IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Николов: Решенията за КТБ трябва да се вземат бързо

БНБ дължи на обществото ясна информация какво е установено до момента, твърди финансистът

12:58 | 18.09.14 г. 2
Тодор Николов: Решенията за КТБ трябва да се вземат бързо

Решенията, свързани с казуса „КТБ“, трябва да се вземат по-бързо, дори да не са най-прецизните. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air финансистът и бивш изпълнителен директор на Агенцията по приватизация Тодор Николов.

Според него, ако се даде ограничен достъп на вложителите до блокираните им средства, това ще успокои обстановката. Той смята, че това трябва да стане дори ако се наложи да се даде временна финансова помощ на поставената под надзор банка.

Въпреки че БНБ взе решение за удължаване на срока на специалния надзор до 20 ноември, Централната банка дължи на обществото ясна информация какво е установено до момента за състоянието на банката. Междувременно тя трябва да предложи различни варианти за излизане от кризата, смята Николов.

„За мен остава загадка защо всичко е забулено с някаква тайнственост“, коментира експертът.

Той допълва, че за съжаление в последния месец няма съществено развитие по казуса и единственото важно събитие до този момент е, че срокът на надзора е отложен.

„Това отлагане, според мен, по-скоро означава, че се търси допълнителен срок, така че решението да остане за след изборите. Тук виждам политически нюанс, което означава, че или БНБ очаква промени в Закона за банките, или решение за промяна на бюджета, или споделяне на отговорността с едно ново политическо мнозинство“, допълва Тодор Николов.

Той предлага при вземането на решение да се привлекат външни експерти с безспорен авторитет, защото така обществото ще има повече доверие в крайните решения.

Безспорен ангажимент на БНБ е да не допусне обезценка на активите в периода, в който банката не функционира и да заеме възможно най-обективна позиция, тъй като в случая има преплетени различни интереси, каза още Николов. „БНБ не трябва да допуска грешката да взема решения, които са в интерес на една или друга от страните“, препоръча финансистът.

По повод хода на Цветан Василев да се предаде на сръбските власти той коментира, че банкерът е взел трудно решение, но така много по-ясно ще се чуе неговата позиция.

Развитието на казуса с КТБ можете да проследите тук

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Готов е за шеф на БНБ, но няма кой да го избере :( Един от малкото експерти в България, които винаги съм уважавал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Е колко да е бързо, вече 3 месеца минаха :) дет се вика , късно е вече либе за бързо.Иначе е прав за другите неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още