подготовка на еврооблигацията, през методологията за избор на управляващи банки, на консултантски фирми по еврооблигацията, до крайния момент за подписване на документите и прехвърляне във фискалния резерв на сумата, която стана вчера следобед“.

Дянков отбеляза, че в хода на подготовката министерството е имало затруднения да намери този тип документи от предишни облигации и затова сега са ги събрали в две папки, за да са достъпни за  експертите в бъдеще.

В началото на юни при ратификацията от страна на парламента на договорите за новата облигационна емисия, Дянков обеща набраните средства да се използват само за плащане на лихви и главницата по външния дълг, чиито падеж е през януари 2013 г.

България пласира през миналата седмица еврооблигации за 950 млн. евро при доходност от 4,436%, които поскъпнаха с 1,5% веднага след емитирането си. По този повод вицепремиерът Дянков няколко дни по-късно обяви, че очакваме повишение на кредитния рейтинг и намаление на банковите лихви у нас, както и че новата емисия ще спести 310 млн. лв. разходи за лихви.

Като успешно определят издаването на облигациите 74% от гласувалите в анкета на Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
григор
преди 11 години
Тия се объркаха в лъжите си. Хем беше размяна на стар с нов дълг (а на практика - разсрочване на стария), хем сега, щом постъпват пари, излиза, че сме взели нов заем, а старият така или иначе ще го връщаме през януари (835 млн. по номинал и 818 след обратни изкупувания от държавата). Но пък ако е така, защо постъпват само 766 млн. евро (1.5 млрд. лева) срещу емисия от 950 млн. Това е 80% от сумата - т.е. при доходност от 10%, на годишна база тя наистина е 20%, както твърдя. Няма що - "страхотна операция" за ГЕРБ и "доверие" по света в България!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Сделката е добра, но защо се сравняваме с Испания, Словения и Италия - все страни, които са поискали или ще поискат помащ от ЕС? Нали за разлика от тях ние уж сме отличници?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 11 години
.. Дянков е щастлив от 0.06% комисионната си която посредника по сделката депозира в офшор акаунта му... и вече могат да говорят за смедващия... заем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Дянков може и да успее увеличи резерва не по този начин разбира се, а с фискалната си реформа с апаратите.А тази новина много смешна 6 милярда и нещо ама за половин година :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
ДА, ама НЕ, щото това първо си е чист заем, а не натрупване от приходи и второ, Януари 2013 като се плати милиарда на Милен Велчев и резерва ще е пак с минус два милиарда назад....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още