IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е всеки българин да получава 500 лв. базов доход, децата - 250 лв.?

Според бившия социален министър Иван Нейков това е "красива илюзия, чуваема в бедно общество", но неприложима у нас

12:55 | 06.06.16 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Базисен доход от 250 лева на дете и 500 лева на възрастен - това е възможно в България според изчисленията на Българския съюз за директна демокрация. Въпросът беше повдигнат, след като в Швейцария на референдум беше отхвърлена идеята за базисен доход от 2500 франка.

Според Лилия Делирадева от Българския съюз за директна демокрация швейцарците са отхвърлили идеята заради зле проведена разяснителна кампания. „Част от заблудата, поради която беше взето това решение, е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите”, заяви пред Нова телевизия Делирадева. 

По думите ѝ швейцарците са мислили, че ще бъдат увеличени данъците на работещите, за да бъдат дадени пари на бедните, а това не е така. „Парите ще дойдат от брутния вътрешен продукт, който е наличен във всяка една държава, включително и в България”, заяви Делирадева. 

Според нея в България може да се въведе такъв базов доход – по 500 лева за възрастен и 250 лева за всяко дете, независимо от броя на децата в семейството.

„Така, ако едно семейство с пет деца взима такъв базов доход, изчисленията сочат, че едно семейство може да се издържа, без да работи”, заяви Делирадева. На въпрос дали е справедливо да получаваш гарантиран доход, без да работиш, тя отговори, че това би дало възможност на човек да се развива.

Според бившия социален министър Иван Нейков това е една много красива илюзия, много чуваема в едно бедно общество.

Той отбеляза, че всяко решение на референдум в Швейцаря се базира на огромна информираност и не се съгласи с тезата, че швейцарците не са знаели точно какво гласуват. „Това са хора, които знаят къде отива всеки франк, който плащат като данъци”, аргументира се Нейков.

Той обясни, че такъв безплатен доход в България има от десетилетия, визирайки безплатното образование, безплатната система за социално подпомагане, безплатната бърза помощ. „Всичко това са услуги, дейности, които хората получават”, заяви Нейков.

Според него ако един ден се решава такъв въпрос в България, трябва да решим дали всички тези услуги ще са платени и ще получаваме просто една сума и толкова. 

Нейков е категоричен, че източникът на такива пари са данъците. „Тези пари идват от бюджета на държавата, а за да влязат в бюджета, друг път няма - само през данъци”, заяви Нейков. 

„Нашата данъчна система не позволява отделянето на ресурс, по-голям от сегашния за социално подпомагане, грижи, услуги”, коментира той. За да получим повече услуги, трябва да съберем повече пари през данъците, заяви експертът.

Той посочи, че ако след много години у нас се тръгне към безусловен базов доход, той трябва да е логичен, тоест да е ясно откъде ще дойдат парите, за какво ще се използват и какъв ще е резултатът.

„В българските условия не е възможно да бъде осигурен финансов ресурс за подобно нещо. Това може да стане само с увеличаване на данъците”, подчерта Нейков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 4
Pivoley
преди 7 години
Ако България реши да въвежда ББД, то същият би бил нещо от сорта на 60 лв. - 80 лв. на месец, не повече, при едновременно отпадане на всички останали социални помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 5
vzhekoff
преди 7 години
Страхотна идея - минимална заплата 400 лв. и базов доход 500. Значи ?Малоумие пълно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
sunlight
преди 7 години
Да бе има ББД под формата на некачесвени псевдо социални услуги. Не е ли по -дбре да давате ваучери и всеки на пазарен принцип да избира къде да се лекува и учи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
fras
преди 7 години
Част от заблудата, поради която беше взето това решение, е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите, заяви пред Нова телевизия Делирадева. По думите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
fras
преди 7 години
Част от заблудата, поради която беше взето това решение, е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите, заяви пред Нова телевизия Делирадева. По думите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 8
IQ96
преди 7 години
Не мога да се съглася, че лъжат и двамата. Нейков за мене е прав, а що се касае за госпожата-тая изобщо ако има дипломи, сертификати и други бумаги- да вземе да си ги изяде или нещо друго... (Зависи от качеството на хартията). А за "простите " швейцарци хич и да не говорим, че е направо смешно наши "капацитети" да ги обсъждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
"Той обясни, че такъв безплатен доход в България има от десетилетия, визирайки безплатното образование, безплатната система за социално подпомагане, безплатната бърза помощ. Всичко това са услуги, дейности, които хората получават, заяви Нейков."Нейков разбира се е прав, но - може би от чиста разсеяност, пропуска да каже, че тези услуги са запазени не за "хората" по принцип, а само за един точно определен етнос !!!! Елементарни изчисления, базирани на данните от Центърът за демографска политика показват, че всеки т.нар. "ром" получава ББД между 250 и 300 лв - и то като чисти пари - извън безплатните екстри, които ползва и които пак ние плащаме. Като изключим от бройката тия, които живеят от честен труд и по тая причина не получават нищо (около 10%), *** твърдо са на 300+ лева ежемесечно.Тоест при нас има ББД... ама само за някои - етнокомунизъм за едни, а за другите робски труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
ivanrog
преди 7 години
Ама защо и двамата трябва да лъжат?!? Лъжа е, че няма да се вземе от работещите, защото данъците облагат тия, които работят, както е лъжа, че вкичкж ще е от нови данъци, защото идеята на този доход е да се премахне цялата съществуваща социална система и да се замени с нещо просто. Сега за тази дейност отиват най-много средства, но това не е зсравеопазването и образованието, както лъже Нейков и го знае много добре. Истина е, че ще има някакъв ръст на БВП, заради повешената покупвателна способност, но ще има и допълнителна инфлация, заради повешените разходи. За бедно общество като нашето, единствения плюс е намаляването на кражбите, което е много, поне според мен. А за това, кой какъв стимул щял да има, смятам, че при положение, че сега пенсионерите вземат по средно около 300, отделянето на повече от това би било самоубийство за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 9
993
преди 7 години
Кака ви *** ще го предложи на референдум като едното нищо. Бялата Златка може да обяви референдум за минимална работна заплата 1000 лв. и минимална пенсия от 500 лв. Веднага ще се вържат балъците, а от къде ще дойдат парите никой не го интересува! Швейцария е богата страна и въпреки това швейцарците не са съгласни, защото са рационални хора. Няма права без принос! Точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още