IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство ще изработи проект за актуализацията на Бюджет 2014

Министрите подготвиха пет страници с обещания за краткия период, през който ще управляват

12:26 | 07.08.14 г.
Служебното правителство ще изработи проект за актуализацията на Бюджет 2014

Служебното правителство ще изработи проект за актуализацията на Бюджет 2014. Това е записано в план с конкретните задачи, с които се заемат министрите.

Сред тези задачи е включено още: стартиране на процедура за присъединяване на България към Единния банков надзорен механизъм, анализ на изпълнението на Бюджет 2014 г., да заработи изборен борд към Министерския съвет, сключването на Партньорското споразумение с ЕК за периода 2014-2020 г.,  промени в Закона за енергетиката с цел назависимост на регулатора - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Публикуваният план за работа на кабинета е структуриран в шест направления, с пет страници приоритети.

Според министрите тежката ситуация, в която се намира страната ни, ще бъде преодоляна, ако бъде върнато  доверието към институциите, които да работят прозрачно и да се отчитат. Декларира се, че основни принципи в работата на служебния кабинет с премиер проф. Георги Близнашки ще бъдат върховенството на закона и взаимодействието с гражданското общество. Освен това се посочва, че правителство ще даде импулс на неотложни реформи.

Ето какво обещават да свършат служебните министри до октомври:

Организиране и провеждане на изборите за 43-то НС

Тук като цели са посочени: взаимодействие между държавните институции и гражданското общество за свободни и честни избори,  прозрачност при подготовката на изборите, да има изборен борд към Министерския съвет, както и да бъдат предотвратени престъпления, свързани с изборния процес.

Посочено е още организирането на разяснителна кампания сред българите в чужбина, както и организирането на оперативен щаб за връзка между посолствата и ЦИК и създаването на условия военнослужещите на мисии зад граница и носещи бойни дежурства на територията на страната да гласуват.

Икономически мерки

Кабинетът се ангажира с анализ на изпълнението на Бюджет 2014 г. към 31 юли. Ще се търсят причините за неизпълнението на приходната част и ще се анализира необходимостта от допълнителни средства за разходни политики, в това число за усвояване на европейските фондове.

Ще се подобри събираемостта на приходите и ще бъдат ограничени разходите за неефективни политики.

Планиран е одит на първостепенните разпоредители с бюджетни средства за извършените от тях разходи и поети финансови задължения и ангажименти.

Работата по бюджетната процедура за 2015 г. продължава. Ще се изготви анализ за необходимостта от актуализация на макроикономическата рамка и средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г.

Ще бъде изготвен законопроект за актуализация на бюджета за 2014 година.

Кабинетът се ангажира да започне процедура за присъединяване на България към Единния банков надзорен механизъм на ЕС.

Финансовият министър ще отправи искане за регулярна оценка на българския финансов сектор от Международния валутен фонд (МВФ) и редовен преглед на българската икономика, съгласно ангажимента на страната ни по договора за МВФ.

Яснота за реалното състояние на сектор енергетика, да бъде създаден Енергиен борд съвместно с ГД „Енергетика“ в Еврокомисията, Световната банка и ЕБВР, да се подготвят промени Закона за енергетиката с цел създаване на независим, експертен и ефективен енергиен и воден регулатор са следващите приоритети.

Обещава се да бъде ускорена работата по газовите интерконектори със съседни държави,  активни действия за формиране на общата енергийна политика на ЕС, в това число стартиране на преговори за изграждане на регионален енергиен пазар.

Ще бъде създадена междуинституционална работна група за ускоряване на реформата във ВиК-сектора.

Служебните министри обещават и да се подобри работата по оперативните програми. Ще се търсят резерви от бюджета за плащания по спрените Оперативни програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

Като приоритет са посочени и мерките за подобряване на средата за малки и средни предприятия, включително финализиране на Стратегията за интелигентна специализация и фокус върху гъвкави форми за финансиране при усвояване на европрограми.

Ще има преглед по изпълнението на големите инфраструктурни проекти.

Генералният план за транспорта до 2022 г. ще бъде актуализиран.

Планирани са промени в Закона за електронното управление, ще се правят годишни планове за развитие на електронната администрация. Конкретно се обещават нови електронни услуги за гражданите и бизнеса.

Последна актуализация: 22:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още