IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само МВР и прокурори могат да разследват незаконна банкова дейност на популярни каси

Във финансовото министерство не са постъпвали такива сигнали, заяви Владислав Горанов

12:53 | 15.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Само МВР и Прокуратурата могат да разследват сигнали за незаконна банкова дейност на  кредитни кооперации и взаимоспомагателни  каси (ВСК). Министерството на финансите няма такива правомощия. Това съобщава министърът на финансите Владислав Горанов в писмен отговор към народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Двамата му отправиха въпроси за дейността на  кредитните кооперации след фалитите на популярни каси в Дупница и Сливен.

В Министерството на финансите не са постъпвали сигнали за незаконна банкова дейност, осъществявана от кредитни кооперации и взаимоспомагателни  каси, уточнява Горанов.

Той допълва, че кредитните кооперации и популярни каси не са част от банковия сектор в страната, тъй като нямат лиценз за банкова дейност.

Дали те нарушават забраната и все пак извършват такава дейност в нарушение на чл. 252 от НК, може да бъде проверено от МВР и Прокуратурата.

„При постъпване на информация за незаконна влогово-кредитна дейност в МФ, министърът би могъл само да сезира компетентните органи. Подобни сигнали не са постъпвали. По действащото законодателство министърът на финансите няма правомощия да извършва подобен тип проверки“, се казва в отговора на Горанов.

Той съобщава, че НАП е извършила 18 проверки на кооперации, регистрирани с името популярна каса. Четири са по несъстоятелност, пет по прихващане или възстановяване, 8 за установяване на факти и обстоятелства и една ревизия. В резултат на ревизията са установени допълнителни задължения по ЗДДС.

В допълнение, на Кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса“  е извършена проверка по несъстоятелност. Изготвен е доклад с предложение за ревизия, която не е приключила.

Търговската взаимоспомагателна кооперация „Сливенска популярна каса“ е с прекратена регистрация. Спрямо кооперацията са извършени две проверки, като повод за тях са подадени уведомления за откриване на процедура по завеждане на иск за откриване на производство в несъстоятелност по ДОПК.

Действащите в момента организации, носещи наименованието взаимоспомагателни каси, кредитни кооперации и популярни каси, съществуват в няколко различни правни форми, се пояснява в отговора:

Кооперации, регистрирани по Закона за кооперациите в Търговския регистър;

Сдружения с частна полза по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани в Окръжните съдилища и в регистър БУЛСТАТ;

Взаимоспомагателни каси към предприятия, включително и към кооперации, и професионални съюзи, които подлежат на регистрация само в  БУЛСТАТ. 

Към момента в Търговския регистър са вписани най-малко 57 кредитни кооперации/популярни каси, от които 26 са регистрирани от БНБ като финансови институции – взаимоспомагателни кредитни кооперации на частни земеделски стопани по Постановление 343 на МС от 30.12.2008 г.

По данни от  БУЛСТАТ 11  взаимоспомагателни каси са регистрирани като сдружения (ЮЛНИЦ в частна полза) и 93  взаимоспомагателни каси са регистрирани с правна форма „взаимоспомагателна каса“ (ВСК).

Следва да се има предвид, че част от съществуващите ВСК не са вписани в  БУЛСТАТ, информира финансовият министър.

Според него, проблемът със свързаността на лицата в кооперациите и сдруженията не седи по същия начин, както при търговските дружества заради риска от източване. Лицата участват в кооперациите с встъпителна и дялова вноска (при кооперациите и ВСК), членски внос (при сдруженията). Често членовете са стотици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още