IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ предлага да отпаднат глобите за разпространяване на неверни факти за банки

Централната банка ще поиска от Министерството на финансите банковият надзор да може да сменя одиторска фирма и лица на висши ръководни позиции в банка

21:15 | 21.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ предлага да отпаднат глобите за разпространяване на неверни факти за банки

Управителният съвет (УС) на Българска народна банка (БНБ) ще предложи на министъра на финансите Владислав Горанов да отпаднат глобите за разпространяване на невярна информация и обстоятелства за банка, както и управление „Банков надзор“ да може да сменя одиторската фирма на банка и да освобождава лица на висши ръководни длъжности. Това са част от решенията на УС на централната банка, взети на проведеното днес заседание и разпратени до медиите.

Централната банка предлага да отпадане чл. 152а от Закона за кредитните институции. Според него централната банка може да налага глоби и имуществени санкции за разпространяване на невярна информация, „чието приложение е в противоречие с мандата на БНБ и основните принципи за упражняване на ефективен банков надзор“, гласи съобщението.

Според закона става дума за разпространяване на информация, която уронва доброто име на банката и доверието към нея, което се наказва с глоба от 2 хил. до 5 хил. лв., а при повторно нарушение – от 3 хил. до 10 хил. лв.

Ако нарушението е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5 хил. до 10 хил. лв., а при повторно нарушение – от 8 хил. до 20 хил. лв. Ако нарушителят е юридическо лице, се налага имуществена санкция от 10 хил. до максмум 50 хил. лв., а при повторно нарушение – от минимум 30 хил. до 150 хил. лв. в зависимост от случаите.

По време на необичайната ситуация в банковия сектор от лятото на 2014 г. редица медии, включително и Investor.bg, изключиха възможността за писане на коментари под статии, свързани с новините от банковия пазар. Именно в такава ситуация се прибягва най-често до разпоредбите в ЗКИ в частта със санкциите.

Друга промяна, която БНБ иска, е правомощията на управление „Банков надзор“ да бъдат увеличени. Аргументът на централната банка е свързан с приетия в края на 2015 г. План за реформиране и развитие на банковия надзор.

Предложенията за промени са в две конкретни насоки – надзорът да може да сменя специализираното одиторско предприятие на банка и да може да освобождава лица от висшия ръководен персонал на банка, освен членове на Управителния съвет, Съвета на директорите или на Надзорния съвет.

Първото предложение е свързано с критиките, че определена одиторска фирма проверява и заверява отчетите на дадена търговска банка доста дълго време, което може би създава предпоставки за отклонения на взаимоотношенията между тях.

В продължение на няколко години одиторите от KPMG заверяваха отчетите на Корпоративна търговска банка, която в момента е в несъстоятелност. Фирмата за малко не изгуби лиценза си заради това, че банката изгуби своя.

И двете идеи очевидно са в изпълнение на част от препоръките на Световната банка и Международния валутен фонд към БНБ за дейността на управление „Банков надзор“.

Международните институции препоръчаха на централната банка да направи така, че да получи правомощия, за да може да сменя членове на ръководни органи в търговските банки, когато те „не изпълняват ефективно отговорностите, свързани с корпоративното управление“.

УС на БНБ ще предложи на Министерството на финансите и трета промяна. Тя касае въвеждането в Закона за платежните услуги и платежните системи на Директива 2014/92/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г. относно съпоставимостта на таксите по платежните сметки, прехвърлянето на платежни сметки и достъпа до платежни сметки за основни операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
А кое ми гарантира, че ти разбираш от банки? Аз не мога да кажа, че съм специалистка, но съм убедена, че разбирам доста повече от масовия човек. Та какво пречи с една клеветническа кампания да събориш цялата система? Хващаш някоя мутра депутат и той почва да говори глупости на ляво и на дясно, че всички са лоши, че ще им откраднат парите и т.н. Като депутат, никой не може да го съди или държи отговорен за *** му изказвания, защото има имунитет. Това решение просто показва, че БНБ абдикира от ролята си да защитава банките от злонамерени атаки. Радев явно смята, че банковата паника не съществува, а и дори да се случи за нея няма никой винове и БНБ ще гледа безучастно как се срутва системата, а от там и Борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
"По време на необичайната ситуация в банковия сектор от лятото на 2014 г. редица медии, включително и Investor.bg, изключиха възможността за писане на коментари под статии, свързани с новините от банковия пазар."Кога изразено лично мнение или съмнение се превърна в неверен факт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Rumen_
преди 8 години
Да махнат глобите за разпространяване на ВЕРНИ факти по-добре, за неверните нека си ги оставят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Отпадането на глобите е неправилно защото бан-ките са си пирамиди защото се крепят на доверие и вяра ,че 15-20% няма да решат да изтеглят парите си тоест заради ликвидността и капиталовата адекватност си е подобие на понци-схема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
Mammita
преди 8 години
Не знам дали можеше изобщо да бъде предприет по-*** ход от този. Какво излиза, че БНБ е ОК да се разпространяват лъжи за банките и тяхното здравословно състояние. Радев, прекалено дълго е живял извън България и идея си няма за средата тук. Това го обяснявах още преди да го изберат, ама ни го натресоха. Всички знаем, че е масова практика медиите да изнудват бизнеса с писане на клевети и лъжи. Сега банките нямат вече защита. Ако сайтчето Х си нарочи някоя банка, че трябва да му плаща, може спокойно да си пише какви ли не лъжи за нея, а банката не може да се защити и е принудена, за да спрат клеветите да си плаща. Е няма по *** държава от нашата, честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още