IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исканията към ДФЗ за компенсации заради руското ембарго достигнаха лимита

Засега остава възможността за кандидатстване от производителите на праскови и нектарини

13:10 | 10.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Исканията към ДФЗ за компенсации заради руското ембарго достигнаха лимита

Държавният фонд "Земеделие" е прекратил в края на работния ден в сряда - 9 септември, приема на искания за компенсации от производители на плодове и зеленчуци, пострадали от руското ембарго. Причината за това е фактът, че заявките, подадени досега, са достигнали максимално допустимото количество от 3000 тона, съобщиха от фонда.

Засегнати са производителите на домати, краставици, корнишони, моркови, сладки пиперки, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде и сливи. Засега остава възможността за кандидатстване от производителите на праскови и нектарини, за които максимално допустимото количество от 950 тона все още не е постигнато. 



Припомняме, че българските производители имаха право да кандидатстват за подпомагане по мерките "изтегляне от пазара" и "небране на зеленчуците и плодовете".

Субсидиите по извънредната схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 година.

Припомняме, че общият бюджет по мерките "изтегляне от пазара" и "небране" за всички държави-членки на Европейския съюз е 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини.

С тези средства се подпомагат производителите на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.

Схемата беше обявена на 18 август 2014 г. заради руското ембарго върху вноса на храни от Европейския съюз. Тъй като бюджетът й вече е разпределен, ЕК изготви нова схема за подпомагане на производители на плодове и зеленчуци, пострадали от руското ембарго за вноса на храни и селскостопански стоки. По нея ще бъдат отпуснати допълнителни 165 млн. евро и за първи път помощ ще получат производители на портокали и мандарини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още