IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Танев: Бюджет 2014 е катастрофа

При създаването му не са отчетени очевидните тенденции към намаляване на ръста на БВП и дефлацията, смята зам.-председателят на ДБГ

10:11 | 25.11.14 г. 5
Димитър Танев: Бюджет 2014 е катастрофа

Актуализацията на бюджета е една от най-важните теми, тъй като Бюджет 2014 е катастрофа и като планиране, и като изпълнение, коментира в ефира на Bulgaria on Air зам.-председателят на „Движение България за гражданите” и член на временната парламентарна комисия по бюджет Димитър Танев.

Според него още при представянето на отчета за изпълнението на бюджета за 2013 година и на консолидираната фискална програма не са били отчетени двете очевидни тенденции - на намаляване ръста на БВП и преминаването от инфлация към дефлация.

Танев посочи, че това е една от причините да имаме неизпълнение на приходната част с 1,069 млрд лв., пишат от пресцентъра на ДБГ.

Зам.-председателят на партията определи като лоша работата на Агенция „Митници” като приходна агенция особено по направленията акцизи и ДДС, както и даде негативна оценка на непоследователността в задължителното въвеждане на контролно-измервателните уреди.

Депутатът беше категоричен, че актуализация на бюджета при свръхдефицит не е подкрепяна от Реформаторския блок практика, но в този случай се налага, за да не се стигне до масови фалити на фирми поради това, че държавата е лош платец.

„Ние не подкрепяме свръхдефицита в бюджета, но няма особен избор – приходите намаляват и системите са недофинансирани. Трябваше да изберем дали да се върви към свиване на разходите и държавата да остане некоректен платец с всички рискове за бизнеса и икономиката или решаваме да поемем дълг, да изчистим задълженията и да започнем 2015 година на чисто”, обясни той позицията на реформаторите.

Бюджет 2015 ще е рестриктивен, като Реформаторският блок ще държи бюджетният дефицит да е до 3%, стана ясно още от думите на Танев.

Зам.-председателят на ДБГ потвърди, че КТБ също е факторът, който налага поемането на дълг, като подчерта, че това не е разход на бюджета. Фондът за гарантиране на влоговете, от една страна, има годишни приходи от банките в размер на около 250 млн. лева, и второ – може да събере активи от остатъците от КТБ.

„Ще дадем възможност чрез закона да се увеличат правомощията на синдика”, допълни още Танев и каза, че реформаторите ще държат анализът на КТБ да се има предвид при съставянето на Бюджет 2015 г.

Попитан за сливането на НАП и Агенция „Митници”, Димитър Танев беше категоричен, че това не може да се случи веднага, а срок може да се обсъжда след внимателен анализ на ефектите върху приходната част на бюджета.

„Работим за по-голяма консолидация и ефективна свързаност на институциите”, допълни още депутатът и подчерта, че в решението ще се отчетат и предложенията и възможностите на бизнеса.

Още видео материали вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 9 години
С тези 250 мил. лв с които частния ФГВБ ще погасява държавния заем от 2,9 млрд. лв. ще са необходими 12 години за да се погаси главницатаИнтересно е при какви условия държавата ще тегли синдикиран заем при какви ЛИХВИ и за колко години? Съпоставим ли е той с този на частния ФГВБ или не ?Към настоящият момент правителството което не е осигурило заема ще се наложи да бръкне във ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ и да го стопи с тези близо 3 млрд. лв. за плащания които отиват не за здраве и пенсии, а за спасяването на някакъв ФОНД от 24 -ри частни банки, които странно защо не увеличат участието си в тази ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА каквато е фонда, а се надяват на държавен заем?С какво държавата ще обезпечи вземането си към ФГВБ когато същият не разполага с активи и не е в състояние да пуска облигационни емисии?Риска който се поема не от банките, както е по закон , а от бюджета не само е неоправдан , но е и катастрофофичен за данъкоплатците!Създава се прецедент който ще повтори подобно безумие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
sapundzieva
преди 9 години
Защо социалистите крият името на червения консултант на КТБ? И без това вече стана ясно, че става дума за Кадиев, така че поне трябва да излезе наяве цялата история. Иначе и без друго изпадналата във вътрешни скандали БСП, може да бъде доунищожена от този известен с преследването на личните си бизнес интереси политик, който никога не се е жертвал особено за червената идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
vshopov
преди 9 години
Всичките политици сте една голяма катастрофа, един голям тумор, който трябва да бъде изрязан! Всеки много разбира, всеки много може и накрая няма нито един виновен за каквото и да било! Само сочите с пръсти и това е! Никой не поема отговорност, а се хвалите, че сте големите хора, родолюбци и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
katerina.encheva.56
преди 9 години
Като че ли всичко в тази държава е катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Toti13
преди 9 години
Докога ще се потулват престъпниците ,фалирали КТБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още