IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ глоби Cash Credit с 40 хил. лв. заради издаването на карти без нужния лиценз

Компанията за бързи кредити е издавало предплатените карти Cash Card без нужното разрешение, констатира УС на централната банка

21:50 | 21.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ глоби Cash Credit с 40 хил. лв. заради издаването на карти без нужния лиценз

Управителният съвет на Българската народна банка (УС на БНБ) глоби с 40 хил. лв. компанията за т.нар. бързи кредити Cash Credit и не й разреши да издава кредитни карти, въпреки че го прави. Това е едно от решенията на ръководството на централната банка, взето на проведеното днес заседание.

Имуществената санкция, която подуправителят на БНБ, ръководещ управление „Банково”, Димитър Костов налага на Cash Credit за това, че е издавало предплатените карти Cash Card без нужното разрешение, е в максимален размер.

БНБ наказва небанковата финансова институция, която осъществява дейност от 2011 г. насам, съгласно разпоредбите на Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) и по-конкретно - чл. 138, ал. 8.

Той гласи, че ако юридическо лице извършва дейност като дружество за електронни пари без лиценз, ако деянието не съставлява престъпление, или извършва без разрешение друга дейност, за която се иска разрешение по ЗПУПС, се налага имуществена санкция в размер до 40 хил. лв. При повторно нарушение глобата е от 40 хил. до 80 хил. лв.

Освен това БНБ отказва да издаде лиценз на Cash Credit за извършване на дейност като дружество за електронни пари, след като установи, че компанията не прилага надеждни правила за управление на дейността, свързана с предоставянето на платежни услуги.

Сред тях попадат ясна организационна структура, ясно определени, прозрачни и последователни правила за отговорност, ефективни процедури за установяване, управление, контрол и докладване на рисковете, на които е изложена или може да бъде изложена платежната институция, подходящи механизми за вътрешен контрол, включително надеждни и ефективни административни и счетоводни процедури.

Съдейки по цитираните членове и точки от ЗПУПС, на които се позовава, БНБ явно се съмнява и че Cash Credit може да използва подходящи и адекватни системи, ресурси и процедури, необходими за надлежното извършване на дейност като платежна институция, както и да прилага надеждни и подходящи мерки за защита на средствата на ползвателите на платежни услуги, както и на използваните платежни инструменти.

В съобщението си, разпратено до медиите, БНБ посочва и че Cash Credit не отговаря на изискванията на Наредба №16, които трябва да са изпълнени, за да й бъде издаден лиценз за дружество за електронни пари.

Cash Credit предоставя бързи микрокредити онлайн и през годините си партнира с Мтел, Глобул, Германос, Хенди, Български пощи и Lafka, а от скоро и с други партньори, гласи информацията, публикувана на сайта на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още