IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Стремим се към по-малък дефицит и икономически растеж от 1,8%

Поддържане на фискална дисциплина, без да се осигуряване растеж не е устойчива политика, смята финансовият министър

12:28 | 28.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Чобанов: Стремим се към по-малък дефицит и икономически растеж от 1,8%

„През следващата година ще се стремим към по-малък дефицит в сравнение с тази година, но без да го превръщаме в идея-фикс“, каза в отговор на въпрос министърът на финансите Петър Чобанов във Враца.

Там той днес участва в работата на двудневното съвещание с кметове на общини, издигнати или подкрепени от БСП. Срещата е организирана от Националния съвет на партията и в нея участват министри и народни представители от Коалиция за България.

Министър Чобанов трябва да представи в днешното работно заседание, което е закрито за медиите, основната рамка на бюджета за следващата година. Преди това той отказа да коментира параметрите на бюджета пред журналисти с мотива, че това ще стане, когато те бъдат уточнени и приети от Министерския съвет, предава БТА.

Според него отсега за бюджетната рамка за 2014 г. е  ясен стремежът към по-малък дефицит и растеж от 1,8 на сто. Финансовият министър посочи, че търсенето на намаляване на дефицита е свързано с редица европейски и национални правила и ограничения, а през следващата година се очаква да влязат в сила и нови фискални правила в Европейския съюз.

„Ще покажем ясно, че вървим по пътя на фискалната консолидация, но няма да я превръщаме в самоцел, а в рамките на възможното и правилата, с ясни приоритети, ще рестартираме икономическия растеж“, допълни министър Чобанов.

Той отбеляза, че колкото и да се поддържа фискалната дисциплина, без да се осигуряване растеж - такава политика е неустойчива във времето. Според него поставената в бюджета за 2014 г. цел за растеж от 1,8 на сто е амбициозна и за постигането й правителството ще търси възможности не само през бюджета, но и с приемането на редица закони за подобряване на бизнес средата, за достъпа до обществени поръчки, както и чрез антимонополно законодателство.

Финансовият министър допълни, че се очаква това да доведе до оставането на допълнителен финансов ресурс у хората, съживяване на потреблението, нормализиране на бизнес средата и връщане на вътрешните инвестиции. Попитан заложено ли е в бюджета повишаване на минималната работна заплата, министър Петър Чобанов отговори, че въпросът се обсъжда в Тристранния съвет. „Конкретните параметри ще бъдат уточнени допълнително, но мисля, че можем да си позволи и икономиката, и бюджета едно подобно увеличение. То е необходимо и за хората“, каза министърът пред БНР. 

По-рано от думите на лидера на БСП Сергей Станишев стана ясно, че той няма притеснение за приемането на бюджета от парламента, ако той работи така както през последните 3 дни. „Парламентът няма да работи както през последните три дни“, категоричен беше Станишев. Заседанието във Враца продължава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
king
преди 10 години
Предшественика му Джанков до такава степен се беше вманиачил във фискалната дисциплина, че ако беше останал още малко тук камък върху камък нямаше да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още