IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Глушков: За застрахователите 2015 г. е първата с оптимизъм от кризата насам

Печалбата, която реализира застрахователният пазар, се дължи до голяма степен на дохода от инвестиции, коментира пред Investor.bg членът на УС на ДЗИ

08:15 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Милен Глушков, член на УС и изпълнителен директор &bdquo;Финанси и риск&ldquo; на &bdquo;ДЗИ &ndash; Общо застраховане&ldquo; ЕАД и &bdquo;ДЗИ &ndash; Животозастраховане&ldquo; ЕАД.<em> Снимка: личен архив</em></p>

Милен Глушков, член на УС и изпълнителен директор „Финанси и риск“ на „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД и „ДЗИ – Животозастраховане“ ЕАД. Снимка: личен архив

Какви са подходите на застрахователите при предлагането на застраховките „Живот“ в качеството им на вид алтернатива за спестяване?

- В ситуация на високи лихвени проценти по банковите депозити спестовните застраховки „Живот“ изглеждаха неатрактивни поради по-ниската доходност, която предлагаха. Но по-високата доходност произтича от по-висок риск, а както стана ясно депозитите, в частта си над гарантираната сума, не са напълно безрискови.

При сегашните ниски лихви по депозитите, спестовните застраховки „Живот“ излизат отново на преден план, като освен конкурентни равнища на доходност те предлагат и сигурност в два аспекта. Първият е по линия на допълнителните рискови клаузи, които покриват, а именно - живота, здравето и трудоспособността на клиента. Вторият произтича от факта, че пред застрахователите са поставени доста сериозни изисквания и ограничения по отношение на активите, в които те могат да инвестират.

В допълнение към горните предимства, клиентите се ползват с данъчни облекчения, които, въпреки че не са на нивата, на тези в страните от Централна и Западна Европа, представляват вид стимул, за разлика от наложения данък върху реализираната доходност от депозити.

През тази година ДЗИ успешно разработи атрактивни спестовни продукти, които реализира чрез СиБанк, като тези продукти се възприемат изключително добре от клиентите на двете дружества.

Въпреки всичко все още трудно се променя мисленето, че колата е най-ценното нещо, което трябва да се застрахова, и малка част от клиентите си дават сметка, че техният живот и здраве и способността им да носят доходи, за да осигуряват семействата си, са много по-важни, от което и да е имущество. Надявам се с повишения интерес към животозастраховането това да се промени.

Как премина процесът по пререгистриране на здравните осигурители в застрахователи миналата година? Какво влияние имаше процесът върху пазара?

- Не бих казал, че процесът по пререгистриране на здравноосигурителните дружества в застрахователи представляваше някаква сериозна трудност за компаниите. Повечето дружества, които не са част от по-големи застрахователни групи, избраха да се пререгистрират като общозастрахователни компании.

Това доведе до увеличаване на застрахователите в сектора, като повечето от тях не промениха съществено структурата на портфейлите си, предлагайки основно застрахователни покрития, свързани със предпазване здравето на хората, но имаше и такива, които навлязоха в нови за тях бизнес линии.

Бяхме свидетели на няколко сделки по сливания и придобивания на пазара у нас. Други са в ход. Тенденцията е валидна и в глобален план. Твърде разреден ли е българският пазар според Вас? Очаквате ли вълната у нас да продължи? В тази насока ДЗИ има ли конкретни планове? А групата KBC?

- Процесът на консолидация на българския пазар е нещо, което наблюдаваме през последните две години. Този процес ще продължи и занапред и е положителен за пазара. Стимул за него ще бъде търсенето на по-голяма ефективност, породено от променящата се среда; все по-строгите регулации за капиталова адекватност и резервираност, идващи с въвеждането на Платежоспособност 2, които за някои компании могат да са предизвикателство; дигитализацията в световен мащаб и силната ценова конкуренция на българския пазар.

В ДЗИ наблюдаваме много внимателно развитието на пазара. Като застраховател на годината през последните 5 години и компания с почти 70-годишна традиция и сериозен пазарен дял, ние естествено имаме своите планове. Те са свързани с все повече ориентиране към клиента, на който искаме да предлагаме не само отлично обслужване, но и запомнящото се положително изживяване.

