IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

Все още има интерес от инвеститори към банката, твърди подуправителят Калин Христов

18:48 | 29.10.14 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

След четиричасово заседание временната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което на практика се оздравява поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). С текста отпада т. нар. автоматизъм, при който в момента централната банка е задължена да отнеме лиценза на банка, чийто собствен капитал е отрицателен.

В срок до 6 ноември парламентът трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, с които да се задължи Българска народна банка (БНБ) да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, пише в решението. To бе прието с мнозинство, но без гласовете на депутатите от БСП.

От социалистическата партия са категорично против да се продължава да се търси вариант за оздравяване. Според Румен Гечев от месеци е ясно, че "няма инвеститор, който да дойде и да налее няколко милиарда" в банката.

Също до тази дата Народното събрание трябва да приеме и законодателни изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право.

Министерският съвет заедно с БНБ и КФН следва да извърши анализ на законодателството и да внесе в НС законодателни изменения, гарантиращи ефективността на банковия надзор.

Решението предвижда още и наемане на международна фирма, която да проследи изгубените пари в КТБ.

Според сега действащото законодателство КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност веднага след осчетоводяването на данните от одиторския доклад и след това БНБ трябва да отнеме лиценза ѝ. 

"Все още има интерес от потенциални инвеститори към оздравяването на КТБ", заяви по-рано по време на изслушването пред временната парламентарна комисия подуправителят на БНБ Калин Христов.

Това са виенският фонд EPIC, Оманският фонд и консорциум, създаден на 22 септември, който желае да рекапитализира банката. Проблемът е, че тези институции очакват държавна помощ, а БНБ нито може да реши, нито одобри подобна помощ.

От своя страна другият подуправител Димитър Костов обясни, че оздравяването на банката ще струва най-малко 6 млрд. лв – липсващите 4,22 млрд. лв, както и още няколко милиарда лева под формата на ликвидна подкрепа, която да убеди вложителите, че банката има достатъчно пари.

Очаква се ефектът от фалита на институцията да бъде по-малко от 0,5% от икономическия ръст на страната, стана ясно по време на изслушването.

Без сериозен дебат комисията прие и проекта за промяна на Закона за кредитните институции, предложен от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев. Този законопроект обаче не беше подкрепен от Реформаторския блок и БСП.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 8 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
=== Оманците знаят, че атакуват Мустака и тая "дупка" от 4 млрд е несъществуваща, а се дължи изцяло на новата методика за обезцнка и провизиране, която не насърчава инвестиционното банкиране.=== Ама на БНБ тия номера не минават. За 11 години Искров не е дал НИТО ЕДИН лиценз за нова банка. А за КТБ го каза в прав текст още първия ден на специалния надзор - дупка от 3.5 млрд, КТБ ще се фалира, нов закон. И след като КТБ не щеше да фалира, въпреки "оздраветулните" мерки на БНБ, свениха методиката за оценка с такава, която НЕ СЕ ПРИЛАГА НИКЪДЕ ДРУГАДЕ в България. Ще падне голямо съдене, но от това спечелилите от далаверата няма да спечелят по-малко. Само ние ще загубим много повече. А после защо няма образование, здравеопазване, пенсии и заплати като хората. Ами защото търпим разбойници на главите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 1
sapuna
преди 9 години
С уговорката, че вестник Банкерь се държи от Василев, те предлагат един доста по-различен прочит на ситуацията и според нескромното ми мнение, далеч по-точна интерпретация : http://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/izpulnitelnite-direktori-na-***-dokladut-na-bnb-e-porednata-manipulaciiaПроблемът като цяло са големите далавери, които Василев е въртял и тези, които се опитват да завъртят заинтерсовани лица. Как един път не седнаха за 6 месеца абсолютно всички, свързани по някакъв начин с банката - акционери, правителство, парламент, БНБ, големи депозанти и др. на една маса, всички карти на масата, за да се разбере всичко и кво ще се прави. Сега като гледам пак няма никаква яснота. 6 ноември се съмнявам да се вземе каквото и да е окончателно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 6
cokrat1
преди 9 години
И, още....решението винаги в такива случай е ПОЛИТИЧЕСКО... не икономическо!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 13
cokrat1
преди 9 години
Много празни мисли в много празни глави. Знаят се...виж по-долу. Много паникьори също. Абе "***" в такива ситуации винаги, винаги се взима по-малкото зло за обществото....А,то е, БАНКАТА ДА СЕ ОЗДРАВИ!!!!набиите си го това в празните глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
draifuss
преди 9 години
Добре тогава къде е обръснатия и защо си мълчи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 2
sapuna
преди 9 години
*** цирка, честно. Убеден съм, че това дори в Африка го няма. 2 месеца БНБ коментира как банката се спасява, после се обръща на 180 градуса и казва, че се фалира- чакало се само официалният доклад. Сега когато той вече е факт, ретардите в парламента поглеждат към звездите и искат отново банката да се оздравява. Честно казано, не ми пука какво ще става, а да си взема гарантирания лимит от КТБ, а после за останалата част ще спретна готино искче към държавата, БНР, квестори, одитори и БНБ за нанесени материални и нематериални щети. Съвсем за *** ни взеха тея от БНБ и парламента. Кой инвеститор ще налива 2.5 млрд при условие, че няма банка в България с повече от 200 млн акционерен капитал, който е напълно достатъчен да се създаде нова банка. Оманците знаят, че атакуват Мустака и тая "дупка" от 4 млрд е несъществуваща, а се дължи изцяло на новата методика за обезцнка и провизиране, която не насърчава инвестиционното банкиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Виж, това за всички банки е тъпо да. А по отношение на плановата икономика.. то не мирише а вони направо и то от запада не от нас толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 1
draifuss
преди 9 години
Добре ама след ревизия всички банки ли ще оздравяваме.Мирише ми на планова икономика от 21век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Така ли било?1) Искров даде срок за отваряне 20 юли, който не спази и разклати всякакво доверие, Искров НЕ БИВАШЕ да се ангажира със срок, след като не знаеше каква е ситуацията. 2) Искров опита да раздели на добра и лоша банка и комунистите а после и Баце го пре*аха,което вече не зависи от него да3) След това Искров не излезе да каже какво се прави и какви са вариантите а каза "Продължаваме надзора" и се скри, което усили несигурносттта4) Искров не престана да се опитва да прехвърли топката на правителството и праламента (който го няма) при условие, че в закона си е разписано какво може да напраи БНБ и че работата си е основно на БНБ и всички инициятиви са нейни.Сега, аз разбирам че можеби е бил заплашен и с обвинения и даже с физическа разправа, и подложен на огромен натиск, но когато си на тази позиция, това е част от играта и трябва да си силна фигура а не ... Аз съм сигурен, че вече съжалява че не сдаде поста след края на първия мандат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
Аlexander
преди 9 години
Ти разбираш ли ,че Искров просто няма какво да каже ?!В който и да е случай ?Съображенията са на негова страна и не можем да го упрекваме.В края на крайщата той си го и каза- ако имате възражения:да идва прокуратурата и да ме арестува !!!Помисли малко човеко......Много ви моля хора - помислете !Искров НЯМА КАКВО ДА КАЗВА !!!!Наивно е да се мисли обратното !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още