IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство ще изработи проект за актуализацията на Бюджет 2014

Министрите подготвиха пет страници с обещания за краткия период, през който ще управляват

12:26 | 07.08.14 г.
Служебното правителство ще изработи проект за актуализацията на Бюджет 2014

Социална и здравна закрила, образование, култура и спорт

Социални плащания в законните срокове, смекчаване на проблема с високата безработица чрез активна политика на пазара на труда и надграждане на мерките за заетост на младежите, дългосрочно безработните и хората с увреждания, ефективен контрол на трудовото и осигурителното законодателство са следващите цели в списъка.

Обещава се още да продължи реформата за извеждане на децата от институциите.

Ще продължат преговорите по пенсионната реформа и ще бъдат подготвени варианти за промени в осигурителното законодателство.

В плана на служебния кабинет са предвидени мерки за нормално функциониране на здравеопазването и Спешната помощ. Ще продължи работата по изграждането на единна електронна система в здравеопазването.

В тази област има и още задачи: усъвършенстване на Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г., подготовка за стартиране на ОП  „Наука и образование за интелигентен растеж“, актуализация на проекта на Стратегия за висшето образование, достъп до образование чрез работа по учебните програми, подготовка за въвеждане на дуалното обучение.

Образователният министър ще се фокусира върху нормално започване на учебната 2014-2015 г.,

Продължава работата по Националната стратегия за развитие на българската култура. Като приоритет е записано и „осигуряване на предпоставки за нормалното започване на театралния сезон“.

Ще се прави анализ на взаимоотношенията със спортните федерации и клубовете с цел успешно участие на български спортисти в международни състезания.

Преглед на процедурите за финансирането за младежките организации по националната програма за младежта за 2014 г. е друга цел в този сектор.

Върховенство на закона, вътрешен ред, сигурност и отбрана

Тук се обещава „последователна политика за въвеждане на върховенството на закона и граждански контрол в сектор правосъдие, вътрешен ред, сигурност и отбрана“. Гаранция за това бил вицепремиерския пост на  министъра на правосъдието, който ще наблюдава МВР и  Министерството на отбраната.

Друг приоритет е активният диалог с ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка и мерки за засилена подготовка за предстоящия доклад на Еврокомисията (януари-февруари 2015 г.).

Актуализация на Стратегията за съдебна реформа, осигуряване на ресурс за набелязаните реформи в секторите правосъдие, вътрешен ред, сигурност и отбрана в рамките на новата Оперативна програма „Добро управление“ са следващите цели в тази област.

Кабинетът се ангажира с експертна оценка за необходимостта от структурни, включително конституционни, промени в институционалния модел на съдебната система и гаранциите за върховенство на закона.

Обещава се взаимодействие с местните власти и гражданите във връзка с преодоляване на последствията, възникнали след природни бедствия и аварии, прозрачност в действията на ръководството на МВР и регионалните му структури, превенция на рисковете, включително свързани с изборите, евентуални бедствия и засилване на миграционния поток.

Ще бъде разработена национална позиция по пакета от решения за срещата на върха в НАТО на 4-5 септември 2014 г. Целта е максимално гарантиране интересите на България в усложнената среда за сигурност, включително въздушен и морски суверенитет, участие в инициативите за свързани сили, интелигентна отбрана и план на действие за готовност.

Друга цел е ускорената акредитация на Центъра на компетентност по управление на кризи и възстановяване в НАТО.

Министерския съвет ще приеме Национална програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“, за да достигнат разходите за отбрана 2% от БВП, а от тях 15-20% да са за инвестиции в отбранителни способности и иновации.

Европейски диалог и управление на средствата от ЕС

Тук очаквано приоритет е сключването на Партньорското споразумение с Европейската комисия за периода 2014-2020 г., номинирането на български еврокомисар (вчера с решение на МС бе посочена Кристалина Георгиева), план за действие за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Ще се предприемат и действия за възстановяване на блокираните плащания от ЕК по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

Служебният кабинет ще изработи поредния план, по който да се намали загубата на средства от Европейския съюз. Предстоящият диалог с Еврокомисията по проектите на Оперативни програми за периода 2014-2020 г. също е записан като приоритет.

Стартиране на подготовката на проекти по „Инструмента за свързаност на Европа“, полагане на основите на балансирано подпомагане на отделните отрасли в сектор земеделие в рамките на ОСП, подготовка на вътрешната нормативна база, регламентираща прилагането на схемите, са следващите поставени цели в областта на еврофондовете.

Прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество

Гражданското общество ще бъде редовно информирано за текущото състояние в държавата, декларира кабинетът.
Планирано е обществено обсъждане на Закона за референдумите и на изборното законодателство.

Задълбочаване на диалога със социалните партньори, разработване и прилагане на пакет от мерки за прозрачност на основата на плана за действие по Партньорството за открито управление, обществен дебат и подготовка на законодателни мерки за създаване на силни и независими регулаторни органи, обещават още служебните министри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още