IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ предупреди банките да внимават при отпускането на жилищни заеми

Централните банкери настояват да се следи съотношението между размера на новоотпуснатите кредити и стойността на ипотекираните имоти

22:28 | 17.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Спад на неослужваните заеми

В сравнение с края на юни, през третото тримесечие на 2017 г. брутните необслужвани кредити и аванси намаляват с 1,7% (158 млн. лв.) до 9,3 млрд. лв. Същевременно брутните кредити и аванси са увеличени с 4% (3,1 млрд. лв.) до 81,3 млрд. лв. В резултат на това делът на брутните необслужвани кредити и аванси в периода юли-септември се е подобрил до 11,4% в края на третото тримесечие на 2017 г. (при 12,1% три месеца по-рано).

На годишна база размерът на необслужваните кредити и аванси намалява с близо 1,2 млрд. лв., а делът им в кредитите и авансите спада с 2,3 процентни пункта.

Нетната стойност на необслужваните кредити и аванси, представляваща остатъчният риск в банковите баланси, също следва низходящ тренд и в края на септември 2017 г. възлиза на 4,5 млрд. лв., или 5,9% от общите нетни кредити и аванси.

Дял на необслужваните кредити и аванси в общите кредити и аванси на банковата система

В края на септември общата натрупана обезценка (по обслужвани и необслужвани кредити и аванси) в банковата система достига 5,1 млрд. лв., което е със 71 млн. лв. (1,4%) повече спрямо края на предходното тримесечие.

Степента на покритие с обезценка на брутните необслужвани кредити и аванси се повишава до 51,9%, като подобрение има както спрямо предходното тримесечие, така и в годишен хоризонт.

Структура на необслужваните кредити и аванси по сектори към 30 септември 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още