Непрекъснато разширяваме гамата си от продукти, подобряваме процесите си и искаме да останем и в бъдеще еталон в застраховането. Всичко това правим с подкрепата и ноу-хауто на нашия акционер КВС. С тяхна помощ и с помощта на банката в нашата група – СиБанк, ще станем и еталон в банковото застраховане през следващите няколко години. Това е в основата на успеха на КВС в ключовите пазари на групата. Това е и нашата цел в България – една от шестте страни, където КВС е у дома.

Как се подготвят застрахователите за въвеждането на Директивата Платежоспособност II, която се транспонира у нас чрез изцяло нов Кодекс за застраховането?

- Има различни подходи, които се прилагат. Някои от застрахователите на българския пазар инвестираха или имат планове да инвестират в технологични решения, докато други, част от големи международни групи, имат възможност да ползват груповите решения.

В ДЗИ работим по този проект от години и сме напълно готови. Други компании стартираха по-късно, но също вярвам, че ще успеят да се подготвят въпреки сериозните предизвикателства.

Направили ли сте конкретни разходи в тази насока и какъв е размерът им?

- Разходите, които ДЗИ е извършило, са свързани със служителитe, пряко ангажирани с проектирането и разработването на количествените модели за Платежоспособност II, осигуряването на данните за изчисленията и пренастройката на някои процеси

Както вече споменах, с помощта на нашата група от няколко години работим над проекта и смятаме, че сме напълно готови за въвеждането. През тази година изготвихме и своя първи ORSA отчет към регулатора, който дава и детайлна информация за качествените аспекти, изисквани от директивата, свързани с корпоративното управление и структура.

В какво са насочени инвестициите на застрахователите и портфейлът от финансови инструменти ще претърпи ли промени, или претърпя ли промени, с оглед волатилността на финансовите пазари?

- Инвестициите на застрахователите като цяло са консервативни и търсят добър баланс между риск и доходност. Всяка компания има своя рисков апетит и лимити и на база на тях прави своите инвестиции. В масовия случаи това са държавни ценни книжа, български и чуждестранни, депозити, корпоративни облигации и имущество. Волатилността определено е фактор, който влияе, но в един добре балансиран портфейл, има начини тя да бъде преодоляна.

Министерството на финансите отмени няколко аукциона за ДЦК на вътрешния пазар с мотива, че в бюджета има излишък и не се нуждае от вътрешно финансиране. Това от една страна е добре, но от друга – как се отразява на инвестициите на компаниите, и в частност – на плановете на ДЗИ?

- Това намалява възможностите за инвестиране, които на нашия пазар не са и много, особено за застрахователните компании, за които най-важна е сигурността. За нас промяната се изрази в пренасочване на инвестициите ни към български еврооблигации, депозити и търсене на доходност от облигации на страни от ЕС с добър и стабилен кредитен рейтинг.

Какви са очакванията Ви за финансовите резултати за тази година?

- Финансовият резултат в застрахователния бизнес е величина, която зависи от много фактори. През 2014 г., например, повечето застрахователи на общозастрахователния пазар регистрираха загуби в следствие на природните бедствия и поради презастрахователните си програми.

ДЗИ е сред малкото компании на пазара, които показват стабилно представяне през годините и това е следствие от положените усилия за правилно сегментиране на бизнеса, консервативно заделяне на технически резерви и адекватно презастрахователно покритие. Смятам, че и тази година, въпреки трудностите, ще постигнем нашите очаквания за финансов резултат, които са доста амбициозни.

А какви са Ви очакванията за пазара като цяло?

- Резултатът на пазара е трудно предвидим и зависи и от това колко благосклонна ще бъде природата към нас. През тази година бяхме свидетели на някои изключително положителни регулаторни промени, свързани със заделянето на повече резерви по застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“, които се надявам да продължат. Тези промени оказват своето влияние върху резултата на някои от участниците, но като цяло смятам, че ако тенденциите за ръст продължат, това ще е една добра година за повечето застрахователни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още