IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете трансфера на пенсионни вноски, призоваха експерти

По-високите вноски ще допринесат за устойчивост на пенсионната система, препоръчаха на конференцията "Многостълбовите пенсионни системи в Европа – ползи и бъдеще"

20:45 | 11.04.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: БАДДПО</em></p>

Снимки: БАДДПО

Предизвикателствата на пазара на труда

Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи факти, според които тенденцията е на сто души, които излизат в пенсия, пазарът на труда да се попълва едва с 63, които са навършили 18 години. Спасението според него е в капиталовия стълб, защото в близките години промяна не се очаква. „При 14 млрд. лева активи в пенсионната система съотношението на активи на пенсионните фондове към БВП в България е 12%, докато в първите шест държави в света то е над 60%“, коментира бизнесменът. Той също е на мнение да се промени коефицентът на заместване.

Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК „ДСК Родина“, настоява да има политическа воля да се проведе  дългосрочно планираната пенсионна реформа. Като много важно условие за това той посочи Националната агенция за приходите да е безкомпромисна с неизрядните осигурители. Той препоръча да се финализира фазата на изплащане с гаранциите, като се надява проектът да се приеме до края на годината.

Ася Гонева, изпълнителен секретар на КНСБ, потвърди, че синдикатите са против прехвърлянето на вноски между първия и втория стълб. Като абсурд тя определи липсата на проверки на фирми, които са на бюджетна издръжка, но не правят вноски. Абсурд по думите ѝ е петгодишната давност  за опростяване на невнесени осигурителни вноски на работниците.

Бойко Атанасов (вляво), председател на КФН, и Ивайло Иванов, управител на НОИ

“PensionsEurope насърчава да се разшири обхвата на осигуряващите се във втория стълб и много европейски държави вече модернизират пенсионните си системи. Но 12 от 19 държави в Европа трябва да реформират системите си. Трябва да убедим Европейската комисия, че има нужда от по-високи вноски. В PensionsEurope обсъждаме по какъв начин да се повлияе на пенсионната политика, когато се говори за възможностите на втория и третия стълб“, посочи Янвилем Боума, председател на PensionsEurope.

Той потвърди, че европейската система е много разнообразна – някои държави имат силни пенсионни системи  от втория стълб, други разчитат на държавното пенсионно осигуряване. Различен е и заместителният доход в пенсията, като за работещите в Северна Европа той е повече от 90%.

„В Полша например доходът на заместване до 2025 г. ще падне на 40% и трябва да се вземат мерки, предупреди Боума. – В някои държави като Румъния вторият стълб на задължителното доброволно пенсионно осугуряване е под политически натиск на правителството и това ни притеснява. Във Великобритания и Ирландия обаче са постигнати много добри резултати в пенсионните си системи и тази тенденция може да се последва и от другите европейски държави с по-високи нива на пенсионните вноски, но трябва да се прецени дали няма да настъпи отлив.“

Повече индивидуален принос

„ЕК е запозната със ситуацията в Румъния и се надявам скоро да излезе с препоръки. Обсъждаме и  общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване (РЕРР), който допълнително ще вдигне капацитета на пенсионния модел, но дали отговаря на пазара регулаторната рамка. Важно е да включим повече активи в пенсионната система, препоръча Боума. – Но се надявам на национално ниво да се прояви повече политически разум, защото във фазата на изплащане зависим от икономиката, затова включването на повече активи е важно за пенсионните фондове.“

Янвилем Боума смята, че пенсионната система на всяка държава е национален проблем  и трябва да остане такъв, а ролята на PensionsEurope е да помага на тези системи да разчитат на улеснение от европейските институции.

Мати Леппала, председател на PensionsEuroре, вярва, че спестяването в пенсии подпомага държавното обществено осигуряване, което в много случаи е затруднено. „Засилва се интересът към индивидуалните спестовни схеми, но пенсионните системи са поставени под натиск от пазара на труда. Европейската комисия не може да диктува на държавите-членки на ЕС как да разработят своите национални пенсионни системи“, убеден е той.

