IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции са спаднали двойно за деветмесечието

През септември те са едва 3,8 млн. евро спрямо 70,7 млн. евро преди година

12:53 | 15.11.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преките чужди инвестиции са спаднали двойно за деветмесечието

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България отново намаляват. За периода януари-септември 2013 г. понижението е с 48,47% на годишна база до 785,5 млн. евро спрямо 1,524 млрд. евро за същия период на миналата година, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната.

Финансовата сметка, която включва преките и портфейлните инвестиции, продължава да се влошава рязко. В абсолютно изражение за първите девет месеца на годината тя е на дефицит от 1,796 млрд. евро. За януари-септември 2012 г. е отчетен излишък от 1,967 млрд. евро.

От предварителните данни на централната банка е видно, че преките инвестиции в страната само за септември 2013 г. са в размер на 3,8 млн. евро, при 70,7 млн. евро за септември 2012 г.

Постъпленията от чужди туристи в страната се увеличават с 2,4% на годишна база до 2,260 млрд. евро за деветте месеца, сочат още данните. За сравнение, за същия период на 2012 г. приходите от чуждите туристи са били 2,546,3 млрд. евро.

Има по-осезаем ръст на сумите, които българските туристи са похарчили при пътуванията си в чужбина, като за разглеждания период той е 11,57% до 884 млн. евро. За пътуванията си в периода януари-септември 2012 г. сме изразходвали 792,3 млн. евро.

Текущите трансфери, които включват помощите от българи в чужбина, евросубсидиите и членския внос на България в бюджета на Европейския съюз, до 30 септември 2013 г. са положителни – над 1,965 млрд. евро. За същия период на миналата година те са били малко над 1,580 млрд. евро, което е ръст от 24,4%.

Данните за износа и вноса вече бяха обявени от Националния статистически институт (НСИ) в средата на седмицата. Статистиката отчете, че износът е нараснал с 6,7% през септември на годишна база, а вносът – с 12,8% спрямо същия месец на предходната година. Така вносът изпреварва осезаемо износа за пръв път от февруари 2013 г.

Текущата и капиталовата сметка за януари-септември 2013 г. е положителна и възлиза на 1,615 млрд. евро спрямо излишъка от 191,9 млн. евро за същия период на миналата година.

