IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

Решението отразява баланса между стабилната бюджетна позиция, устойчивото икономическо възстановяване и инициираните реформи

08:19 | 06.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody’s потвърди рейтинга по държавните облигации на България от Baa2 със стабилна перспектива, информират от Министерството на финансите.

Решението на компанията отразява баланса между стабилната бюджетна позиция, устойчивото икономическо възстановяване и инициираните реформи спрямо рисковете от появата на външни шокове, като негативни ефекти от ситуацията в Гърция или политически рискове, аргументират се от Moody’s.

Един от основните фактори за решението на агенцията е по-ниското ниво на държавния дълг в сравнение с останалите страни, притежаващи същия кредитен рейтинг като на България.

Moody’s оценява като стабилно текущото ниво на дълга, измерено като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), отчитайки ангажимента на българското правителство за провеждане на фискална консолидация, която да не възпрепятства икономическия растеж. Припомняме, че към края на април делът на дълга към БВП остава на нивото от март, а именно - 28,7%.

От агенцията определят дълговата позиция на страната като източник на значителна финансова гъвкавост и потенциал за противодействие на шокове по отношение на бюджетния баланс. Въпреки рисковете, свързани с осъществяването на фискалната консолидация, предприетите вече и анонсирани от правителството мерки, показват намерение за ограничаване на разходите и задържане на нивото на дълга чрез постепенно намаление на фискалните дисбаланси, добавят от финансовото ведомство в съобщението си до медиите.

Друг фактор за решението на Moody’s са устойчивото икономическо развитие и подобряващите се перспективи пред растежа на БВП в средносрочен хоризонт. Агенцията очакват през 2015 г. българската икономика да нарасне с 1,3% и с 1,8% през 2016 г., като през настоящата година растежът може да се окаже и по-висок в резултат на силния износ. Националният статистически институт потвърди, че през първото тримесечие икономическият ръст е 0,9% на тримесечна и 2% на годишна база.

Moody’s очаква подобрение на пазара на труда, което да има благоприятно влияние върху икономиката, докато подобрените перспективи пред европейската икономика ще спомогнат за растежа на българския износ. Според рейтинговата агенция структурните пречки пред икономическия растеж се обуславят от високата младежка безработица, предизвикателствата, свързани с демографската ситуация, застаряването на населението и други.

Сред факторите, посочени от анализаторите на кредитната агенция, са и последователните реформи за подобряване на регулаторната рамка за финансов надзор, с цел намаляване на риска в банковия сектор.

Също така агенцията очаква наблюдаваното подобрение във външната позиция да продължи, като свиването на търговския дефицит ще се отрази в нарастване на излишъка по текущата сметка, а входящите преки чуждестранни инвестиции да се запазят стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
"...баланса между стабилната бюджетна позиция, устойчивото икономическо възстановяване и инициираните реформи."Е , значи сме остров на Стабилността ! Ама нещо се ни подминават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още