IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

Все още има интерес от инвеститори към банката, твърди подуправителят Калин Христов

18:48 | 29.10.14 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

След четиричасово заседание временната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което на практика се оздравява поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). С текста отпада т. нар. автоматизъм, при който в момента централната банка е задължена да отнеме лиценза на банка, чийто собствен капитал е отрицателен.

В срок до 6 ноември парламентът трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, с които да се задължи Българска народна банка (БНБ) да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, пише в решението. To бе прието с мнозинство, но без гласовете на депутатите от БСП.

От социалистическата партия са категорично против да се продължава да се търси вариант за оздравяване. Според Румен Гечев от месеци е ясно, че "няма инвеститор, който да дойде и да налее няколко милиарда" в банката.

Също до тази дата Народното събрание трябва да приеме и законодателни изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право.

Министерският съвет заедно с БНБ и КФН следва да извърши анализ на законодателството и да внесе в НС законодателни изменения, гарантиращи ефективността на банковия надзор.

Решението предвижда още и наемане на международна фирма, която да проследи изгубените пари в КТБ.

Според сега действащото законодателство КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност веднага след осчетоводяването на данните от одиторския доклад и след това БНБ трябва да отнеме лиценза ѝ. 

"Все още има интерес от потенциални инвеститори към оздравяването на КТБ", заяви по-рано по време на изслушването пред временната парламентарна комисия подуправителят на БНБ Калин Христов.

Това са виенският фонд EPIC, Оманският фонд и консорциум, създаден на 22 септември, който желае да рекапитализира банката. Проблемът е, че тези институции очакват държавна помощ, а БНБ нито може да реши, нито одобри подобна помощ.

От своя страна другият подуправител Димитър Костов обясни, че оздравяването на банката ще струва най-малко 6 млрд. лв – липсващите 4,22 млрд. лв, както и още няколко милиарда лева под формата на ликвидна подкрепа, която да убеди вложителите, че банката има достатъчно пари.

Очаква се ефектът от фалита на институцията да бъде по-малко от 0,5% от икономическия ръст на страната, стана ясно по време на изслушването.

Без сериозен дебат комисията прие и проекта за промяна на Закона за кредитните институции, предложен от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев. Този законопроект обаче не беше подкрепен от Реформаторския блок и БСП.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 10
cokrat1
преди 9 години
Празни мисли в празна глава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 6
Аlexander
преди 9 години
ГЕРБ и ДПС се обявиха за оздравяване,БСП беше против.Правете си изводите.Интересното е ,че нямат концепсия за оздравяването,а само го искат.Менда през цялото време искаше съвети от ръководството на БНБ какви действия да предприеме.Цирка вчера ми приличаше на събрание на домсъвета.КТБ е тресавище ,както каза колега.Тресавище,което може да погълне България.Яма без дъно.Мисля че се иска оздравяване,за да могат големите вложители да си изтеглят парите в мътната вода,наречена оздравяване.Това е целта,явно определени хора от съответните две партии са заинтересовани,или им е обещано тлъсто възнаграждение да прокарат идеята.Защото целта е някой хора да си вземат парите,а след тях и потоп.Ясно е че народа ще плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 15
cokrat1
преди 9 години
Празни мисли в празна глава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 33 rate down comment 7
gabarduk
преди 9 години
С нашите пари ще платят на крадците??? да не сте решили да давате по 2000 лв? :) дребния вложител го боли .... той ще си получи парите на 100%. тези обаче които при фалит ще изгубят милиони те сега май се опитват да си спасят паричките. дали ще успеят?едва ли. кой ще извади милиярди да я спасява?и защо да го прави?какво има да и спасява.та нали ако налее млрд след отваряне на банката всички ще се юрнат да теглят. и какво ще стане? ще се разлати с вложителите ами после.на кой му е притрябвала банка с такава репутация.дали някой ще се навие пак там да си вкара парите на депозит особено ако е над 100К
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 9
sapuna
преди 9 години
Оздравяване имаше смисъл в началото, защото трябваше да се окаже само капиталова подкрепа, а не ликвидна. Това е при положение, че никой не си тегли парите от държавна банка. Ако сметнем, че гарантираните депозити са 3,4 млрд лв., а активите бъдат разпродадени за около 1- цената при фалит е 2,4 млрд. и губят жестоко фирми и граждани с депозити над лимита. Ако наистина тая обезценка е пресилена, в което съм убеден, оздравяването е по-добрият вариант. Ако до края на ноември не си взема парите, аз ще говоря с Искров и Гечев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
marto76
преди 9 години
Абе къде е Батко Цветан Василев?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Запътили са се към място от което нито един няма да излезе чист. На народа вече му писват тези игрички и ще има играчка плачка на края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 13
ДХДО
преди 9 години
Ако я фалират пак с нашите пари ще се плащат депозитите, защото фонда ще бъде ометен(че и превишен) , а банките, които тр. да го възстановят ще вземат парите от клиентите си и така няма да останат незасегнати хора, защото това ще има ефект върху цялата икономика. Този механизм с фонда за гарантиране, върши работа при покриване на относително малки загуби и внасянето на някакъв елемент на доверие на психологическо ниво, но ако се наложи да бъде ометен нацяло, негативите/загубите няма как да не се усетят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 8
aldy
преди 9 години
=== Абе тоя ни взе хептен за ***. ===Ами като чета мненията тук, небезпричинно. Проблемът с КТБ не е в липсата на капитал. В резултат на "оздравителните" мерки на БНБ загубата на капитал за ПЕТ месеца бездействие, е доста под 1 милиард. Проблемът на банката е ликвиден, породен от недоверието към нея след всичките предприети действия - нахлуване на прокуратура, ДАНС, "работата" на правилните медии и пр. Затова е необходимо участието на държавата КАТО ГАРАНТ за стабилност, с около 2 млрд. лева, които след 3-4 години държавата ще си прибере. Да напомня, че НОВАТА МЕТОДИКА на БНБ, наложена спрямо КТБ, не се прилага в НИТО ЕДНА друга банка в България. А вие си правете изводите за какво става дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 0
anami
преди 9 години
Потвърждавам казаното от Eon(5).Тези хора в тази комисия имам чувството ,че изобщо не разбират какво е пазарна икономика.Мисля ,че на тях не им е мястото в тази комисия.Мисля ,че и една баничка не могат да продадат на гладния,който им я иска.Прозира изключително невежество или комерсиалност.Изводът е,че сме много зле ,защото на ръководни длъжности в държавата са непочтени и некомпетентни хора.Като цяло осъзнавам ,че обществото въобще не е било готово за демокрация и пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още