Общият платежен баланс продължава да е отрицателен. За януари-септември 2013 г. той е в размер на минус 248,7 млн. евро спрямо плюс 1,946,4 млрд. евро за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
ти изобщо разбираш ли за какво ти говоря и за какво беше разговора в който се намеси?...понеже отговора е НЕ - да те осведомя: колегите търсеха причината за краха/успеха на БГ В самата БГ!!Ти като се намеси, изброи все фактори, които не зависят от БГ! Та въпроса е за какво се намеси и какво защитаваш?После плюеш мен, като ти казвам че нито световния ЪП нито ПЧИ са зависели от БГ, щото обратно, сега и *** да си скъсат уж "местните" - няма Пари, щото са спрени от "другаде" ... Ха сега пак помисли, за какво се бориш и какво защитаваш!...и после - ти сам започваш с "Ако зависише от политиците това, до сега сме станали Сингапур, но уви." - значи, се досещаш че не зависи от политиците ни... ами тогава защо ми се дръвчиш :))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
Graf
преди 10 години
Гледам, разбиращите от баланса са се събрали и текат сълзи за родните финанси. Нямало ПЧИ, а какво било при ГЕРБ. При ГЕРБ - балон на ПЧИ във фолтовотаиците(близо милиард евро), и един заем през лятото на 2012 г., който пряко влия е на баланса на финансовата сметка. Положително. :) Иначе, ако се вгледаме внимателно, ще установим че текущата ни сметка се подобрява значително, капиталовата е по-добра от миналогодишната, а минусите по финансовата сметка трябва да отчитат плащането по дълга през януари и февруари. ПЧИ са в рамките на нормалното след началото на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Съгалсен съм доверието е много важно, но за жалост нещата политически и бизнес не са никак цветущи, не случайно и ПЧИ е яко надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Ако зависише от политиците това, до сега сме станали Сингапур, но уви.ПЧИ зависи от инвеститорите, а когато има проблем те бягат и отливите на капитали се случват много ама много бързо - справка 2008 и 2009.Ти не знам какво с'фащаш ама май не е достъчно - за да стъпят инвеститорите и да изберат тук а не някъде другаде трябва сме привлекателни - бизнес средата е едно от тези неща, присъединителни и след присъединителните фонодве за ЕС бяха на много милиарди стойност, пол. среда сравинително спокойна до 2009, очаквания за растежи в икономика и сравинително големи нива на растеж 2007-8. А и тогава инвестиция в капитал имаше по-голяма норма на възврщаемост а фин. активи имаха направо извънредна доходност - следствие на това имахме НИ и фин. активи балонизиране и се случи очакваният бъст. За тази ретроспекция особенно в края на мандата 2009 и началото на кризата са показателни, че ПЧИ зависят от горе изборените неща а тях като ги обърнеш се нарича ДОВЕРИЕ. За жалост няма доверие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
На мен това ми е ясно, даже повече, отколкото ти си мислиш! Както вече писах - това е нивото, което задават "десните" в сайта, плюейки "лявото", комунисти, бекапета и пр. шитни! Просто се забавлявам с двуизмерни коментатори!Нито Станишев е ляв политик, нито БСП е лява партия, еле пък комунистическа! Тя социалистическа не е! Просто който и да управлява, управлява живи хора и ако това не му е ясно, няма работа в управлението! Стадото се стриже, не се дере, защото оставаш без стадо! Затова доброто управление започва от културата на управляващия! И големите пари обичат първо културни и образовани политици, а не мутраци с ръцете в джобовете и пъпчиви *** големи усти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
за да ти покажа, че това за което се говори и в което се намесваш няма общо с твоята обективност, ето ти аргументиТЕ: - наливаха се милиарди от всякви фондове и нагласите т.е. перспективите за икон. растеж бяха големи ---> кой в БГ определя това? - имахме световен буум ---> кой в БГ определя това? - сравинитална спокойна пол. среда ---> ТОВА Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ГОРНИТЕ в огромна степен!Та за какво говореше спрямо разговора по-долу ?? :)))))))))))))))))))) - не с'фащаш ли , че сам можеше да прогледнеш над люспата в която те манипулират?? Защо търсите спрямо желанията , мечтите и "лесната" (ТВ) реалност , отговора на всичко??? А ако той не се съдържа там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
http://***.theglobaleconomy.bg/Bulgaria/indicator-BX.KLT.DINV.WD.GD.ZS/Както е видно, даже при Ж. Виденов ПЧИ са по-високи, отколкото при Боце. Приказките за откраднатите пари - или с доказани обвинения, или на събранието в хоремага! Дали някой е откраднал пари от българския, гръцкия, китайския, либийския, иракския и ли американския народ - все това! Отдавна работят закони за доказване на произход на парите при сериозни суми.@STRAHO, Класациите на Боце бяха единственото, което донесе на българския народ мандата му! Дали това е било добре за българите, се видя на изборите! Хората не ядат класации, а при Станишев се хранеха много по-добре - пицата им беше с шунка и бекон! Имам чувството и че на следващите избори някой ще пие студена, ама много студена вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
Споко *** до година, ще вържат фин. ни сметка в Платежният Баланс.А до Мави, ПЧИ зависият от няколко неща, но двете основни са бизнес среда и пол. среда и най-вече икон. перспективи. До влизането ни в ЕС и след 2007 се наливаха милиарди от всякви фондове и нагласите т.е. перспективите за икон. растеж бяха големи, отделно имахме световен буум и сравинитална спокойна пол. среда - но за много бързо време в рамките на няколко месеца за 2009 ПЧИ паднаха с 8 милиарда. Бизнес средата ти е шит сега кумулативно от всички правителства сме на този хал, отделно имаш тежка политическа криза и липса на пол. доверие и никви перспективи за растеж, в карай и световният бъст и ще видиш, единственото което са спомогнали троините до 2008 е пол. спокойствие ако сега го имаше нямаше да е толкова трагично спрямо една година на зад.Като сравнявате гледайте обективно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Обърни му внимание и на позицията която БГ заемаше във всякакви класации спрямо другите държави от източна Европа /дори и спрямо Румъния/ Нека сравни мястото на БГ тогава и по времето на ГЕРБ за да му насочиш вниманието към това кой колко е дал и колко крал! Задай му контекста от който бяга когато дава примери! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
За пост 8 на Мави Гоз:Ако за инвестиции броиш прането на откраднатите от българите пари и използването им за надуването на жилищния балон в България аз не ги броя.Също така не може да се брои за инвестиция бизнеса на лица като Марио Николов, Христо Бисеров, Димитър Станишев, Гриша Ганчев и сина на Георги Първанов защото те също се занимават само с крадене и пране на откраднотото.Дай конкретно инфо за инвестициите от периода на Тройната коалиция и някакви линкове за проверка на информацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още