IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Странна е позицията на премиера за иска на „Росатом“ към България

Руската страна може да претендира, че с подкрепата на Орешарски, техните искания по спора са основателни

10:54 | 03.06.13 г. 26
Горанов: Странна е позицията на премиера за иска на „Росатом“ към България

Странно е български министър-председател да коментира чужд иск и то като вече спечелен, заяви бившият  зам.-финансов министър в кабинета „Борисов“ Владислав Горанов пред БНТ. Така той коментира изявленията на Орешарски, че искът на руската компания „Росатом“ по повод спирането на изграждането на АЕЦ „Белене“ изглежда основателен.

„С този аргумент другата страна в арбитража може да претендира, че с подкрепата на премиера, техните искания по този спор са основателни“, заяви още Горанов. 

Припомняме, че руската компания съди България в арбитражен съд за сумата от 1 млрд. евро.

Управлението на това правителство започва с няколко противоречиви инициативи, сред които са „Белене“ и отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места, заяви още той. Това е различно от социалните ангажименти, които донесоха увеличаване на подкрепата към БСП.

Бившият зам.-министър коментира, че изпълнението на бюджета е по-добро спрямо миналата година – данни за изпълнението на бюджета за април показват по-голям излишък отколкото през 2012 година. Според него изявленията от БСП за тежкото финансово състояние са, за да не бъдат изпълнени предизборните обещания.

„Безспорно има определени проблеми и в приходната, и в разходната част, но бюджетът е изпълним“, заяви Горанов и допълни, че обещаните мерки в предизборните програми на управляващите не са били предвидени в бюджета. Ако те решат, че техните пакети са приоритетните, трябва да се обмисли къде да се съкратят разходи или да се актуализира бюджетът, смята още Горанов.

Парите за увеличаване на майчинските могат да дойдат от спестяване, което факт, според данните за изпълнението на приходите и разходите, смята още депутатът от ГЕРБ.

„Огромните обещания и спекулации, с които те убеждаваха хората, че е възможна рязка промяна спрямо позицията, която поддържаше ГЕРБ, сега трябва да бъдат по някакъв начин оправдани и ревизирани“, заяви той.

Фискалният резерв се използва за покриване на дефицита и дали е достатъчен зависи от политиката на управляващите, смята още Горанов на въпрос дали средствата в резерва, които надхвърлят 5,4 млрд. лева, са достатъчни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 26 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Като спомена "престъпно" .....я кой се връща чист като сълза...:D:DСоченият за бос на мафията и бивш съдружник в групировката СИК Николай Маринов-Малкия Маргин вече е чист пред закона, пише "24 часа".НАСКОРО, прокуратурата е свалила обвинението срещу него и брат му, че са поръчали убийството на радиоводещия Боби Цанков."Малкия Маргин вече не е и в списъка на издирваните от Интерпол. Доскоро той беше издирван в цял свят с червена бюлетина - както Братя Галеви и Христофорос Аманатидис-Таки."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 47 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
БСП си остават най-големите национални предатели в новата история на България.БСП = България Се Продава (само на Русия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 10 години
Приятелю, вземи прочети наистина доклада на хората, а недей да манипулираш общественото мнение без да си нямаш и идея за какво иде реч.Аман от ***, които нямат мозък за 5 ст., но се смятат за компетентни по всякаква тема.Прилагам ти линк.https://***.balkanleaks.eu/media/belene/report_HSBC.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 43 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
И какво от това, че ще ги изхвърлят? Те нека ни натресат неизгодни договори за по 20 или 50 години напред, а ние нека ги изхвърлим. Ще си си изнесат в чужбина семействата парите и ще си живеят като "Симеончо-вци" поколения наред , докато ние тук ще им плащаме масрафа. Да не мислиш, че си правят илюзии, че ще изкарат мандата? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 51 rate down comment 3
toto 2
преди 10 години
Светът вече не е същият и България не е същата ,Светът е информационен и само малко да стъпи накриво това правителство /респ. БСП / изхвърчат и то за доста време напред ,не знам дали го осъзнават.Само със смяна на няколко лица няма да стане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 90
rumen221
преди 10 години
ГЕРБ СИ ПРИЗНАВАТ НЕКАДЪРНИ СМЕЗащото Който може да свърши работата търси начини, който не може причини!!!Помните ли баснята за лисицата и "киселото грозде"- ЯДЕ И СЕ ГРОЗДЕ, ТА ПРИМИРА ОТ ГЛАД, АМА Е ВИСОКО И НЕ ГО СТИГА, ЗАТОВА СЕ САМОЗАЛЪГВА - "СИГУРНО Е КИСЕЛО" - ЗНАЯТ ЧЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е ВЪПИЮЩА НУЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ СТРУВА 3,997 МИЛИАРДА, И ВЕЧЕ СА ПЛАТЕНИ 1,39, ЧЕ ТОКА МУ Е СЪС СЕБЕСТОЙНОСТ САМО 2,42 ст. (Средна СЕБЕСТОЙНОСТ за 60 години!)(така пише в доклада на англичаните стр.11 долу в ляво)- АМА ПУСТИТЕ МУ РУШВЕТИ ТОЛКОВА СА СЛАДКИ И ПРИ ТОВА НИЩО НЕ ПРАВИШ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 49 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Орешарски да каже честно, загуба от 1 млрд или загуба от 10 млрда? Да си каже честно кое предпочита, може да се допита до Сидеров, който обещава Китайски анонимен инвеститор. Понеже е Китайски може да построят АЕЦ за 2-3 милярда сигурно. Ама тя тази атомна бомба е далече от Китай, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 82 rate down comment 6
i_ivanov80
преди 10 години
За мен няма нищо странно в позицията на Орешарски.Истината е, че опипват общественото мнение и накрая ще излязат с тезата, че е по добре да се строи АЕЦ Белене отколкото да претърпъм загубите от делото. 100% съм убеден, че ще се опитат да повлияят негативно на делото за българската страна.Начело имаме правителство от лобисти и национални предатели, а по евтин ток (както обещаха) ще видите само на сън.Но за пореден път казвам, че не е виновен този, който яде баницата, а плиткомозъчният избирател, който му я дава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 71 rate down comment 5
Мировойска
преди 10 години
Не е "странно", а престъпно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 89 rate down comment 6
Дон Карлос
преди 10 години
На гласувалите за БСП и ДПС да са им честити секирите, които ги очакват. Лошото е, че и останалите вече 24 години ядем дървото заради гласоподаватели ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още