IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Банките в България трябва да решат проблема с провизирането

Нарастването на заплатите в сравнение с производителността на труда ще е предизвикателство пред икономиката, прогнозираха експерти на агенцията

17:40 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимкаи: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимкаи: Архив, Ройтерс

Ниско ниво на дълг

„Ако купите ДЦК, българската държава има голяма възможност да си плати задълженията", коментира Рита Бабихуга, асистент-вицепрезидент и старши анализатор в Moody's Investors Service.

Тя напомни, че в края на май международната кредитна агенция запази кредитния рейтинг на България BAA 2 със стабилна перспектива, който отговаря на средна оценка със спекулативни елементи и умерен кредитен риск в дългосрочен план.

„За стабилността на институциите и политиките България получава умерена оценка с сположителна перспектива. Институционалната стабилност в икономиката е висока  – оценяваме приходите, които позволяват дългът да се обслужва, но рисковете остават", предупреди тя. Остават политическите рискове на държавата, а в в банките рискът е малко завишен заради случилото се с КТБ през 2014 г.

Като податливост на рискове Бабихуга подреди икономиката на България до страни като Италия, Испания, като същевременно я причисли към групата на Колумбия, Панама и Филипините.

„Сред положителните фактори, които определят кредитния риск, е определението за българската икономика като изключително гъвкава, с устойчиви прогнози за растеж в средносрочен план в сравнение със съседните държави. България демонстрира стабилен финансов растеж и има предсказуема политика на макрониво", потвърди старши анализаторът на Moody's Investors Service.

Предизвикателствата остават

Според нея обаче българската икономика е малка и това е минус за нея, „защото растежът няма да се ускори заради миграцията, ограниченията на работната сила и качеството на институциите".

„Има изоставане и липсва устойчивост при институции, от които зависи върховенството на закона. Към отрицателните фактори, които влияят на икономическия растеж, се нарежда и корупцията. Структурните ограничения на икономиката  ще продължат да оказват влияние заради недостатъчното предлагане на качествена работна сила, което се дължи на разминаването мужду търсене и предлагане“, преценява експертът. 

Тя напомни, че преди глобалната финансова криза през 2007-2008 г. българската икономика се представяше стабилно, но вътрешната банкова криза е оказала влияние върху инвестиционната дейност и вътрешното потребление, затова възстановяването е много по-бавно в сравнение с държави като Чехия и Словакия.

Анализът на Бабихуга показва, че в другите държави вътрешното потребление се възстановява по-бързо, „но не и за България, в която едва през 2015 г. се наблюдава ръст на вътрешното потребление, като влияние за това оказва  работната сила и заетостта, малко по-високата покупателна способност, която се дължи на увеличението при възнагражденията“.

„Очаква се тази тенденция да продължи и това ще се дължи на банковата система, която е в добро здраве и кредитира бизнеса и домакинствата, като влияние за това ще оказва и развитието на региона", прогнозира специалистът на Moody's Investors Service. "Растежът ще се движи от частното потребление  и нетният износ ще е сериозен фактор.“

Тя подчерта, че нивата на дълга са ниски и доколко те ще се запазят такива, ще зависи от фискалната позиция, която сега е благоприятна, но ако се поддържа стабилно ниво на буферите.

Отчитаме, че България е в състояние да произвежда растеж, но за международните индикатори е важно да се осъществи контрол върху корупцията, при която се наблюдава известно понижение през 2016 г., обясни Бабихуга.

Тя отчете, че като цяло индикаторите за бизнес климата за конкурентоспособността на България са по-добри в сравнение със съседни държави, но не и в в глобален план.

Сред основните предизвикателства анализаторът на Moody's Investors Service посочи нарастването на заплатите в сравнение с производителността на труда и предупреди, че „ако това продължи, страната ще загуби конкурентното си предимство в сравнение с Румъния, например“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още