IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Няма сключени анекси към договора с AlixPartners

Тъй като голяма част от вземанията на КТБ са свързани с България, в момента използваме услугите на адвокатски дружества, коментира финансовият министър

17:23 | 03.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Няма сключени анекси към договора с AlixPartners

Към договора с AlixPartners – международната компания, наета да проследи активите на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ), няма сключени анекси. А тъй като голяма част от вземанията на банката са свързани с България, в момента се използват услугите на адвокатски дружества.

Това стана ясно от отговорите на министъра на финансите Владислав Горанов на въпросите, зададени от народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от Патриотичния фронт в рамките на парламентарния контрол.

Те го попитаха какъв в крайна сметка е предметът на заданието на договора на с AlixPartners LLP, има ли анекси към него, какъв е прекият международен опит на компанията, в кои държави е оперирала и в какъв период. Сред въпросите бяха още и такива за срока за изпълнение на заданието и за наличие или не на клаузи за неустойки при неизпълнения и от двете страни по договора.

Горанов цитира изготвен от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) отговор, според който предметът на договора с AlixPartners е възложен съгласно чл. 31, ал. 1, т. 17 от Закона за банковата несъстоятелност.

Според него „ФГВБ възлага на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, да извършват действия по проследяване и да препоръчват на синдика действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние“.

Методи Андреев не остана доволен от отговора, защото след него все още не е бил ясен какъв е предметът на договора с компанията за международно разследване

„Не можем да разберем защо AlixPartners се отказаха от връщането на парите на КТБ и имало ли е клауза за това. Не е ясно защо имаме компания, която е била наета само да състави доклада, след като може да бъде съставен и от някой друг, и не трябва ли и да ги проследи“, коментира Андреев от парламентарната трибуна.

Той попита риторично защо компанията не участва заедно със синдиците в събирането на парите или просто замаскира замесените лица, като повдигна въпроса и защо синдиците не са поискали от друга компания реалното проследяване и връщане на парите.

В реплика Горанов каза, че докладът на AlixPartners е показал най-важното – че КТБ не е била управлявана по банковите стандарти.

Финансовият министър посочи, че с AlixPartners не са сключвани анекси към договора, а докладът е предаден в окончателен вариант на 7 декември 2015 г. Той обясни, че срокът за работа е бил 14 седмици след подписването му, като в договора е посочена лихва за забава от 4% над основния лихвен процент на Централната банка на Англия, която е в размер на 0,05%.

По думите на Горанов неустойките не ангажират ФГВБ и/или България, като той подчерта наличието на клаузи за имуществена отговорност, касаещи двете страни по договора.

По отношение на информацията за дружеството министърът на финансите посочи, че такава има на страницата на КТБ и подчерта, че „опитът и квалификацията на екипа е основен, а не на самата компания“.

От контрола стана ясно, че синдиците работят с три конкретни адвокатски кантори при издирването на активи на КТБ други страни, като наименования не бяха посочени, вместо с AlixPartners.

В тази връзка Горанов каза, че активи на КТБ териториално са свързани и с България, за което се работи с местни адвокатски дружества, а за активи в чужбина той допусна и възможността да се поиска помощта и на AlixPartners.

„В много отговори при събирането на средствата от масата на несъстоятелността съм посочил мерките на синдика с оглед връщането на откраднатото от чужбина. AlixPartners ще ги използваме в дейности, където могат да са полезни в международното разследване“, заяви Владислав Горанов.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
Няма нкакво значение кой и къде ще търси парите. Важно е да се намерят. А това мног се проточи. За две години според мен тия пари са потънали безследно и нищо няма намерят. Василев ги врътна отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Kalista108
преди 7 години
Много пара се плати, а още няма сериозна следа. Дано все пак успеят да намерят и парите, и схемаджиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още