IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете отвори процедури за над 80% от средствата по ОПИК 2014-2020

Стартират пазарни консултации за отчитане на нуждите на потенциалните инвеститори и предприятията, търсещи финансиране

10:05 | 28.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД (ФМФИБ) стартира пазарни консултации по финансов инструмент „Фонд Мецанин/Растеж“ (ФМР). Това е третият пореден публикуван финансов инструмент, съ-финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), съобщи Министерство на финансите.

Целта на пазарната консултация е да се постигане оптимална структура на ФМР, отчитайки актуалната ситуация на пазара, нуждите на потенциалните финансови посредници, заинтересованите частни инвеститори и предприятията, търсещи достъп до подобен вид финансиране.

Със стартирането на консултациите по този инструмент към пазара е насочен над 80% от общо предоставения за управление от ФМФИБ ресурс по дялови и квази-дялови финансови инструменти по програмата.

Инструментът „Фонд Мецанин/Растеж“ е с бюджет 40 млн. евро от ОПИК 2014-2020 г., като се очаква да бъде привлечено частно финансиране от близо 27 млн. евро. Фондът ще инвестира в малки и средни предприятия (МСП) с потенциал за растеж и в зряла фаза на развитие, предимно чрез дялово и квази-дялово участие.

„Фонд Мецанин/Растеж“ може да осигури достъп до алтернативно финансиране за МСП с високи темпове на растеж и с планове за разширяване на дейността в България и чужбина, да подпомогне разширяването на производството и капацитета, както и развитието на нови продукти, се посочва в съобщението.

Наред с това от министерството съобщават, че инструментът ще обърне особено внимание на укрепването на управленския капацитет, корпоративното управление и системите за отчетност на финансираните предприятия с цел повишаване на конкурентоспособността.

Стартиралият пазарен тест цели оптимизация на структурата на „Фонд Мецанин/Растеж“, за да отговаря на пазарните нужди, и е насочен към заинтересовани страни като например фонд мениджъри, инвеститори, потенциални крайни получатели и други.

С цел по-ефективното провеждане на потенциалните дискусии във връзка с характеристиките на продукта, е препоръчително участниците в интервютата да подготвят кратка инвестиционна презентация или обобщена информация относно пазарните възможности, потенциалната инвестиционна стратегия и инвестиционни процеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още