IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

Все още има интерес от инвеститори към банката, твърди подуправителят Калин Христов

18:48 | 29.10.14 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

След четиричасово заседание временната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което на практика се оздравява поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). С текста отпада т. нар. автоматизъм, при който в момента централната банка е задължена да отнеме лиценза на банка, чийто собствен капитал е отрицателен.

В срок до 6 ноември парламентът трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, с които да се задължи Българска народна банка (БНБ) да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, пише в решението. To бе прието с мнозинство, но без гласовете на депутатите от БСП.

От социалистическата партия са категорично против да се продължава да се търси вариант за оздравяване. Според Румен Гечев от месеци е ясно, че "няма инвеститор, който да дойде и да налее няколко милиарда" в банката.

Също до тази дата Народното събрание трябва да приеме и законодателни изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право.

Министерският съвет заедно с БНБ и КФН следва да извърши анализ на законодателството и да внесе в НС законодателни изменения, гарантиращи ефективността на банковия надзор.

Решението предвижда още и наемане на международна фирма, която да проследи изгубените пари в КТБ.

Според сега действащото законодателство КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност веднага след осчетоводяването на данните от одиторския доклад и след това БНБ трябва да отнеме лиценза ѝ. 

"Все още има интерес от потенциални инвеститори към оздравяването на КТБ", заяви по-рано по време на изслушването пред временната парламентарна комисия подуправителят на БНБ Калин Христов.

Това са виенският фонд EPIC, Оманският фонд и консорциум, създаден на 22 септември, който желае да рекапитализира банката. Проблемът е, че тези институции очакват държавна помощ, а БНБ нито може да реши, нито одобри подобна помощ.

От своя страна другият подуправител Димитър Костов обясни, че оздравяването на банката ще струва най-малко 6 млрд. лв – липсващите 4,22 млрд. лв, както и още няколко милиарда лева под формата на ликвидна подкрепа, която да убеди вложителите, че банката има достатъчно пари.

Очаква се ефектът от фалита на институцията да бъде по-малко от 0,5% от икономическия ръст на страната, стана ясно по време на изслушването.

