IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите ще получават отстъпката от акциза върху газьола в парични средства

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

12:24 | 19.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Фермерите ще ползват по нови правила отстъпката за акциза върху газьола. Със 109 гласа "за" парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предаде БТА.

С внесените от Министерския съвет текстове се променя механизмът за предоставяне на държавна помощ на земеделските стопани под формата на отстъпка от акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. 

Помощта вече ще бъде предоставяна като парични средства, които ще възстановяват част от стойността на акциза, а не както досега - под формата на ваучери за гориво. Вносителят очаква промените да облекчат процедурите за земеделските стопани, използващи газьол.

Предвижда се облекчено кандидатстване за помощта.

Земеделските стопани ще подават заявление за кандидатстване еднократно и ще получават помощта наведнъж. Максимално допустимото количество газьол в литри, за който ще се възстановява част от акцизната стойност, ще се изчислява въз основа на допустимите за подпомагане площи или установените животни.

Администратор на схемата ще бъде министърът на земеделието, а общият размер на помощта ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет за съответната финансова година. Според промените земеделски стопани, нарушили правилата за ползване на помощта, няма да имат право на такава за срок от две години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още