IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Просроченият ДДС намалява със 100 млн. лева

През юли държавата е възстановила 563 млн. лева данък добавена стойност на бизнеса

16:45 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Просроченият ДДС намалява със 100 млн. лева

Просроченият данък добавена стойност (ДДС) е намалял със 100 млн. лева за последния месец, коментира финансовият министър Петър Чобанов на среща с представители на Камарата на строителите в България. От изпратеното прессъобщение на финансовото министерство обаче не става ясно какъв е размерът на просроченият данък и за какъв период са направени плащанията.

Данни за просрочията на държавата по отношение на данъка добавена стойност вчера даде и зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. По нейни думи към 1 август държавата дължи 226 млн. лева просрочен ДДС.

Малко по-късно Министерството на финансите публикува и детайлна справка за възстановения данък през юли. От данните се вижда, че на компаниите е възстановен ДДС в размер на общо 563 млн. лева, като не се уточнява каква част от тези средства е платена по просрочени задължения към държавата.

От статистиката се вижда, че през юли е възстановен ДДС на общо 8 555 компании. За 93% от тях дължимите от държавата суми са били под 100 хил. лева.

За останалите компании задълженията са в диапазона от 100 хил. до над 15 млн. лева. Две компании са очаквали възстановяване на данък в размер над 15 млн. лева, а общите задължения на държавата към тях са надхвърлили 117 млн. лева. Всъщност най-голям дял на възстановените средства се пада за компаниите, на които е възстановен ДДС в порядъка между 1 и 5 млн. лева – малко над 155,6 млн. лева, върнати на 73 компании.

Само за първите осем дни на август е възстановен 167 млн. лева ДДС, но отново от статистиката на МФ не става ясно каква част от него е просрочена, коя – текуща.

За този период е възстановен данъкът на 4 136 фирми, като за 96% от тях сумите са под 100 хил. лева.
На 23 компании е възстановено дължим ДДС в диапазона 1-5 млн. лева, като общата стойност е 49,3 млн. лева. Отново в този диапазон се пада най-големият дял на върнатия данък.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още