Леппала съобщи, че ЕК е приела рамката на РЕРР на 4 април. „Сега е трудно да се прецени какво ще е влиянието и ще мине време докато започне да са предлага общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване и да се прецени какви са ползите за потребителите и обществото, но този продукт ще позволи на хората да спестяват по-добре. Това е нова идея и ново предизвикателство, и ще покаже как Европа се движи напред и какво е състоянието на капиталовите пазари“, прогнозира председателят на PensionsEuroре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
Райя
преди 5 години
Безсмислено е да си държат хората всички пари само в НОИ, при положение, че има други по- добри оферти. Всеки си има глава на раменете и си решава сам, но какво ще стане ако някой ден тези пари свършат или изчезнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
I
преди 5 години
Аз говоря за пасивни доходи от наеми в продължение на десетки години, ти ми говориш за цени на квадратен метър и поскъпване или поевтиняване на апартаменти...Какво ме интересува цената на недвижимия имот, инвестицията е направена за пасивен доход от наем. Дали цената на актива ще нараства или спада няма никакво значение, има значение цената на наема!!! Този, който влага пари за наследяеми пасивни доходи от недвижими имоти не се интересува от флуктуацията в цената на недвижимия имот, а от паричния поток, който генерира актива...То влага парите си в нещо, което всеки месец му носи пари, с които да си покрива разходите....И след като умре, доходите му от тази инвестиция ще бъдат наследени от бъдещите поколения.И САЩ и Германия изсмукват човешки ресурс за да захранват империите си. Там, в тези страни, е идеално да се инвестира в достъпни като цени жилищни блокове, за отдаването им на прииждащите от всички краища на света...Не бъркай понятията за инвестиции. Аз говоря за пасивни доходи от активи носещи постоянен паричен поток, ти говориш за цената на недвижимите имоти.Какво те интересува дали цената за машината за пари спада или се качва, щом като всеки месец ти генерира парите, с които да си купуваш храната, плащаш си тока и като знаеш, че и след смъртта ти тази машина ще дава пари (пасивни доходи) и на децата ти, на внуците ти, че дори и на праправнуците ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Пасивните инвестиции почти никога не носят доходи по-високи от инфлацията т.е от реалната инфлация не фалшивите стъкмистики на нси. Какъв е смисъла да да се влагат пари, в нещо, което не само не запазва стойността си, а върви само надолу спрямо например храните, енергията и горивата. Точно такъв актив е жилището за отдаване под наем. За да поскъпнат жилищата 2 пъти за този период токът ще е скочил 8-10 пъти, хлябът ще скочил 4 пъти, а газът поне 6 пъти. Никой не инвестира в жилища надявайки се на добри продажби и печалба, а точно обратното надеждата е да се преперат пари от друга незаконна дейност, да се източват банки и шарани инвеститори на "зелено" и надеждите винаги са свързани с бъдеща инфлация, която ще изтрие дълговете. Шараните обаче забравят, че инфлацията няма да доведе до поскъпване на имотите, а на хляба, лекарствата, бензина и тока и ще срине цената на имота противно на очакванията. През 1997 цената на жилищата беше с около 90% по-ниска отколкото е била през 1980 в $ във всички наши големи градове включително и в района където Цветанов купи от Артекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
I
преди 5 години
Говоря за частен инвестиционен фонд с наследяеми пасивни доходи от достъпни жилища в цели блокове в центъра на големите градове...И инвестиции не само в България, а и по света...Най-големите фондове, като Блякрок, купуват жилищни блокове с 200-300-400 апартамента и ги отдават под наем...В момента се влагат стотици милиарди в големи жилищни сгради с много апартаменти...Цените на жилищата по света са толкова високи, че хората са принудени да живеят под наем....Това е целта...да живеят под наем!Аз просто наблюдавам тенденции и си мисля за такъв фонд, в който хората да диверсифицират, и да знаят, че инвестициите им ще бъдат наследяеми..Готов съм да създам един такъв фонд. И да вложа всичките си пари в него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Това, което предлагаш е меко казано самоубийствено. Да вложиш парите за пенсии в активи, чиято цена може да върви само в една посока т.е надолу не е особено умно не мислиш ли? Кой ще взема под наем тези апартаменти при положение, че млади хора почти няма - римляните и бежанците ли и с какви пари смятат да си плащат наема? То и сега поне 20% от апратаментите в големите ни градове са празни и често отнема по 6 месеца и дори 1 година да се намерят наематели за много от крайните квартали на столицата ни, а това ще стане още по-зле в бъдеще. Ти сериозно ли си готов да вложиш и 1 лев, а не парите си пенсия в подобни активи?? Най-добре е пенсионната система да се закрие и да се премине на модел, при който пенсия и осигуровки няма, така всеки ще е отговорен самостоятелно за себе си и може да се сърди само на себе си ако няма пари да живее нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
Надали са чак 900 000 хрантутника, но иначе написаното е вярно. Тия не плащат нито здравни, нито пенсионни осигуровки - и здравната и пенсионна система са в колапс заради тях. Поне работата си да вършеха както трябва... ама те и това не правят !!! Мpъсни садии и прокурори, дето пускат безнаказани дори убийци, вземат 3-6 000 на месец, а не плащат нищо, щото са бедни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
I
преди 5 години
Решението е в частни инвестиционни фондове, влагащи в активи, например достъпни апартаменти под наем в големите градове, носещи пасивни доходи за вложителите, които да са наследяеми. Какво става с пенсиите на починалите преди навършване на пенсионна възраст? Те в България никак не са малко.Защо на държавните служители, които, както всички виждаме, имат по няколко апартамента, за по няколко стотин хиляди евро, не се удържат пари за пенсии?Щом като имат пари за апартаменти, значи имат пари и за вноски за пенсии.И без това взимат едни от най-големите пенсии.При 900 хиляди държавни служители, това са много пари...Които не само ще стабилизират пенсионната система, а и ще я бетонират...Не виждам някой политик или държавен чиновник дори и дума да споменава по темата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още