IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купуване на кола онлайн – възможно, а застраховка за нея – не?

Българската IT индустрия настоява за възможността за сключване на „Гражданска отговорност” онлайн

12:00 | 10.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Купуване на кола онлайн – възможно, а застраховка за нея – не?

Най-големите компании от сектора на информационно-комуникационните технологии в България са против предлаганото изменение на Кодекса за застраховането, който изключва сключването на застраховка „Гражданска отговорност” от разстояние.

В своя обща позиция “Интерактив Адръвтайзинг Бюро” България (ИАБ България), Българската уеб асоциация (БУА), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и ИКТ Клъстер подкрепят позицията на водещите застрахователи в страната, че забраната за сключването на застраховка „Гражданска отговорност” онлайн противоречи на естествения ход на дигитализиране на финансовите услуги, за да бъдат последните по-достъпни за гражданите и юридическите лица. 

В писмото се посочва, че аргументите, на които се базира предложението на Комисията за финансов надзор (КФН) за забраната за сключване на застраховка „Гражданска отговорност" онлайн, са неубедителни и не са обвързани с възможностите за технологично решение за предоставяне на финансови услуги от разстояние.

Според представителите на бранша европейската практика е показала, че улесненият достъп и гъвкавата процедура повишават търсенето на услугата, но също така са и предпоставка за създаване на по-добра комуникация и обмяна на данни между застрахователите и органите за контрол и организация на пътното движение.

„Свободният пазар ни дава достъп до всякакъв тип информация, стоки и услуги. Интернет единствено помага този достъп да се осъществява по-лесно и затова се превръща в  предпочитана форма на ползване от все повече потребители. Не считам, че щом мога да купя автомобил през интернет, трябва да ходя до нечий офис, за да си купя застраховката за него”, пояснява Христо Христов, председател на УС на ИАБ България.

Представителите на бизнеса считат, че предложението за промяна е консервативно и изостава от европейските тенденции за въвеждане на електронни финансови услуги. Те са категорични, че промяната трябва да отпадне.

Същевременно асоциациите призовават за дискусия по темата, за да бъде изготвено предложение за промяна, което да отговаря на пазарната ситуация, както и да бъде съобразено с тенденциите и държавната политика за развитие на електронно правителство.

Припомняме, че забраната за онлайн сключване на автомобилната застраховка „Гражданска отговорност” бе запазена в последния проект за нов Кодекс за застраховането, който бе внесен от Министерския съвет в парламента, след като преди няколко месеца беше подготвен от експерти на КФН. Против тази забрана обаче се изказаха представители на редица застрахователни компании, като изпратиха и становища с предложения за промени. Очевидно обаче мнението им не е било взето под внимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Miraka
преди 8 години
Дай направо да забраним Интернета. Така ще се създадат много работни места за магазинери и т.н.. А защо не забраним и механизацията в селското стопанство и заводите например - това ще отвори много толкова работни места :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Pepa Rachovska
преди 8 години
А не е ли по-добре да се създават работни места за застрахователни агенти ,и тези ,които работят в момента какво ще правят ако всеки имащ компютър си сключи застраховката онлайн.Да мислим за големите брокери ли,само те да лапат и понеже има много работа в България.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Интерактив Адръвтайзинг Бюро България (ИАБ България)А дръв тайзингАре стегнете се малко, де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Не е простотия, а целенасочен ход, вероятно добре подплатен, на мръсника Мавродиев да извади някои играчи от пазара, и да преразпредели печалбите към други с мрежи от агенти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 8 години
Поредната простотия на надзора. Вместо да вървим напред..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още