IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът внася актуализация на бюджета в началото на 43-то НС

В министерствата липсват пари и са сключвани необезпечени договори, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева

13:46 | 03.09.14 г. 9
Кабинетът внася актуализация на бюджета в началото на 43-то НС

Една от първите задачи на кабинета, когато се сформира новото 43-то Народно събрание, е да предложи актуализация на бюджета, обяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Захариева и министри от икономическия екип заявиха, че във ведомствата липсват пари и са сключвани необезпечени договори.

Няма никакви пари за зимно поддържане, обяви още вицепремиерът. По думите й за това са необходими над 12,5 млн. лева и ако през октомври завали сняг, ще трябва да се търсят отново резерви от бюджета.

Само за първото шестмесечие спадът на преките чуждестранни инвестиции е с 23% спрямо същия период на миналата година. Това, което води до нестабилността, е липсата на доверие в институциите, изтъкна тя.

Захариева заяви, че само в Министерството на земеделието дефицитът е над 60 млн. лв, а в това на околната среда – над 5 млн. лева. В Министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ липсата е за 66 млн. лв. - по сключени, но необезпечени договори.

Над 1,1 млрд. лева са разходите от националния бюджет по проекти по ОП „Околна среда“, които не са възстановени от ЕК заради спирането на програмата.

По думите на вицепремиера във всички оперативни програми е заварено недоверие от страна на възложителите към управляващите органи. „Заварихме една изцяло спряна и една частично спряна оперативна програма“, напомни Захариева.

По ОП „Транспорт“ има 5 рискови проекта – 2 в пътния и 3 в жп сектора, които трябва да бъдат завършени до края на следващата година, за да не бъдат загубени пари по тях.

Захариева каза, че един от тях е лот 4 на АМ „Струма“, на който вече са направени 4 проверки на място и при две от тях там не е имало почти никаква техника.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Нямало пари, а отпускат милиони на община Пловдив за довършването на спортна зала. Хехе, повярвах им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
milioner4e
преди 9 години
А да и не е като Орешака барабар с Чобанина да не искаха актуализация. Приказките ти увисват някъде във въздуха. Отвори си новините от преди 2 месеца и виж как Ореха и Чобанката тръбяха, че трябва да си актуализират ТЕХНИЯ бюджет. Аман от експерти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
milioner4e
преди 9 години
Интересно тия 8% от небето ли ти падат, защото просто няма такива цифри. И като се правите на много отворенгяси и се тупате с 3% доходност, ако прочетете малко защо е така може и да видите, че това не е съвсем розов сценарий. И не знам на тикватириата дрънканиците за "комунистите", ама вашите дрънкания за 8.5 резерв ми се струват достойни за съжаление. Още повече, че повечето от вас ревностни защитници на един обожествен финансист ви виждам за пръв път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Това няма нищо общо, Бюджета се актуализира не защото трябва, а за да има за крадене. Ще се дигнат едни милиарди, ще се емитира дълг, ще се откраднат и ще се пришият на Орешарски, така леко на тъмно, предложени от служебния кабинет и гласувани тихомълком, с оправданието че е спешно щото.. ПРЕЗ ОКТОМВРИ МОЖЕ ДА ЗАВАЛИ СНЯГ :)Иначе по принцип не е лошо новото правителство да си подготви актуализацията, след като си направи сметка как ще си я харчи и да си поеме отговорност.ГЕРБерската схема работи. Плевняка назначи бившия съветник на Тошо за премиер, а той е там само за да направи чистката, да сложи правилните хора по ключовите места и да подготви всичко за кражбата за да може НС да го гласува преди да се е усетил някой да възразяваГрозна работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Хайде малко спокойствие и умереност преди да сме започнали да подскачаме. "------------------Всичко друго може да искаш от прогресивния българин, но на подскачането - не посягай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
vsp7
преди 9 години
Да предложи актуализация на бюджета, обяви вицепремиерът Екатерина Захариева.Защотовъв ведомствата липсват пари и са сключвани необезпечени договориДотук добре, но какво следва:Няма никакви пари за зимно поддържане, обяви още вицепремиерът. По думите й за това са необходими над 12,5 млн. лева и ако през октомври завали снягИзвинявайте, но тук спрях да чета. Или Веселина Йорданова (журналистката) нещо се майтапи с читателите или Вицето се е подала на думата пропаганда, но неможе да се изтъпаниш и да кажеш внасям промени в бюджета и след това да почнеш да говориш за очакван Октомврийски сняг и липса на пари да го почистиш.Нелепа Пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
aldy
преди 9 години
Много лесничко е някой да си трие заDnика все с предишните. Та те не предвиждаха НИКАКВА актуализация на бюджета. Орешков взе външен дълг с ликва под 3%, докато тиквариатът не пада под 8%, кой знае защо. Най-***, което направи Орешарски беше, че не даде ясна картина на наследството, оставено от герберите. Опоскан фискален резерв, 4.5 млрд нов външен дълг при висока лихва, откраднат Резерв на НЗОК. Мълчание, пълно мълчание. Разбирам, че като топ финансист, беше отвратен от номерата на Боко, но сега номерата започват отново. "За една година "комунистите"... дъра, дъра, дъра. И 8.5 млрд фискален резерв. Плюс исканата актуализация за 10 млрд. Кой му е крив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
bgMan
преди 9 години
Много закономерно за ДПС и БСП е да сключват необезпечени договори и безсмислени харчове, особено, когато губят власт или мандата им свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още