IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Не търсим евтин дивидент от присъединяването ни към еврозоната

Евродепутатите определиха желанието на България да се присъедини към еврозоната като „признак за умно мислене“

17:54 | 24.01.18 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; Ройтерс</em></p>

Снимка:  Ройтерс

България не търси евтин дивидент от присъединяването си към еврозоната, ние стриктно спазваме фискалните правила на ЕС и сме си научили уроците от 90-те години. Това заяви българският финансов министър Владислав Горанов по време на дебати в комисията по финанси в Европейския парламент (ЕП), излъчени във видеосистемата на институцията.

Той представи приоритетите на страната ни като председател на Съвета на ЕС, изтъквайки фокуса ни към Банковия съюз, укрепването на икономическия и монетарния съюз, както и корпоративното облагане в общността.

България има установен валутен борд и българският лев е фиксиран към еврото вече повече от 20 години, каза още Горанов пред европейските депутати. Затова и страната ни няма да загуби конкурентоспособност на икономиката си – и сега централната ни банка няма функции да определя монетарната политика, каза още финансовият министър.

„Ние сме включени в кръвоносната система на еврозоната като едно външно тяло“, каза още той и допълни, че като цяло страната ни се влияе от политиката на ЕЦБ и състоянието на еврозоната.

България не е заплаха за еврозоната – от гледна точка на фискалните правила сме добър, а не лош пример, увери още Горанов.

Евродепутатите определиха желанието на България да се присъедини към еврозоната като „признак за умно мислене“. 

По време на дискусията бяха повдигнати въпроси за увеличаване на публичните разходи и повишаването на заплатите, за да се ускори икономическото развитие, както и за ефективността на Кохезинната политика.

Според българския финансов министър нивото на задлъжнялост в общността е доста високо и попита дали разходите за повишаване на доходите трябва да става за сметка на дълговете и поясни, че не вярва, че автоматичното увеличаване на разходите води до икономически растеж.

"Безграничното увеличавне на разходите за сметка на дълг не е далновидна политика. В София не го прилагаме", категоричен беше той.

Горанов коментира и Кохезионната политика, като заяви, че тя е изиграла съществена роля за увеличаване на брутния вътрешен продукт на страната ни. 

По отношение на Brexit и новата финансова рамка Горанов отбеляза пред евродепутатите, че на този етап разговорите за финансирането на бюджета се водят по грешен начин. Първо трябва да определим политиките, а след това - да ги изпълним със съдържание, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 35 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
Винаги ще се намери някой *** да дава минуси на истината, ти от кои си, от тези които вярват на лъжи и манипулации, или от тези които злоупотребяват с положение, че се дразниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 3
thehappyroger
преди 6 години
После и в апартаментчетата по чужбина ще ви намерим, мутри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
Те си мислят, че това е някакъв майтап, детска игра с живота на хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
И аз в началото като се появиха сикаджиите и гласувах за тях с надеждата, че най-после ще дойде някой, който да краде по-малко от висаджиите, уви нищо подобно, по-малкото зло ще се окаже по-голямото зло накрая, всичко ще има мн тежки последствия за страната, описал съм какви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Надявам се че скоро ще бъдат принудени да си дадат оставката заради растящото недоволство срещу Истанбулската конвенция, която ГЕРБ са решили да приемат на всяка цена. Затова вече ГЕРБ = Геьове за Европейско Разсипване на България.Очаквам дори да се стигне до протести . Жалко само че най-вероятно гнидите от БСП ще се опитат да се изкарат водачи на протестите но сега най-важното е да се свали това корумпирано и продажно правителство. Съжалявам че навремето когато смениха Тройната коалиция бях активен поддръжник на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
Вие си помислихте, че може да се разбивате да крадете завинаги и някой частен сектор постоянно след това да покрива дупките от злоупотребите, вече няма да има кой, драга ми политическа класа и масонски бизнес елит на България, след 2030-та няма да има пари и за пенсии, предстои да го видите и преживеете, даже МВР ще се надигне с/у вас :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
Хаха, 2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, малкия и средния бизнес почти е фалирал и без въвеждането на еврото, в мутренската *** качеството на живот се повишава заедно с цените, както всеки път :D Ще видим до кога българският народ ще може да си плаща за такова високо качество на живота, аз казвам до 2025-та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Хаха,изобщо няма да е евтин даже..*Какво мисли Меркел за българското черноморско руско анклавче, където акустират "туристическите" платноходки на Бойко? Или тя говори за Шенгенска сигурност по границата с Турция, а не .. с "морето"Е владко, големи сте шегаджии в тоя ГЕРБ, начи ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 6
al4en
преди 6 години
Владко какво ще правите с валутния резерв не казваш след като го освободите,, не съм чел статията на съм сигурен, че не го споменаваш,, не е луд този дето яде баницата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още