IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Актуализация на бюджета е тема за след лятото

Изпълнението на приходите за 2013 година е удовлетворително, смята премиерът

16:02 | 05.02.14 г.
Орешарски: Актуализация на бюджета е тема за след лятото

„Със степен на условност мога да кажа, че не се предвижда актуализация на бюджета, но има цяла година”, коментира пред журналисти в Народното събрание премиерът Пламен Орешарски.

"Аз следя бюджетния процес за целия преход. От 1997 досега през февруари дебат за актуализация правеха само ГЕРБ през 2010 година", каза още премиерът и препоръча този въпрос да бъде повдигнат след като мине лятото и вече има данни за изпълнение на бюджета и приходите.

Пламен Орешарски смята още, че изпълнението на приходите за 2013 година може да се счита за удовлетворително.

Припомняме, че данните за събираемостта на приходите за миналата година показа, че Националната агенция по приходите е успяла да събере със 126 млн. лева повече от предвидените приходи. В същото време обаче другата приходна агенция – „Митници” се размина с очакванията на правителството. Приходите са с 480 млн. лева по-малко, като основната причина за неизпълнението са по-малкото от предвиденото приходи от акцизи.

"Референдумът е демократична форма и допълва демократични инструменти, стига да не се злоупотребява с тях. Въпросът е да се формулират правилно въпроси, да не са подвеждащи и да има достатъчно време да се направи дебат", каза премиерът по повод искането на президента Росен Плевнелиев за референдум с всички избори.

Той обясни, че е наредил да му направят специална справка за начина на провеждане на референдуми. „В страните, където често се правят референдуми, се осигурява доста време, за да има време за дебати и обсъждания по темите. Почти няма по-малък срок от 6 месеца, като те се смятат за кратък срок“, обясни той какво показва справката.

Орешарски коментира и излезлия в понеделник доклад на ЕК за корупцията в ЕС. Според премиера в него се вижда, че слабото звено в борбата с корупцията у нас е липсата на координация.

"Необходима е комплексна програма, в центъра на която ще бъде един орган, който да координира усилията на всички институции“, каза той.

Още политически новини можете да научите от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още