IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: По-важното от вземанията е да анализираме какво се случи в КТБ

Национална цел сега е да станем част от европейския банков надзор, смята банкерът

08:34 | 17.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хампарцумян: По-важното от вземанията е да анализираме какво се случи в КТБ

По-важното от материалните взимания е да разберем какво и как се е случило около Корпоративна търговска банка (КТБ), смята доскорошният председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Пред БНТ банкерът посочи, че част от активите на КТБ са били извадени още преди събитията, случили се около банката през миналото лято и по тази причина и трудно ще бъдат върнати. „Не мисля, че ще събере много”, обясни още той на въпрос ще може ли държавата да възстанови активите на банката с отнет лиценз. 

Според него пропуски в работата по отношение на банката е имало от много институции – банков надзор, данъчни, ДАНС, прокуратура и различните финансови разузнавания. Затова и анализът какво се е случило в банката е много важен. 

Хампарцумян коментира, че на пазара в България има около 30 банки с различни апетити за рискови инвестиции и всяка търси своята ниша. Той обаче прогнозира, че в средносрочен план няма да има подобно „надуване на балон” чрез друга банка, защото „цялата политическа класа се ужаси от случилото се с КТБ”.

Банкерът посочи, че национална цел в момента трябва да бъде България да влезе в европейския банков надзор и голяма част от контролната дейност да бъде прехвърлена в Европейската централна банка (ЕЦБ). Това ще донесе и допълнителна финансова интеграция на институциите ни с еврозоната, допълни той.

Според Хампарцумян тенденцията в момента е към намаляване на лихвите по кредитите. Причината е политиката на ЕЦБ „реално да печата пари”, която индиректно ще се отрази и у нас. Според него в момента лихвите са по-ниски от нивата през 2007 – 2008 година, но хората не са ентусиазирани относно предсказуемостта на средата.

Какво се случва с КТБ можете да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Казано простичко:ПО-ВАЖНОТО Е ДА СЕ ЗАЛИЧАТ СЛЕДИТЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Хампарцумян: По-важното от вземанията е да анализираме какво се случи в КТБ---------------------------------------------------------------------------------е кво има да анализираш, гепихте парите - кратко и ясно, кво толкова друго да се е случило??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
zap
преди 9 години
този в качеството си на какъв се изказва?като "доскорошен председател" или като инженер-химик ??и защо още го канят - той даже не е в УС на АББ?и дето е бил два ПОРЕДНИ тригодишни мандата председател - ТОЧНО той да не знае какво е станало ??аре нЕма нужда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
evtimvz
преди 9 години
Ех (преди бях писал) нещастнико! Защо ли те канят да говориш празни приказки и да ти гледам мазната и иронична усмивка. Тази плоча политиците я въртят от 25 години. Стой си в Булбанк и си трай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още