IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е всеки българин да получава 500 лв. базов доход, децата - 250 лв.?

Според бившия социален министър Иван Нейков това е "красива илюзия, чуваема в бедно общество", но неприложима у нас

12:55 | 06.06.16 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Базисен доход от 250 лева на дете и 500 лева на възрастен - това е възможно в България според изчисленията на Българския съюз за директна демокрация. Въпросът беше повдигнат, след като в Швейцария на референдум беше отхвърлена идеята за базисен доход от 2500 франка.

Според Лилия Делирадева от Българския съюз за директна демокрация швейцарците са отхвърлили идеята заради зле проведена разяснителна кампания. „Част от заблудата, поради която беше взето това решение, е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите”, заяви пред Нова телевизия Делирадева. 

По думите ѝ швейцарците са мислили, че ще бъдат увеличени данъците на работещите, за да бъдат дадени пари на бедните, а това не е така. „Парите ще дойдат от брутния вътрешен продукт, който е наличен във всяка една държава, включително и в България”, заяви Делирадева. 

Според нея в България може да се въведе такъв базов доход – по 500 лева за възрастен и 250 лева за всяко дете, независимо от броя на децата в семейството.

„Така, ако едно семейство с пет деца взима такъв базов доход, изчисленията сочат, че едно семейство може да се издържа, без да работи”, заяви Делирадева. На въпрос дали е справедливо да получаваш гарантиран доход, без да работиш, тя отговори, че това би дало възможност на човек да се развива.

Според бившия социален министър Иван Нейков това е една много красива илюзия, много чуваема в едно бедно общество.

Той отбеляза, че всяко решение на референдум в Швейцаря се базира на огромна информираност и не се съгласи с тезата, че швейцарците не са знаели точно какво гласуват. „Това са хора, които знаят къде отива всеки франк, който плащат като данъци”, аргументира се Нейков.

Той обясни, че такъв безплатен доход в България има от десетилетия, визирайки безплатното образование, безплатната система за социално подпомагане, безплатната бърза помощ. „Всичко това са услуги, дейности, които хората получават”, заяви Нейков.

Според него ако един ден се решава такъв въпрос в България, трябва да решим дали всички тези услуги ще са платени и ще получаваме просто една сума и толкова. 

Нейков е категоричен, че източникът на такива пари са данъците. „Тези пари идват от бюджета на държавата, а за да влязат в бюджета, друг път няма - само през данъци”, заяви Нейков. 

„Нашата данъчна система не позволява отделянето на ресурс, по-голям от сегашния за социално подпомагане, грижи, услуги”, коментира той. За да получим повече услуги, трябва да съберем повече пари през данъците, заяви експертът.

Той посочи, че ако след много години у нас се тръгне към безусловен базов доход, той трябва да е логичен, тоест да е ясно откъде ще дойдат парите, за какво ще се използват и какъв ще е резултатът.

„В българските условия не е възможно да бъде осигурен финансов ресурс за подобно нещо. Това може да стане само с увеличаване на данъците”, подчерта Нейков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Ади, Ве, РОМКИТЕ ЩЕ ВЗИМАТ ПО 1500 ЛВ НА МЕСЕЦ ДЕТСКИ, ТУКА ЗА 500 ЛВ . НА МЕСЕЦ ГОВОРИТЕ, СМЕШНО МАЛКА СУМА, АКО ТОЛКОВА МАЛКА, ТО НЯМА СМИСЪЛ, РОМИТЕ ВЗИМАТ ПОВЕЧЕ И СЕГА И НЕ ПЛАЩАТ И ДАНЪЦИ И ТОК И ВОДА.. КАК Е, ГОСПОДА ДЕТО ЧАКАТЕ КОМУНИЗЪМА... СМЕШКИ И БОЛНИ СЪЩЕСТВА!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
pepince
преди 7 години
Венсеремос, да построим комунизма другари, не остана, вижда се краят на теглото ни, да живее безусловният базов доход, вивааааааааааааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
E що те децата нямат ли право да живеят? Нали е БЕЗУСЛОВЕН? Значи няма ама деца ама пенсионери ама римляни, ЗА ВСИЧКИ ЕДНАКЪВЩе ги получават родителите/настойниците разбира се. Ако родителите/настойниците ги изпиват и не се грижат за децата, ще им бъдат отнемани (децата) и ще ги получава социалното заведение. Ще ги получават и недъгавите и сираците и онкоболните по социалните заведения. Така и те един път ще се почувстват равни, Разбира се че и децата, въпросът е защо 250 лева? Те половин хора ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Сега остава и в България управляващите да организират един референдум да си кажат думата хора дали искат ББД 500лв, сякаш ако кажат да тези пари ще им ги даде някой. Пък за да се случи референдума българите трябва да са с акъл колкото на една швейцарска лилава крава на точки и за капак да си направят и труда да отидат и да гласуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
справедлив1
преди 7 години
тука има много разбиращи но да им е ясно че Нейков яде свинско а аз зеле така че средно ние ядем СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ в България всичко се измерва средно но ако ти си умрял а аз жив дали това е добре за теб а зле за мен а на въпроса за работещите казано е които не го устройва този ББД може да работи и даже и на минимална заплата ще бъде по добре от сега ПОМИСЛЕТЕ ВАШИТЕ ГЛАВИ СА ТОВА ако нещо греша моля да бъда извинен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Хора - с подобни теми ви сондират нагласите.Не се хващайте на въдицата им.Никакъв базов доход за мързеливи и на нищо неспособни търтеи! Дори и ЕС да ги дава тези пари не трябва да се съгласяваме да отглеждаме провалено поколение на търтеи.Донякъде съм склонен да приема ББД само за образовани граждани с някаква квалификация и поне завършено средно образование но В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ.Търтеите много добре си живеят на гърба на всички работещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
И ББД на децата, ами що направо да не им раздаваме дрога..те ли ще ги харчат тези пари или те на родителите ще се дадат ? Родителите нали ще имат техния ББД, ББД за деца - що за лудост нова ?????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
И ББД на децата, ами що направо да не им раздаваме дрога..те ли ще ги харчат тези пари или те на родителите ще се дадат ? Родителите нали ще имат техния ББД, ББД за деца - що за лудост нова ?????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Важното е да се компроментира промяната и тя да не се случи, ами що не 50000лв ББД.Кой нормален би гласувал ББД да е 500лв, при положение че много хора работят за такава заплата. Това минимален доход гарантиращ оцеляването на всеки останал без доход ли ще е ? или МАКСИМАЛЕН доход.. Мръсотията граници няма, а тази социална соц. система ще ни затрие ако продължаваме да я търпим. Трябва да разберете - че или ние нея я махаме или тя нас ни маха, това е избора. ББД в България е достатъчно да е около 60лв, дори са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 11
redcretin
преди 7 години
ББД хич не е проблем, та това е разход в размера на една КТБ за Бога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още