IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна новата данъчна кампания за доходите през 2013 година

Всички, получили доходи извън работна заплата, трябва да подадат данъчната си декларация до 30 април

16:46 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Започна новата данъчна кампания за доходите през 2013 година

В 9 часа тази сутрин официално започна данъчно-осигурителната кампания за тази година. За първите часове в офисите на Националната агенция по приходите вече има подадени 60 декларации от цялата страна, става ясно от съобщение на агенцията.

15 от подадените декларации са изпратени онлайн, допълват още от данъчните служби. Първата декларация всъщност е постъпила в сутрешните часове на 1 януари, като деклараторът е от Кърджали. Той няма задължения към хазната, а е надвнесъл 46 лева, които НАП сега трябва да му възстанови, сочи още справката на данъчните.

Всички физически лица, които получават доходи извън трудовите си възнаграждения, трябва да подават данъчни декларации, а крайният срок за това е 30 април 2014 година. Подалите декларации и внесли своите задължения до 10 февруари могат да ползват 5% отстъпка.

Отстъпка в рамките на 5% за целия период ползват и подалите декларация по електронен път. Деклараторите обаче трябва да имат електронен подпис, за да подадат декларация по електронен път. 

Има промяна и при авансовото внасяне на данъците. През четвъртото тримесечие на 2013 г. не се внасяше авансово данъкът по гражданските договори. Целта е да може да се даде възможност на хората да ползват отстъпки, една от които е при подаването на декларация преди 10 февруари.

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица са предвидени още и отстъпки - при извършени дарения през годината. С 5% се намалява данъчната основа при дарения за лечебни заведения, институции, предоставящи социални услуги, детски заведения, кооперации на хора с увреждания, за Българския червен кръст, културни институции и други.

С до 50% пък може да бъде намалена данъчната основа при дарение в полза на Фонда за лечение на деца в чужбина или на Фонда за асистирана репродукция. Общият размер на данъчното облекчение обаче не може да превишава сумата от 65% от годишните данъчни основи, е записано още в закона.

Облекчения ползват и млади семейства, които ползват ипотечни кредити.

От тази година физическите лица ще могат да ползват и данъчно облекчение за доходи, които не превишават минималната работна заплата. Това предложение беше прието от Народното събрание преди броени седмици. С промени в закона за бюджета за 2014 година беше прието хората, получаващи доходи под минималната работна заплата, да могат да си възстановят предварително внесения през годината данък върху доходите в размер на 10% върху възнаграждението.

Това обаче ще може да стане едва в средата на 2015 година – след края на данъчната кампания за доходите, получени през 2014 година. Работещите за минимално възнаграждение ще трябва да подадат и данъчна декларация в началото на следващата година.

На този етап НАП не е дала указания за вида и начина на попълване на тези декларации. Вносителите на предложението - "Коалиция за България", обаче обещаха облекчена документация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още