IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Атанасова: Списъците на синдиците показаха зависимости в КТБ

Очаква се списък и на физическите лица, които са получили кредити без обезпечение в обявената в несъстоятелност банка

10:57 | 15.02.16 г. 2
Д. Атанасова: Списъците на синдиците показаха зависимости в КТБ

Институциите, които имат задължение по закон да упражняват контрол върху дейността на Корпоративна търговска банка (КТБ), не са го правили, заяви в ефира на БНТ председателят на временната комисия, която провери обстоятелствата около банката, Десислава Атанасова.

Според нея обяснението защо се е случило това са дали списъците на синдиците на банката, които са показали връзки на хора от тези институции, техни близки или работещи на граждански договори в КТБ. За Атанасова това означава, че е имало зависимост.

Тя припомни, че подробности около сметките в КТБ са станали ясни след промени в законодателството и благодарение на падането на банковата тайна вече могат да се търсят зависимостите.

Атанасова посочи още, че синдиците трябва да обявят и списък с имената на физическите лица, които имат необезпечени кредити в обявената в несъстоятелност банка. Списъкът на юридическите лица с необезпечени кредити е качен на страницата на Народното събрание, припомни още депутатът.

Десислава Атанасова определи КТБ като банката на магистратите, а не толкова на политиците, защото списъците на синдиците са показали, че много малка част от действащите политици имат депозит или кредит, изтеглен от банката. Но за сметка на това са показали хора, свързани със съдебната власт.

Тя приветства факта, че Националната агенция за приходите (НАП) и Етичната комисия на ВСС са се самосезирали след публикуването на имената на магистратите с депозити в КТБ и очаква информация дали средствата са придобити по законен начин.

„Няма никакъв проблем всеки български гражданин, без значение на неговата професионална сфера на изява, да е депозант в която и да е банка или кредитна институция“, допълни още тя и припомни, че дни преди КТБ да затвори врати БНБ гарантира, че банката е в добро финансово състояние. 

Казуса с КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Последната надзорна инспекция в КТБ, извършена на банката в периода 20.058.07.2013 г. на база данните към 31.03.2013 г не установява нарушения на нормативната уредба, но са направени препоръки за подобряване на дейността й.Това очначава, че към юли 2013 Надзорната инспекция или дълбоко е била инту дъ бизнес, или че изобщо не са били час какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ей тая няма спирка. Говори каквото каже шефа и хич не и дреме има ли поне нещо вярно. Имам чувството, че ако и наредят да каже, че банката не е фалирала, и това ще каже.Както казва Ицко 100ичков, то бива, бива ама и не бива чак толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още