IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Ликвидната позиция на банките показа устойчивост след натиска в края на юни

Повишената несигурност, фирмената задлъжнялост и понижената склонност на банките към поемане на риск ограничават растежа на кредитирането, смятат от банката

18:33 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ: Ликвидната позиция на банките показа устойчивост след натиска в края на юни

Кредитна активност остава слаба

През последните години (след началото на настоящата световна финансова криза) кредитите за нефинансови предприятия в България се характеризираха със сравнително слабо увеличение. Това отразяваше както консервативната кредитна политика на банките, така и слабото търсене на заемни ресурси.

Фактори за слабото търсене на банков кредит бяха реализираните по-ниски от очакваните приходи от продажби и запазващата се сравнително висока задлъжнялост на нефинансовите предприятия, отбелязват от „Банков надзор“ по отношение на търсенето на кредити от страна на фирмите.

Според банкерите продължителният период на потисната икономическа активност се отрази и върху качеството на кредитния портфейл.

По отношение на домакинствата продължителният период на слаба икономическа активност и несигурността в макроикономическата среда през последните години понижиха склонността им да поемат нов дълг. След като през 2009 г. кредитите за домакинства отбелязаха растеж в размер на 5,8%, от началото на 2010 г. те започнаха да следват тенденция към постоянно намаление, в резултат на което в края на март 2014 г. размерът им бе едва с 1,6% по-голям спрямо края на първото тримесечие на 2009 г., отчитат от БНБ.

Свиването на обема на кредитите за домакинства бе съпроводено от процес на влошаване на качеството на тази част от кредитните портфейли, макар че от средата на 2013 г. се наблюдава задържане в дела на необслужваните експозиции на дребно.

Според БНБ факторите, които ще имат стимулиращ ефект върху растежа на кредитите, са благоприятните тенденции в оценките и очакванията на предприятията за стопанската активност, насърчителните тенденции в мненията и очакванията на потребителите за финансовото състояние на домакинствата и общата икономическа ситуация в страната, ограниченото ниво на задлъжнялост на домакинствата и наличната ликвидна и капиталова позиция на банковата система.

От друга страна според централната банка факторите, които биха могли да окажат задържащо влияние върху растежа на кредитите, са повишената несигурност в икономическата среда, степента на задлъжнялост на нефинансовите предприятия и понижената склонност на банките към поемане на риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още