IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руси Статков: Проектът за Бюджет 2016 противоречи на Конституцията

Липсват ангажиментите на държавата, които да гарантират живота, достойнството и правата на личността, коментира експертът

09:41 | 20.11.15 г. 2
Руси Статков: Проектът за Бюджет 2016 противоречи на Конституцията

Законопроектът за Бюджет 2016 противоречи на Конституцията, заяви пред БНР Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация.

„Липсва онова изискване, което е заложено в Конституцията, че България е правова държава, която трябва да гарантира живота, достойнството и правата на личността, да създава условия за развитие на човека“, заяви той.

От различни слоеве на обществото идват сигнали, че ги няма ангажиментите на държавата, които да гарантират това, заяви Статков.

Той изтъкна, че държавните висши училища са в неравностойно положение. Синдикатите констатират проблеми със заплащането на хората от сферата на културата и музеите. 

Експертът изрази несъгласие, че политиката за изостаналите икономически райони не е неразделна част от бюджета.

„Министърът на финансите говори за стабилност. За съжаление, много правителства крепяха тази финансова стабилност. През всичките тези години българският народ, в мнозинството си, е жертва на една такава философия“, коментира още той.

Конституцията изисква друг ред за създаване на Закон за държавния бюджет, който, за съжаление, не само от това правителствено мнозинство не е спазен. Не се повишава реално събираемостта и някъде се крият резерви, допълни той.

От приватизация се очакват 130 млн. лева, което е заложено в Закона за държавния бюджет. По преценка на управляващите се предвижда да бъдат раздържавени  "БДЖ-Товарни превози", Българската фондова борса (БФБ), "Военно издателство", "Сортови семена", „Нити“ ЕАД и 49% от Пловдивския панаир.

„Ако този ресурс се реализира, ние ще отидем далеч над сумата, заложена в бюджета“, каза още Руси Статков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
FNM
преди 8 години
По какво е експерт Руси Статков? По светлото социалистическо бъдеще или...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Хаха щ, списъка от предприятията за приватизация просто се преписва от стария бюджет в новия. Никое от тия няма да се случи, така че да му се закрива агенцията на господина. А тези работници от музеите, толкова ли не могат да увеличат входните такси за тях?Божо Димитров като е на всяко гърне мерудия, да намери някой спонсор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още