IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на банковата система се увеличи с 4,78% в края на май

Разходите на кредитните институции за обезценка на заеми паднаха с 25% на годишна база

22:08 | 30.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През месец май се наблюдава месечен растеж на печалбата на банковата система, на активите и депозитите, като намаляват разходите за обезценка по кредити и вземания, отчита Българската народна банка (БНБ).

Към 31 май 2017 г. натрупаната печалба на банковата система се увеличава с 4,78% на годишна база до 526 млн. лева, изчисли Investor.bg

Динамиката на баланса на системата е повлияна от увеличението на депозитите в банките, на паричните салда при централни банки и другите депозити на виждане, както и на инвестициите в дългови книжа.

Ликвидната позиция е стабилна, като банките поддържат ниво на ликвидните си активи над препоръчителното, показва анализът на централната банка.

През месец май ликвидните активи се увеличават с 1,6% до 30,5 млрд. лева, като коефициентът на ликвидност, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е висок – 37,87%.

Спрямо края на април общите активи на банковата система се увеличават с 0,4% до 93,4 млрд. лева.

Позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане нараства с 2,4%, основно при други депозити на виждане, а делът ѝ в активите се повишава до 20%.

При инвестициите в дългови и капиталови инструменти също се наблюдава растеж – с 1%, като делът им в балансовото число достига 14,2%.

Балансовата сума на кредитите и авансите бележи намаление с 0,5%, а делът ѝ в активите – понижение до 60,8%.

Брутният кредитен портфейл (без кредитите и авансите за секторите Централни банки и кредитни институции) възлиза в края на май на 55,1 млрд. лв. и бележи намаление през отчетния месец с 0,1%, което е повлияно от продажби на кредити.

Спад е отчетен в заемите за нефинансови предприятия (с 263 млн. лв.) и за сектор Държавно управление (с 38 млн. лв.).

Увеличават се кредитите за домакинства (със 193 млн. лв.) и за други финансови предприятия (с 36 млн. лв.).

Депозитите в банковата система нарастват с 0,6%, до 79,7 млрд. лв.

Увеличение има при спестяванията на бизнеса (с 478 млн. лв.) и при кредитни институции (с 66 млн. лв.), а намаление – при секторите Държавно управление (с 44 млн. лв.), Други финансови предприятия (с 31 млн. лв.) и
при домакинствата (с 27 млн. лв.).

Разходите за обезценка на кредитите и вземанията за първите пет месеца на 2017 г. са 207 млн. лв. и падат с 25% на годишна база. Към 31 май миналата година те бяха 276 млн. лв.

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на май 2017 г. е 11,9 млрд. лв. През месец май той намалява с 0,5% главно поради разпределяне на дивиденти, обясняват от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Brian Gomez
преди 6 години
Оферта за заем @2% процент!!!Нашата компания е правна организация, създадена, за да помогне на хората, които се нуждаят от помощ като финансова помощ. Ние сме USA базирана финансова компания.Ние предоставяме юридически заем решения на физически лица и бизнес собственици, които се нуждаят от пари в брой. Така че, ако имате финансови затруднения или финансова бъркотия и имате нужда от пари, за да започнете собствен бизнес или имате нужда от заем, за да уредите дългове или да плащате сметки, започнете добра сделка или трудност при получаване на повече заеми от местни банки, Свържете се с нас днес: carlylefinancialsolutions***gmail.comГ-н Brian
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още