IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България официално измести срока за влизане в ERM II за юли

Тогава е възможно да бъдем приети в механизма заедно с Хърватия, заяви премиерът Бойко Борисов

12:41 | 21.02.20 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борисов по време на срещата на върха. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Борисов по време на срещата на върха. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg 

България официално измести досега обявения срок, в който да се присъедини към валутния механизъм ERM II, с няколко месеца по-късно до към юли. Това стана ясно след изявление на премиера на страната Бойко Борисов след срещата му със зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис в Брюксел. Борисов участва на извънредната среща на върха на ЕС, на която се дискутира многогодишната финансова рамка на съюза.

За новото изтегляне на срока към средата на годината се заговори неофициално още в началото на седмицата, а в четвъртък самият Домбровскис потвърди това в свое интервю за БНР, който по-рано през седмицата е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов. 

„Казах, че по-полека трябва да вървим към еврозоната. Това беше вследствие на многото интервюта на кой ли не, с негативни примери. Мисля, че колегите много добре ме разбират. Дискутирахме, че българският парламент е гарант с декларацията, която е приел, за курс лев-евро. И по принцип таймингът е юли, а не април. Тогава и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани. Дотогава българските банки трябва много внимателно да си наблюдават капиталовата състоятелност (има предвид капиталова адекватност, б. ред.), за да нямаме някакви допълнителни пречки. Вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната

"По принцип и България, и Хърватия ще бъдат разглеждани, не заедно, през юли месец. Така че имаме време до юли да се убеждаваме, да се плашиме, да чуеме всички. Дори се замислям за нещо като съвет, както за Зелената сделка, в който да участват всички. Даже, знаете,  вицепрезидентът (на ЕК, б. ред.) беше преди това премиер, той каза – че когато те са влизали, по същия начин е имало подобни страхове, е направил подобен съвет, за да могат хората да се убедят, че това е нещо добро".

На въпроса как смята да постигне този консенсус, премиерът каза, че това може да стане и с подобни срещи като неговата днешна. „Когато вицепрезидент на ЕК, бивш премиер, комисар, който отговаря за това, излезе и каже, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, аз повече от това няма как да убедя. И в същото време пак повтарям – няма държава, приела еврото, която да е станала по-бедна и по-слаба. Точно обратното – еврото е втората валута в света, огромен европейски пазар, Европа на първа скорост. За това работя без сън“.

Пред българските журналисти Домбровскис потвърди, че по отношение на ангажиментите, които се съблюдават от ЕК, нещата са в график. 

Заместник-председателят на ЕК  заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната. 

„Дискутирахме и степента на банковите заздравявания, защото това е тема, по която има да се свърши още нещо. И, разбира се, дискутирахме темата и някои спекулации, касаещи обменния курс. Мога само да съжалявам за това. И, както казах вече няколко пъти, много крайно невероятно е да има друг курс, различен от този, по който левът е привързан към еврото. Няма икономическа логика да се настоява за различен курс“, каза Валдис Домбровскис.  

България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП, отбеляза още Домбровскис.

В четвъртък вечерта, преди началото на участието си в Европейския съвет, Борисов смекчи тона по темата, който бе заел в понеделник, като каза, че иска национален консенсус и "всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата".

