IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да финансираш идеи

Четири години и половина потенциалът на инвестициите с рисков капитал расте, подпомогнат от финансовите инструменти на Фонда на фондовете

08:30 | 26.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Идеи за растеж

Фонд на фондовете избра Обединение „Витоша Венчър Партнърс“ да управлява втория публичен фонд за стартъпи в най-ранните фази от тяхното развитие, които оперират предимно във високотехнологичните индустрии. 

Размерът на публичните средства е 35,6 млн. лева, като отделно ще бъде мобилизиран частен капитал от най-малко 10%. Избраният посредник ще финансира най-малко 76 предприятия, като размерът на инвестициите във всяко едно от тях е в диапазон от 30 хиляди до 2 млн. лева.

Фондът ще идентифицира и подкрепи перспективни стартиращи компании като им помага с капитал и ноу-хау, срещу което ще придобие миноритарен дял в капитала им.

Иновации за надграждане

Финансовият посредник „Ню вижън 3“ ще реализира третия фонд за ускоряване и начално финансиране от 53,4 млн. лева за инвестиции в стартъпи с иновативни бизнес идеи.  Чрез него ще се стимулират високотехнологични предприятия със силен екип и доказан бизнес модел, като приоритетните сегменти са разработки на изкуствен интелект, блокчейн технологии и финтех иновации. Той също предоставя стратегическа и управленска подкрепа на компаниите, както и менторство.

В края на май Фонд на фондовете подписа договор с „Морнингсайд Хил“ ООД за управление на Фонд за рисков капитал, който ще инвестира 67 млн. лева, като 47,1 млн. лева от тях са предоставени от Фонд на фондовете, а останалите са под формата на частно съфинансиране.

Високо-технологични фирми с изразен рисков профил кандидатстват за финансиране, за да разраснат дейността си. Това, което отличава инструментът, е значителният размер на индивидуалните инвестиции, които ще бъдат осъществени за всяка подкрепена компания, от 1,5 до 7 млн. лева. Прогнозите са през  януари да се подпишат и първите договори.

Да стъпиш на пазара

Уникален по рода си продукт предоставя Фонд Мецанин/Растеж. Фонд на фондовете проведе и процедура за избор на фонд мениджър за най-големия си фонд за дялово инвестиране, който предвижда реализация на публични средства в размер на 75,3 млн. лева, с допълнителното частно финансиране от минимум 28,5 млн. лева.

Фондът ще финансира фирми в зряла фаза и с потенциал за растеж. Като доказателство за качеството на структурата на инструмента, процесът привлече четири изключителни като качество инвестиционни екипи с богат международен опит. Всеки един от тях би допринесъл значително към развитието на цялостната екосистема в страната, когато приключат всички елементи от процедурата за договаряне и се изпълнят условията за старт на инвестициите в компании.

Догодина се очаква да заработи и уникалният по рода си Фонд за технологичен трансфер, по който вече изтича срока за кандидатстване на професионален фонд мениджър. Целта на инструмента е да подпомага научно-базираното предприемачество и приложните изследвания, като се стреми да задълбочи връзката между науката и бизнеса.

Заеми за по-красиви и удобни градове

Най-големият по размер на публичните средства инструмент на Фонд на фондовете е Фонд за градско развитие, насочен основно към финансирането на градската среда. Благодарение на заделените над 350 млн. лева публичен ресурс, ще бъде осигурено финансиране в размер над 540 млн. лева за развитие на българските градове.

От близо година, Фонд на фондовете е договорил управлението на инструмента на два консорциума Фонд за „Устойчиви градове“ и Регионален фонд за градско развитие, които включват водещи институции като ОББ, Банка ДСК, ФЛАГ, Фонд за устойчиви градове. Вече са разгледани и одобрени за финансиране проекти и инициативи, чиято реализация е в ход.

Инвестиции в екология

Фонд на фондовете си партнира с Европейската банка за възстановяване и развитие за осигуряване на значително по размер финансиране на българските ВиК дружества чрез комплексен финансов инструмент, който допълва безвъзмездната финансова помощ. Вече се предоставят инвестиционни кредити в размер на почти 450 млн. лева.

В подкрепа на социалното предприемачество

От близо две години на пазара е финансов инструмент насочен към предоставянето на микрокредити за стартиращи предприемачи и социални предприятия. Партньорите на Фонд на фондовете, Микрофонд и СиС Кредит, вече са кредитирали над сто предприятия, като програмата беше разширена с допълнително договорени средства, като в изпълнението се включи и Първа инвестиционна банка. Друга подобна инициативата започва през следващата година за предоставяне на портфейлна гаранция към още български банки.

Финансов инженеринг 2020 г.

Европейските фондове ще функционират и след 2020 година, но вече изглеждат по различен начин, затова в приоритетите на Фонд а на фондовете е да ползва европейските пари от финансов инженеринг.

Остава  немалък ресурс, заделен за финансови инструменти по оперативните програми. Фонд на фондовете ще продължи с микрокредити по ОП "Иновации и конкурентоспособност".  Другото интересно и важно е финансирането за сектор Отпадъци”.  По предварителна оценка е заложено по тази линия да се дават безлихвени кредити на обща стойност 50 млн. лева.  Прогнозите са по тази линия  привлеченият ресурс от бъдещите финансови посредници да е минимум от 10 %, като средствата от Фонд на фондовете ще са без лихви, такси и комисионни.

Очаква се Европейската комисия да одобри промяна в оперативната програма, с което да бъдат допуснати за финансиране нови дейности.

Фонд на фондовете ще обяви процедура и от догодина ще работи портфейлна гаранция по ОПИК, насочена към иновации и енергийна ефективност. Освен малки и средни фирми, до този ресурс достъп ще имат и големи предприятия. Гаранцията ще е безплатна и за банките, и за крайните получатели, като поетият риск ще е до 80%.

От Фонд на фондовете информират, че една от целите е през 2020 г. да се разшири палитрата от инструменти с ресурс по други програми. Два нови инструмента  ще предоставят финансиране след като се подпишат  договори с Министерството на земеделието, храните и горите за кредитиране на земеделски стопани и по Програмата за морско дело и рибарство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още