IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без авансов данък по гражданските договори през четвъртото тримесечие

Целта е да се даде възможност да се ползват данъчни облекчения, обясняват от НАП

12:22 | 14.10.13 г.
Без авансов данък по гражданските договори през четвъртото тримесечие

През четвъртото тримесечие на всяка година по сумите, изплащани по граждански договори, няма да се дължат авансови вноски за данък общ доход, припомни говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров по БНР.

Припомняме, че промяната беше част от пакета законодателни промени в областта на данъчната политика, влезли в сила от 1 януари. Част от този пакет беше и данъкът върху лихвите, получавани от банковите депозити.

„Има доста широк кръг български данъкоплатци, около 25 хил. души, които ползват различни данъчни облекчения“, коментира Бъчваров причината за въвеждане на новото правило при данък общ доход. При авансовото внасяне на дължимия данък по граждански договори, тези данъкоплатци не могат да ползват облекченията, допълни още той.

Един от примерите в това отношение е правото да се ползва 5% отстъпка при ранно плащане на данъчните задължения, т.е при подаване на данъчната декларация до 10 февруари.

„Всеки, който работи на граждански договор, получава и този механизъм да ползва данъчни облекчения“, допълни още Бъчваров и посочи, че довнасянето ще се изчислява на база на 1/4 от годишния доход.

Справка в сайта на НАП показва, че данъчни облекчения в момента ползват хората с намалена трудоспособност, внасящите лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, дарителите и младите семейства.

Правителството на Пламен Орешарски обаче планира премахването на едно от облекченията - за младите семейства, заради започнала процедура от Европейската комисия. Забележката на Брюксел се отнася до невъзможността млади семейства от страна от общността да се ползват от възможността, която получават българските семейства.

„Ако нямате данък за довнасяне, не могат да се ползват такива облекчения“, коментира пред БНР още Бъчваров, макар той да призна, че и в момента могат да се ползват данъчни облекчения при дарение, ако това е заявено при счетоводителя на предприятието.

„Законът обаче не ограничава всеки, който иска да прави дарения“, обясни Бъчваров, посочвайки, че даренията могат да бъдат не само парични, а и в натура и тогава отстъпка не може да бъде ползвана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още