"Ние, като държава, сме подписали договор с ЕС, където сме приели като ангажимент да приемем еврото. Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, един министър и от една партия, ако щете, защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото", добави Борисов. "Канеха Стив Ханке, всички да кажат нещо за еврозоната, да изляза аз виновен, като на инат. В момента, в който аз казах по-полека (...), изведнъж вчера, днес, постоянно чувам за еврозоната. Такава подкрепа не съм очаквал", заяви премиерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 15 rate down comment 9
крас
преди 4 години
Проблема свързан с отлагането за месец юли ясно е посочен в изказването на Борисов: "Дотогава българските банки трябва много внимателно да си наблюдават капиталовата състоятелност (има предвид капиталова адекватност, б. ред.), за да нямаме някакви допълнителни пречки" !!!ПРОБЛЕМА Е В ДВЕ БЪЛГАРСКИ БАНКИ НА ЦЕКО МИНЕВ И ИВАЙЛО МУТАФЧИЕВ ОТ ЕДНА СТРАНА И БАНКАТА НА ПЕТЯ СЛАВОВА ОТ ДРУГА, които трябва да преодолеят едни изисквания на ЕЦБ посочени още през юни месец 2019 година. Едната банка трябва да оправи капиталовата си адекватност с привличането на едни 260 мил. ЕВРО, а другата с едни над 40 мил. ЕВРО!!Защо до сега тези две банки не са привели в съответствия с изискванията на ЕЦБ капиталовата си адекватност ?!!! Изобщо в състояние ли са да се оправят с тези изисквания и защо ни превръщат в ТЕХНИ ЗАЛОЖНИЦИ!!ДРУГ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ Е СВЪРЗАН С АКТИВИТЕ НА УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО КОИТО КЪМ 14.02.2020 год са 24 милиарда евро и съгласно ЗБНБ до цент са изнесени и инвестирани в ЗАПАДНИ /европейски/ банки и то при ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ !!Какво ще се случи с тези активи на БНБ , от които близо 5 милиарда евро са фикалния резерв на правителството?!!!ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ЛИ ТЕ И ЩЕ БЪДАТ ЛИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА НИ БАНКА ИЛИ ЩЕ ОСТАНАТ ТАКА С ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ В ЧУЖДИ БАНКИ?!!Не е ли време да се барне Закона за БНБ и централната ни банка да не е само ДЕПОЗИТАР на правителството , но и негов КРЕДИТОР както е и при останалите централни банки в нормалните. Печаливши от подобна промяна ще е не само БНБ която ще замени ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИТЕ с ПОЛОЖИТЕЛНИ ЛИХВИ ПО ЗАЕМИТЕ , но и самото българско правителство коещо ще има възможност да тегли заеми от БНБ при по ниски лихви!!!ВРЕМЕ Е НЯКОЙ В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА НАПРАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА БНБ И РАЗМЪРДА ТЕЗИ ПЪШКАЩИ В АКТИВИТЕ НА УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО 24 милиарда евро !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 5
Dali
преди 4 години
Това е публикация на Григор Лилов - неговите статии са доста субективни, зависи накъде духа вятърът. Не може много да му се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 4
scott
преди 4 години
Тука вече се търкалям от смех!Далечната, ама много далечната 2011 /май тогава беше забравих датирен/, съм правил лотове за намеренитео на борисов да кандидцтваме с ЕСТОНИЯ за ерм2! Сичко беше готомо, естония ни поверва, искаше да ни ПОДАРИ електронно прателство кат техното. за изравняване на кандиатките и като израз на добар воля. И тогава нещо стана, в последния момент ПРЕДАДОХМЕ естониа и исе изсмехме в лицето! Дянков зема 2 милиарда от здравната каза, за да изпълним критериите с дефицитен на 3%! И КАЗАХМЕ НЕ! Естония си канзиатства САМА! И СИ Е С ЕВРОН - ВЕЧЕ. БАЦЕ, ПАК ЛИ ТОЗИ ФИЛМ? нЕТ? НАЙН? НИХТ? Тоз го гледах, знам как завършва. Не е случаен факта, че кат пирехме европердцедателството от ЕСТОНИЯ не можа да се изпъчиш на никви церемонии. ГОРКАТА ХЪРВАТИЯ. И БОЕКО, ЛИЧНО КЪМ ТЕБ! СДВОЯВАНЕТО НА КАНДИАТУРИ ЗА ПО-ЕФЕКТНО ТАКА НЕ Е НА МОДА! Сега,днеска, присединяването към еврона става по друга технологиа. И се цени самостоятелното усилие на кандидата. Уф, мамка му, ного съм стар и помним катк слон. Че и знам как ше свърши сичко туй. С курЦ голем! 1 към 2! сгънат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 7
dikens15
преди 4 години
Този тип са т.нар.слънчогледи. Накъде подухне ветрецът натам се накланят. Нищо чудно през комунизма да са били или политкомисарчета, или партиини дейци някакви. Сега естествено силно мразят бившият подтисник и силно любят нашите нови партньори. Малко като комплекса на еничаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 7
SA
преди 4 години
П:а:рцал цензурирано?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 9
SA
преди 4 години
Хага, намерил от къде да цитира. Тоя *** ме е гнус да го погледна, не да го чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 11
Иван Митев
преди 4 години
Желанието на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз е полезно, ала подготовката е с пренебрегване, че Европейската централна банка (ЕЦБ) неправилно въвежда в употреба евро. Фаталната грешка на ЕЦБ подсигурява възникване на щети. При наличие на грешката на ЕЦБ, колкото повече правителството на Република България изпълнява приетия план толкова българите сме с по-големи щети.Жизненият интерес на Република България е прекратяване на фаталната грешка на ЕЦБ.За устойчив просперитет на Република България с евро е необходимо ЕЦБ правилно да въвежда в употреба евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 14
дядя Вова
преди 4 години
Ето ви истината за еврото, борда, галениците на политиците, разбирай държавата, разбирай фалитите на банки и какво не казва Боце:https://thebulgariantimes.com/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80-%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D1%84%D0%B0%D0%BA/Отдлете време, няма да съжалявате. И аз мислех, че знам нещата, но има и подорбности, които не всеки знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... За тия тука това е въпрос на физиология - ако не си издухат през ауспуха русофобската смр ад, получават колики и блокаж на перисталтиката. Това е характерно за ниските прослойки, употребяващите долнокачествена и трудносмилаема храна - физическа и духовно-идеологическа... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 8
многодобре
преди 4 години
..."И в момента прасетата летят. Поне аз нямам друго обяснение за руснаци в самолет." ...бива простотия , но вашето е и от горе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още