IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До два месеца ще приключат процедурите по схемата за намален акциз върху газьола

Тази държавна помощ за фермерите ще може да се прилага до 2020 г., заяви Десислава Танева

13:56 | 20.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Схемата за държавна помощ - намаление на акциза върху използвания от фермерите газьол, може да се прилага до 2020 г. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя припомни, че проектът мина на първо четене в пленарна зала, а  срокът за предложения между първо и второ четене е съкратен на три дни.

Министърът очаква всички процедури, включително гласуването на второ четене в зала и вписването на схемата в електронната система на Еврокомисията, да приключат до месец и половина – два. 

Помощта може да се прилага от 2015 до 2020 г. Вече няма да има ваучери, а количествата гориво ще се определят според норма за определен вид производство по отчетени фактури от предходни години, каза Танева по повод последните промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Депутатът Светла Бъчварова попита министъра дали в зависимост от особеностите на различните региони в страната ще има различни разходни норми за количествата гориво, тъй като в планинските райони разходът на газьол е по-висок.

Танева отговори, че определянето на разходни норми е по данни от статистиката. „За всеки отделен вид земеделско производство по райони разходът варира в несъществени разлики. Ако сега тръгнем да работим в тази посока, прилагането на схемата ще се забави. Предварителните консултации отнеха 9 месеца и така тази година няма да можем да приложим схемата“, заяви тя.

В отговор на въпрос за горските територии тя коментира, че е предвидено държавата да изкупува малки гори от частни собственици, тъй като точно тези терени е много трудно да бъдат опазени от посегателства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още