IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Продажбата на българските еврооблигации е безспорен успех

Повечето специалисти определят като несправедлив подхода българските инвеститори да бъдат изключени от аукциона

08:18 | 05.07.12 г. 37
Анализатори: Продажбата на българските еврооблигации е безспорен успех

България пласира еврооблигации за 950 млн. евро при доходност от 4,436%, които поскъпнаха с 1,5% веднага след емитирането си. По този повод вицепремиерът Дянков обяви, че очакваме повишение на кредитния рейтинг и намаление на банковите лихви у нас, както и че новата емисия ще спести 310 млн. лв. разходи за лихви.

Като успешно определят издаването на облигациите 74% от гласувалите в анкета на Investor.bg.

Във връзка с натрупаната информация за еврооблигациите, включително движението на цените й след издаването, потърсихме оценката и на анализаторите.

Успешно ли беше предлагането на български еврооблигации?

Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество:

Аукционът е успешен от гледна точка на доходността, която е по-ниска от първоначалните очаквания (и страхове); успешен е и от гледна точка на интереса, тъй като има 6 пъти презаписване при настоящата доходност и 7 пъти презаписване при по-високата с 30 базови точки първоначално предложена доходност. Успешен е и от гледна точка на броя инвеститори, над 360, както и заради факта, че има записвания от всички региони - от Европа до Азия.

Цветослав Цачев, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг:

Предлагането е успешно, защото търсенето се оказа голямо и постигнатата цена е добра. Още повече, че по-голямата част от държателите на старата емисия са български инвеститори, а новите книжа бяха пласирани само на чужденци. Времето за емисията се оказа много подходящо.

Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика:

Да, безспорно аукционът беше успешен, като съвпадна с положителните очаквания на мениджърите на емисията за доходност в рамките на около 4,5%. За това спомогна както добрата фискална позиция на страната, така и добрият момент на пласиране на емисията. Определено България се възприема от кредиторите много по-добре от гледна точка на нейната платежоспособност в сравнение с други страна от ЕС, които имат дори по-добър рейтинг от нашия.

Така например рейтингите на Италия и Испания са с една степен по-високи от нашия по скалата на S&P (BBB+ спрямо BBB за България), а доходността по техните 5-годишни емисии от последните дни е около 5 и 5,6%, респективно. Т.е. ние успяхме да заемем на цена с над 1 процентен пункт по-ниска от цената, по която страни с по-висок рейтинг пласират дълга си. Между другото, резултатът от аукциона отново идва да покаже неадекватността на рейтингите, най-малкото в краткосрочен план, поради тяхната неспособност да отразяват реалните възприятия на пазара.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт:

При положение, че цялото предложено количество беше записано, като търсенето  многократно надхвърли предлагането, то със сигурност може да се каже, че аукционът бе успешен. Постигнатата доходност отговаря, както на текущите пазарни условия, така и на макроикономическата стабилност и ниското ниво на дълг на България към настоящия момент.

Калоян  Масларски, отдел Търговия и Продажби Финансови Пазари в Societe Generale Експресбанк:

Доколкото пласирането на емисия еврооблигации не се провежда на аукционен принцип, а на принципа „book building”, новата емисия еврооблигации на Република България премина при голям успех за емитента. Моментът за излизане на международните пазари беше много добре избран. Доказателство за успеха на емисията беше постигнатият висок коефициент на покритие (близо шест пъти размера на предложеното количество), както и доходността до падеж – 4.43%, отразяваща минимална премия за инвеститорите от 5 базисни пунта (0.05%) над нивото на застраховка от фалит на държавата към дадения момент. 

Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 0
aide_de
преди 11 години
Тук участват финансисти и нямам претенции да разбирам тази материя, но имам въпрос: Преди 10 г. Велчев беше възхваляван, но всички знаехме за предстоящото спадане на долара и грешката да се мине на еврови позиции. Днес никой не коменира, че 2-3 дена след емисията имаме рязко намаляване на лихвите на ЕЦБ и каква е връзката с действията на МФ. Дали ако беше забавена емисията с 10 дена лихвата щеше да е по-ниска и с колко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
григор
преди 11 години
На всеки, който се обърне към мен, ще му изпратя документи. Само ми трябва е-mail pd за отчета на Газпром (pdf), от който се вижда чия собственост е банката-касиер, за "уведомлението" на нашето МФ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
григор
преди 11 години
Защо емисията се коментира според съобщенията на нашето МФ? 1. защо никъде нямаше предварителна информация за нея с проспекти и данни: от финансови сайтове до официалните сайтове на трите банки - агенти по дълга. Защо и сега няма данни, а цялата информация е от родното МФ?2. продажбата в понеделник също не беше отразена от никой - дори Блумбърг, дори прословутия и цитиран сега под път и над път "Файненшъл таймс", а най-странното - дори и от банките-агенти. Казвам цитирания Файненшъл таймс", защото той не я отрази. Ето линк към статията Авторът е блогър, материалът е в блогосферата на изданието, пуснат чак в петък вместо актуално в понеделник. Ясно е, че вестникът е без отговорност за 950 усмивки. Подписката е от затворен тип, Доходността е 10% до януари (с лихвените плащания), касиер и доверен агент е Газпром. Детайли и документи поради липса на място на стената ми http://***.facebook.com/grigor.lilov?ref=tn_tnmn
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
rootoffselo
преди 11 години
Много правилно, че са изключили възможността дълга да се купува от българи, защото като се знаем какви л...на сме, веднага ще измислим начин да изкараме някой лев за сметка на цялата държава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
cokrat1
преди 11 години
Написах, че мнението и е систематично. Като го прочетеш схващаш комплексно нещата....и почти/ за да не кажа никакви/ нямаш въпроси.Безпорно едно ценно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
Pa Pa
преди 11 години
"Ето едно мнение на компетентен човек. 90% от коментарите тук са ...нека и аз да кажа нещо по въпроса ....коментарите са от типа несистемни!!! Та ето Ви едно системно мнение."Безспорно тя е ерудит, академичен ценз и информирана по въпроса. Ама прочети как се е намерила в ЕБВР:http://***.bulgaria-***/category/bulgaria/economics/article/post19918.htmlи ми кажи дали си очаквал да каже друго?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Да правилно.Неуместно е да се правят сравнения с преди 10г. с емисия с тотално различен матуритет (10г), както и сравнения с малките емисийки на вътрешен пазар, които са 20-40 пъти по-малки по обем.Факт е, че парите ни трябват. Въпроса беше как да се вземат. Аз лично все още смятам, че до 25% трябваше да погасим с част от СФ. Просто защото този фонд е пълно недоразумение така или иначе.Обаче при решението за еврооблигации и очакванията МФ правилно избраха, както момента така и срока на емисията. Единствената ми забележка е, че около 30% от парите можеше да са по 7 годишни бонове, но явно са решили емисията да е една, но по ликвидна. Чисто от гледна точка на бюджета единични големи плащания не са хубави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
cokrat1
преди 11 години
Ето едно мнение на компетентен човек. 90% от коментарите тук са ...нека и аз да кажа нещо по въпроса ....коментарите са от типа несистемни!!! Та ето Ви едно системно мнение..........................Стефка Славова Директор за България в Борда на ЕБВР в Лондон и доктор по икономика от London School of Economics.................................................................По-интересно е дали правителството избра най-подходящия момент и дали цената на заема е най-изгодна. Отговорът зависи от това с какво сравняваме, за да кажем дали лихвата, постигната в понеделник, е възможно най-ниска. Това, че емитираните през 2002 г. еврооблигации са били при доста по-висока лихва (7,5%), е важно, но не би следвало да е основното сравнение. Не е и кой знае колко показателно, че емисии на еврономинирани държавни облигации на вътрешния пазар през март и септември 2011 г. са били с 4,2% и 3,9% лихва. По-важно е да направим сравнение със ситуацията на международните пазари една година или шест месеца назад. Факт е, че преди година пазарите бяха доста по-нервни, нямаше още напредък за разрешаване на проблемите със суверенната дългова криза в Еврозоната, нямаше план за фискален договор от европейски мащаб. Просто много събития станаха в хода на тази година, та дори и на миналата седмица, които определено помогнаха емисията да е успешна за България именно сега. А и нека не забравяме, че в края на юли 2011 г. MoodyТs повиши суверенния рейтинг на България.Има и друг момент - как изглежда финансово и фискално България на фона на други страни от Европейския съюз и Еврозоната. Не става дума само за Гърция, Ирландия, Португалия и Испания. Миналата седмица Кипър стана петата членка на Еврозоната, поискала спасителен план за банковата си система. Тази седмица се заговори все повече за Словения, която има висок държавен дълг над 45% от БВП и сериозни проблеми в банковата система. Страната може да поиска спасение в рамките на дни, а цената на 10-годишните държавни словенски еврооблигации на външния пазар надмина 6% и наближава психологическата бариера от 7%, при която други държави бяха принудени да искат спасителни мерки. Всички тези събития само способстват България да извлече активи и да е сред тези страни, които стоят фискално добре и спазват ограниченията за бюджетен дефицит (в момента около 2,1%) и държавен дълг. Инвеститорите следят това, както и рейтинговите агенции. В крайна сметка фактът, че правителството изчака с тази емисия и я направи точно сега, определено беше разумен и печеливш ходВчера премиерът каза по повод тази сделка, че когато фактите и цифрите говорят, боговете мълчат. Аз бих добавила, че когато фискалната политика е правилна, боговете също помагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
Pa Pa
преди 11 години
В темата "Новите български облигации - доходност" в секцията коментари един човек беше посочил дори статиите, не ми се търси сега. По-скоро никога не беше ставало дума да са под 7 години, според мен дори 5-години беше изненада. И беше подбрана именно защото са видяли, че всичко над 5 става много стръмно и ще се изтълкува силно негативно. Просто явно не сме продаваеми над 5 години, или поне не срещу приемлива цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 5
Чичо Уорън
преди 11 години
data толко си далече от материята, че няма на накъде повече. Най-добре спри да пишеш откровенни глупости. От самото начало емисията беше планирана за 7 години и я промениха на 5, за да се вържат шараните като теб на "ниската лихва" от 4,25%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още