IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Димитров: Ако не смятаме КТБ, Иван Искров беше добър управител на БНБ

Страната не трябва да бърза да влезе в еврозоната, препоръча експертът

17:47 | 18.07.15 г. 17
В. Димитров: Ако не смятаме КТБ, Иван Искров беше добър управител на БНБ

Иван Искров е бил добър управител на БНБ, като се изключи обаче казусът "КТБ", смята бившият директор на Сметната палата проф. Валери Димитров. По отношение на КТБ централната банка се е изправила пред изключително добре организирана финансова измама, която е уникална за ЕС, допълни той. 

"По Закона за кредитните институции БНБ е длъжна да бъде разкривател на измами. Тя трябва да разкрива сделки с подставени лица, сделки които заобикалят закона", припомни обаче Димитров. Според него ролята на новия управител на централната банка е да се справи с липсата на инструментариум за разкриване на подобни престъпления и липсата на индикатори, които да алармират за нарушения. 

Експертът е категоричен, че трябва да се говори за провалите на БНБ, за да бъдат извлечени поуките от тях. 

Професор Валери Димитров, който е един от авторите на Закона за валутния борд, подчерта, че не бива да бързаме за ставаме член на еврозоната. "За мен колкото по-дълго запазим режима на валутния борд, толкова по-добре. България щеше да е два пъти по-бедна, ако не беше въведен той", каза Димитров. 

От въвеждането на валутния борд БНБ никога не е изпълнявала ролята си на кредитор от последна инстанция (тоест да отпусне кредит за друга търговска банка), посочи още Димитров и допълни, че се надява това да се запази и в бъдеще. 

Димитров коментира още и спасителния пакет за Гърция не решава проблемите на страната. "Това е ликвидна подкрепа, която задоволява най-жизнените нужди на гръцката банкова система от наличности в евро, но не решава фундаменталния, структурния проблем на гръцката финансова система и на гръцката икономика", категоричен беше той.

Според него обаче при създалата се ситуация тази подкрепа наистина помага за оцеляването не само на гръцката банкова система, но и на гръцкото общество. Новата програма увеличава дълга на Гърция, а в същото време става дума за кратковременни спасителни мерки, които трябва да се разглеждат в контекста на огромната кредитна задлъжнялост на Гърция, каза още експертът.

Гърция има огромен дълг към държави-кредиторки, но нейната банкова система не е във фалит и идеята е тя да бъде оздравена, обясни още Димитров

Според него обаче, ако гръцките политици спазят обещанията и финасовите си ангажименти, спасителната програма действително може да помогне за излизането на Гърция от кризата. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Да не смятаме ктб?! Кражбата на века?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
stota4kata
преди 8 години
Със Заповед от 14.06.2005 г. на управителя на Българската народна банка Иван Искров е отнета лицензията за извършване на банкова дейност на Международна банка за търговия и развитие АД, гр.София, ул. Иван Вазов 2 поради неплатежоспособност, съобщиха от БНБ.Мисля,че имаше още 1-2,но трябва да се провери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
stota4kata
преди 8 години
за последните 10-15 години не само КТБ фалира, след 2001ва 2-3 банки също фалираха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
The Big One
преди 8 години
"Страната не трябва да бърза да влезе в еврозоната, препоръча експертът"Ми как ще бърза, като оттам са Ви казаха че не може да влезете, не ставате.И не само ти, всички го знаете това и периодично го повтаряте.Ще има да я сънувате ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
Грую Груев
преди 8 години
ако не бях правил секс, щях още да съм деЦтвен - не е истина просто колко *** народ има в държавта на ръководни позиции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
"Ако не смятаме КТБ, Иван Искров беше добър управител на БНБ "Ad-hoc разсъждаване ("Специално разсъждаване") - представлява своеволното вкарване на нови елементи в аргумента с целта да се нагласи така, че да изглежда валиден. ПРуФЕСОР ??? "Не допусках", че е възможно да има маймуни-прУфесори :)))))A всъщност, по тази прУфесорско-маймунска логика => Ако не смятаме, че лудите приемат за норма да живеят с противоречия, то те са напълно нормални хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
tonibg
преди 8 години
Тези експерти, все повече ме удивляват с дарбата си да говорят глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още