Без сериозен дебат комисията прие и проекта за промяна на Закона за кредитните институции, предложен от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев. Този законопроект обаче не беше подкрепен от Реформаторския блок и БСП.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
:) Няма такава опасност, тъй като това, което се случва с КТБ - и създаването и и последвалите събития, беше сътворено от нашата си държава и управници, това не е нещо, дето банката е направила сама, така че няма как да стане рецидив без участие на държавата. От друга страна, ако държавата реши да го направи пак, няма какво да я спре, независимо какво ще направим или няма да направим сега за КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 0
Аlexander
преди 9 години
Държа да кажа,че не съм вложител в КТБ,но съм човек зависим от стабилността на банковата ни система,и като такъв,съм доста угрижен,че процедурата по оздравяване на банката може да резонира неблагоприятно,окуражавайки други институции към опасен рецидив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Провизиите се натъмъняват с методологията. Кредитите са обслужвани до затварянето на банката. Аз убедено твърдя, че 4 милиарда НЕ МОГАТ ДА ИЗЧЕЗНАТ! Прекалено много са. Някой иска да ги завие с една черна кърпа и да ни убеди, че не са там, за да останат за него.А тези, дето се изявяват като експерти вредят най-много, защото наистина сипят неинформирани гледни точки и само създават паника и слухове. Това става, защото този, който трябва да излезе и със собствения си авторитет и с този, на институцията, на която е управител, да излезе и да каже каква е ситуацията и какво трябва да се направи и какво ЩЕ се направи, се крие, навива си престилката като ученичка и отговаря от официалния сайт на БНБ на.. предаването ДикОФФ на скиора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
По отношение на първото (за влиянието върху икономиката) мисля че държането на банката 4 месеца затворена, поведението на "непоклатимата институция" БНБ, мощното лаене на всякакви експерти вадещи всякакви плашила от всякъде, съчетани с политическата криза, липса на парламент и служебното правителство на компетентния комунист, назначен от дясната ГЕРБ Георги бЛизнашки, вече ос*аха каквото можеше да се на*ере, та фалита няма да има чак такъв отзвук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
Аlexander
преди 9 години
Точно защото мисля ,че провизиите са си чиста дупка,да не кажем,че може и да са повече (лично мнение).Схемата с прехвърлянето на кредитите на трети фирми е ясна.Не ме разбирай грешно - просто в изказванията на защитниците на тезата за оздравяване не виждам ясна концепсия,както и обоснована икономически и законово стратегия за действие.Всеки хвърля димки или говори заинтерсовано небивалици,акто например сутринта господин адвоката,който каза,че фалита ще е пагубен,и ще надскочи цифрата от 10 милиарда.Ама недейте така господа,моля ви се...Защо до сега тоя комитет КТБАlife не излъчи в медиите един ясен,аргументиран и убедителен начин на водене на процедурата по оздравяване,ами развиват само някакви хипотетични възможности ?И защо трябва непременно да отъждестваваме прокуратурата с презумпцията,че там всички са маскари и непременно ще ги корумпират за да заметат следите ?Защо всеки гледа еднозначно на нещата или се произнася според това кои са му платили ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"После.. наистина ли не разбирате, че ако се оздрави, активите ще си останат в банката, а ако се фалира, ще се прилапат от няКОЙ на безценица?"..................И още поне два момента има, по които масово се мисли първо -сигнално (поне според мене) :-Колко капризен механизъм е икономиката и в тази връзка, как ще се отрази такъв мега-фалит за нашите мащаби. Сега , ако има хора, които негативите за икономиката ги разглеждат, като негативи за някой друг и не го касаят, тема на отделен разговор и за друг вид специалисти;-И втория момент, че решението за това какво да се прави с банката, трябва да е част от някакъв правораздавателен процес : някой да бъде наказан с конкретната, приета политика за действие ?!! Решението, какво да се прави с банката тр. да изхожда ЕДИНСТВЕНО от икономическа целесъобразност, за престъпленията си има правораздавателна система!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Абе другите ти постове са на човек мислещ и разбиращ, защо тук се изказваш така .. крайно да кажем, не мога да разбера. Работата с фалита и оздравяването е кажи речи на кантар като пари. Гарантираните са 3.5 милиарда. В банката може да се влее такава ликвидна подкрепа тя да отвори, негарантираните могат да им се наложат рестрикции за определен период. Ще трябва да се осигури допълнително ликвидност за фирмените сметки. Веднъж завърти ли се колелото, до 5-6 месеца ще влезе в ритъм и нещата ще са ОК. Ако наистина ЕПИК и Оманците са склонни да дадат някакви пари (хеле па 2 милиарда), може оздравяването даже да е по-евтино. После.. наистина ли не разбирате, че ако се оздрави, активите ще си останат в банката, а ако се фалира, ще се прилапат от няКОЙ на безценица?Тоес фалита ще е кражбата, защото хората ще платят сметката а друг ще гепи активите. Както казаха вчера от ръководството на КТБ, провизиите не са точно дупка така че тези 4.2 милиарда.. малко по-уекичко с тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
Аlexander
преди 9 години
Преди малко гледах исказването на Коня.Интересни съждения:Ако банката се фалира,съдебната система ,понеже е корумпирана ще замете случая и ще допусне разграбванеАко пък банката влезе в процес на оздравяване - фонда+парите на Оманците+негарантираните щели да оправят работата.Не ми стана напълно ясно честно казано,но май се опитва да ме убеди,че банкерите са по честни от съдиите ?Все едно да ги хвърлиме на тигъра а не на лъва жертвите..Или на бялата мечка,вместо на Гризлито..Просто се чудя - как отговорни и обзаовани хора могат да плямпат такива глупости ?Айде адвоката сутринта се изказваше като страна,ама Димитров ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 0
gabarduk
преди 9 години
празна е главата ти , да така е. едно изречение си чул и сега на няколко пъти го използваш защото не можеш да измисиш друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 10
cokrat1
преди 9 години
Празни мисли в празна глава!!! Бих добавил и паникьор който се опитва да паникьоса и други хора!!! Но пасаран!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още