IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите за бързи кредити се обединиха в асоциация

Заемите от небанкови финансови институции показват тенденция на постоянен растеж

17:58 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Компаниите за бързи кредити се обединиха в асоциация

Няколко компании за бързи кредити се обединиха в асоциация, която си е поставила за цел да насърчава добрите практики в сектора.

В Асоциацията за отговорно небанково кредитиране влизат осем финансови институции, профилирани в краткосрочното потребителско кредитиране без обезпечение. Компаниите-учредителки имат общо 5 000 служители и са обслужили над 1,5 млн. кредита.

Според учредителите на Асоциацията е необходимо легитимна структура да спомага за издигането на престижа на сектора, профилиран в краткосрочното потребителско кредитиране без обезпечение, включително чрез защита на правата на потребителите и лоялната конкуренция на пазара за бързи потребителски кредити, съобщиха от организацията.

Председател на новоучредената организация е Неделчо Спасов (Изи кредит), а заместник председатели са Константин Кръстев (Кредисимо) и Любомир Танкишев (Кеш кредит). Всички компании-членки са равнопоставени и взимат решения заедно.

Моделът на краткосрочно кредитиране без обезпечение има голямо значение за пазара на кредити. Компаниите за бързи кредити са финансов буфер и единствения легитимен отговор на внезапно възникнали потребности, които е неефективно или невъзможно да бъдат удовлетворени от други легални пазарни субекти, посочват от организацията.

Налице е активно търсене на такива продукти от широк профил клиенти както от физически лица, така и от фирми, заявяват още членовете на Асоциацията.

„Кредитите, предоставени от небанкови финансови институции, показват тенденция на постоянен растеж на годишна база от март 2013 г. насам. Процентът на клиентите, които теглят повторно заем, надхвърля 60 на сто. Средният размер на кредитите е 500 лв., а средният период, за който се теглят кредитите, е 6 месеца“, сподели председателят на Асоциацията Неделчо Спасов.

До момента членове на АОНК, която е отворена структура, са следните компании: Би енд Джи кредит ООД (с търговска марка Макс кредит), Изи Асет Мениджмънт АД, Кеш Кредит ЕАД, Кредисимо АД, Кредихелп ООД, Микро Кредит АД, Неткредит ООД и 4 Финанс ЕООД (с търговска марка Вивус.бг).

Асоциацията е регистрирана като сдружение с решение на Софийски градски съд от 29.04.2014 година.

Припомняме, че преди дни в НС бе внесен Закон за небанковите финансови институции. Ако нормативният акт бъде приет, фирмите за бързи кредити ще трябва да получат лицензи за дейността си от Комисията за финансов надзор (КФН), а едно от условията е да докажат собствен капитал от 1 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още