IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

Все още има интерес от инвеститори към банката, твърди подуправителят Калин Христов

18:48 | 29.10.14 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

След четиричасово заседание временната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което на практика се оздравява поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). С текста отпада т. нар. автоматизъм, при който в момента централната банка е задължена да отнеме лиценза на банка, чийто собствен капитал е отрицателен.

В срок до 6 ноември парламентът трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, с които да се задължи Българска народна банка (БНБ) да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, пише в решението. To бе прието с мнозинство, но без гласовете на депутатите от БСП.

От социалистическата партия са категорично против да се продължава да се търси вариант за оздравяване. Според Румен Гечев от месеци е ясно, че "няма инвеститор, който да дойде и да налее няколко милиарда" в банката.

Също до тази дата Народното събрание трябва да приеме и законодателни изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право.

Министерският съвет заедно с БНБ и КФН следва да извърши анализ на законодателството и да внесе в НС законодателни изменения, гарантиращи ефективността на банковия надзор.

Решението предвижда още и наемане на международна фирма, която да проследи изгубените пари в КТБ.

Според сега действащото законодателство КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност веднага след осчетоводяването на данните от одиторския доклад и след това БНБ трябва да отнеме лиценза ѝ. 

"Все още има интерес от потенциални инвеститори към оздравяването на КТБ", заяви по-рано по време на изслушването пред временната парламентарна комисия подуправителят на БНБ Калин Христов.

Това са виенският фонд EPIC, Оманският фонд и консорциум, създаден на 22 септември, който желае да рекапитализира банката. Проблемът е, че тези институции очакват държавна помощ, а БНБ нито може да реши, нито одобри подобна помощ.

От своя страна другият подуправител Димитър Костов обясни, че оздравяването на банката ще струва най-малко 6 млрд. лв – липсващите 4,22 млрд. лв, както и още няколко милиарда лева под формата на ликвидна подкрепа, която да убеди вложителите, че банката има достатъчно пари.

Очаква се ефектът от фалита на институцията да бъде по-малко от 0,5% от икономическия ръст на страната, стана ясно по време на изслушването.

Без сериозен дебат комисията прие и проекта за промяна на Закона за кредитните институции, предложен от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев. Този законопроект обаче не беше подкрепен от Реформаторския блок и БСП.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 30 rate down comment 1
Делян
преди 9 години
Излиза че тези от комисията или не разбират нищо за да вземат такова решение или за тях 4 млрд. лв. са нищо пара! Какво от това, пари от бюджетът, а на всичко отгоре и Пеевски бърка с пръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 64 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 9 години
Няколко цитата на Джеферсън, които са валидни за текущата ситуация в България.С демокрацията е свършено, когато започнете да отнемате от хората, които искат да работят, за да го давате на тези, които не искат да работят.Да насилваш човек да плаща с данъците си за разпространението и приложението на идеи, в които той не вярва или ненавижда, е престъпление (грях) и тирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 42 rate down comment 1
Sh00tHer
преди 9 години
Значи и аз нищо не чаткам.Хем тия 4.2 млрд. дупка не са дупка, само кредити без обезпечение (смях), хем има потенциални инвеститори готови да дадат някой лев... въпреки тия хубави неща ни трябват поне едни 6 млрд!?!?За мен е по-вероятно да искат да покрият виновните за най-голямата финансова пирамида в историята на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 78 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
Чакайте малко сега, че нещо се обърках.Човека, който имаше конфликт със собственика на банката и се обвиняваха, че единия поръчал да се убие другия - същия този човек - вкарва закон, поради същата тази банка на човека, който е искал да го убие.Значи или аз съм пил много, или съм в Африка или това е ****и евтиното порно в тая скапана държава...По добре да се изнасям оттука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 9 години
Без сериозен дебат комисията прие и проекта за промяна на Закона за кредитните институции, предложен от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев. Делян Пеевски?!!!?!?!?!?!???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Абе на мен ли ми се струва, или тази статия доста се промени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 5
popo323
преди 9 години
Ха ха , а на бас , че тези измислени фондове нищо няма да дадат . Ако нещо искаха да дават досега медиите щяха да са залети от техни представители даващи изявления . До сега да сте видели нещо подобно ? Целта е от някъде държавата да извади милиардите , а изгорелите милионери ще бъдат първите които ще изтеглят от там парите си , ако има някой толкова глупав да изсипе там милиарди .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
"Димитър Костов обясни от своя страна, че оздравяването на банката ще струва най-малко 6 млрд. лв - липсващите 4,22 млрд. лв, както и още няколко милиарда ликвидна подкрепа, която да убеди вложителите, че банката има достатъчно пари."Абе тоя ни взе хептен за ***. 1) Тия 4.2 милиарда не са липсващи а провизирани което не е баш едно и също. Ако някой частен тръгне да оздравава банката, значи със сигурност вярва, че тези 4.2 милиарда НЕ липсват 2) Няма как оздравяването на една банка, в която има 6 милиарда лева д струва НАЙ-МАЛКО 6 милиарда лева. По-скоро НАЙ-МНОГО 6 милиарда лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още